"هرویک یاریجانیان"رئیس اتاق مشترک ایران و ارمنستان در همین خصوص با اشاره به جلسه ای که هیات اقتصادی ایران با وزیر اقتصاد ارمنستان چند هفته قبل در ارمنستان داشته است افزود: قرار است حدود ۵۰ هکتار زمین به ساخت شهرک صنعتی مشترک بین ایران و ارمنستان اختصاص داده شود.
سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران، و مرکز حمایت از سرمایه گذاری ارمنستان اخیرا" یادداشت تفاهمی را در این زمینه امضاء کردند.
احداث شهرک های صنعتی، اما چه فرصتهایی را برای اقتصاد دو کشور ایجاد خواهد کرد؟
در پاسخ به این پرسش باید گفت مهمترین هدف در این زمینه بهره گیری از تاثیرات مستقیم فعالیت این شهرک ها بر توسعه همکاری تجاری ایران و ارمنستان با تولید مشترک کالا وفراهم ساختن بسترجدید همکاری های اقتصادی و تجاری با سایر کشورها در بلندمدت است.
با وجود الحاق ایران به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا و سازمان همکاریهای شانگهای، میتوان انتظار داشت که حجم مراودات ایران و ارمنستان به عنوان کشوری از اوراسیا که دارای مرز خاکی با ایران است، به زودی به یک میلیارد و دویست هزار دلار بدون احتساب تبادل انرژی برسد.
نکته دیگر در این زمینه؛ تقویت منطقه گرایی تجاری و اقتصادی است که در اولویت سیاست خارجی ایران قرار دارد.
از نگاه کارشناسان همکاری اقتصادی منطقه ای در صورت کارآمد بودن می تواند زمینه تقویت روابط منطقه ای و همگرایی تجاری و اقتصادی را فراهم کند وفعالان اقتصادی از این فرصت بهره برداری کنند.
«دانیل ابرایف»، عضو هیات رییسه شورای تجاری اتحادیه اقتصادی اوراسیا، در اظهاراتی در همین خصوص ایران را یکی از شرکای مهم برای اتحادیه اوراسیا توصیف کرده و می گوید؛ ما به دنبال برقراری تجارت آزاد با ایران هستیم و روابط فی مابین، روزبه روز افزایش خواهد یافت.
همکاریهای اقتصادی تهران و ایروان نیز در همین راستا حائز اهمیتی راهبردی است؛ اما در شرایط فعلی این همکاری ها متناسب با ظرفیت ها و توانمندی های دو طرف نیست.
در جهت رفع این کاستی ؛سازمانهای صنایع کوچک و متوسط ایران و ارمنستان تمرکز خود را بر توسعه همکاری بنگاههای کوچک و متوسط و ایجاد مرکز مبادله فنآوری قرار داده اند.از این منظر؛ شهرک های صنعتی فرصتی برای تنوع بخشی به تولیدات مشترک دو کشور فراهم می سازد.
استفاده حداکثری از ظرفیت های تجاری چه بصورت دو جانبه و چه در زمینه تولیدات صنعتی به فعال سازی مناطق آزاد تجاری و شهرک های صنعتی مشترک نیازدارد.
ایران و ارمنستان با توجه به روابط دیرینه دو کشور پیوستگی ها فراوانی دارند . این پیشینه مثبت در ابعاد مختلف روابط دو کشور برغم وجود برخی مشکلات ناشی از تنش های منطقه ای تاثیر گذار بوده است. به همین دلیل ارمنستان در روابط اقتصادی و تجاری با ایران در بین کشورهای همسایه از جایگاه خوبی برخوردار است.
روند رو به افزایش مبادلات تجاری دو کشور نشان می دهد که دراین همکاری ها بخش خصوصی وبازرگانان ایران و ارمنستان علاقه زیادی به توسعه روابط تجاری و اقتصادی و فعالیت سرمایه گذاری در زمینه های تولیدی دارند.
در واقع ارمنستان به عنوان عضو منطقه قفقاز در اتحادیه اقتصادی اورآسیا یک شریک تجاری ایران است.ایران و ارمنستان همچنین با فراهم کردن مکانیزمی کارآمد میتوانند کالاهای خود را به کشورهای دیگر هم صادر کنند.
ایجاد شهرک های صنعتی از این دید گاه فرصت تازه ای است که کمک خواهد کرد حجم مبادلات کالا بین دو کشوربصورتی هدفمند وبا نگاه به نیازهای تجاری در منطقه رشد یابد.
سردبیر: جمشيد امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
گام جدید توسعه اقتصادی ایران و ارمنستان