این رزمایش با حضور یگانهای پیاده، زرهی و مکانیزه نیروی زمینی، سامانههای پدافندی نیروی پدافند هوایی، شناورهای سطحی و زیر سطحی نیروی دریایی با پشتیبانی جنگندهها و پهپادهای نیروی هوایی در سواحل مکران جنوب ایران برگزار می شود.
امیر سرتیپ دوم «شاهین تقیخانی» سخنگوی ارتش جمهوری اسلامی ایران، در تشریح پیام رزمایش ذوالفقار 1400 در دریای عمان برای مردم ایران و نیز کشورهای دوست و دشمن گفت: "ارتش و مجموعه نیروهای مسلح همواره باید آماده باشند و در واقع حفظ و ارتقای این آمادگی، ضمانتی برای صلح پایدار در کشور و مرزهای جمهوری اسلامی ایران است."
گستردگی منطقه عملیات، اشراف اطلاعاتی بالا، بکارگیری تجهیزات و مهمات هوشمند بومی، حضور یگانهای پهپادی، بهره برداری از توان جنگهای الکترونیک «جنگال» و سامانه فرماندهی کنترل ارتش جمهوری اسلامی ایران از ویژگی های این رزمایش است.
تبیین دلایل اهمیت رزمایش مشترک ذوالفقار 1400
اولین نکته ای که در بیان اهمیت این رزمایش باید گفت، این است که ایران به عنوان کشوری قدرتمند درعرصه نظامی در منطقه دارای اهدافی راهبردی است که برای تامین امنیت خود و مرزهایش باید آمادگی رزمی در سطح بازداندگی و پاسخ به هر گونه تهاجم و تهدید های دشمنان را داشته باشد.
سخنگوی رزمایش با تاکید براین نکته خاطرنشان کرد: "هشداری برای دشمنان داریم تا مراقب باشند هرگونه فکر نابخردانه در مورد جمهوری اسلامی و مرزهای ایران نکنند."
دومین نکته حائز اهمیت در این رزمایش، برگزاری آن در سواحل مکران است که از جنبه حفظ امنیت منطقه حائز اهمیت ویژه ای است.
جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده که برای امنیت، دریای عمان، تنگه هرمز و خلیج فارس به عنوان یکی از مهمترین آبراههای بینالمللی اهمیت زیادی قائل است. رویکرد ایران در این زمینه تاکید بر ضرورت تامین امنیت بدست کشورهای منطقه است، زیرا کشورهای منطقه با همکاری یکدیگر می توانند امنیت منطقه را تامین کنند.
تجربه نشان داده است که حضور کشورهایی مانند آمریکا به جای اینکه امنیتآور باشد منشا ناامنی منطقه بوده است.
سومین نکته ای که میتوان در بیان اهمیت این رزمایش بیان کرد، استفاده از تجهیزات پیشرفته و پر قدرت نظیر انواع پهپادهای پیشرفته و سامانه های پر قدرت پدافند هوایی و سایر تجهیزات بومی در این رزمایش است. در مراحل عملیاتی رزمایش پهپاد بومی سیمرغ نیروی دریایی ارتش موفق به انهدام یک هدف متحرک شناوری در آبهای دوردست با استفاده از بمبهای هوشمند و نقطهزن تماما ایرانی شد.
اجرای عملیات گشت و شناسایی شبانه توسط پهپادهای نیروی دریایی ارتش نیز از جمله دیگر اقدامات اجرا شده در این مرحله از رزمایش ذوالفقار ارتش بود.
مؤسسه مطالعات دفاعی و امنیتی انگلیس در گزارشی تأکید می کند، پیشرفتهای ایران در حوزه توانمندیهای دفاعی ، یک انقلاب فنی تمام عیار است.
«جک واتلینگ» از محققان «موسسه خدمات رسانی متحد سلطنتی» در این باره میگوید: "ایران میتواند درقالب بازدارندگی موثر، واکنشی حساب شده به هرگونه اقدام نظامی احتمالی، نشان دهد. بنابراین، دشمنان ایران برای اقدام نظامی علیه این کشور محاسبه خواهند کرد."
اندیشکده «آمریکن اینترپرایز» هم چندی قبل در تحلیلی پیرامون قدرت نظامی ایران نوشت: "دکترین نظامی ایران عمدتاً بر اساس تجربههای نظامی، با هدف پیدا کردن راهحلهای مؤثر و عملی برای چالشهای امنیتی در چارچوب اهداف ژئواستراتژیک گرفته است."
در جمعبندی اهمیت و پیام های این رزمایش باید گفت برگزاری رزمایش های ایران در سطوح بالا در واقع تواناییهای ایران را در مقابله با تهدید ها و حملات دشمن نشان می دهد. از این دید گاه پیام رزمایش ذوالفقار 1400، هشداری به دشمنان و تاکید بر امنیت جمعی در منطقه است.
نویسنده: جمشید امین زاده
117
بیشتر بخوانید:
تبیین اهداف رزمایش ذوالفقار 1400 در مصاحبه اختصاصی دریادار شهرام ایرانی با ایران پرس