ایران پرس: وزیر امور خارجه کشورمان در پایان سفرهفته گذشته خود به چین از توافق تهران و پکن برای آغاز اجرای سند جامع همکاری‌های راهبردی دو کشور خبر داد.

علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در تبیین اهمیت این توافق در توییتی نوشت: آغاز اجرای موافقتنامه ۲۵ ساله میان ایران و چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان آن هم در شرایطی که آمریکا همچنان با یکجانبه‌گرایی و تداوم فشار حداکثری بدنبال محروم کردن ایران از تعاملات اقتصادی با دنیاست، موفقیتی راهبردی برای تهران محسوب می‌شود.

همکاری های بلند مدت، از دید گاه تئوری های اقتصادی  زمینه ساز توسعه روابط  در حوزه هایی است که ضمن کمک به تقویت مناسبات  اقتصادی  منجر به ایجاد تعادل در مناسبات سیاسی نیز می شود .

این سطح از روابط دارای اهدافی راهبردی است که می‌تواند در کنار سایر همکاری‌ها و در حوزه های امنیتی مانند پیمان شانگهای متضمن منافع متقابل و همچنین چند جانبه باشد.سند همکاری 25 ساله ایران و چین از این منظر ادامه  همکاری های چند جانبه با محوریت و مختصات آسیایی  است .

چنانکه پیش از این نیز سند عضویت دائم ج. ا. ایران در سازمان همکاری شانگهای در شهر دوشنبه  پایتخت تاجیکستان با حضور سید ابراهیم رییسی ؛رییس جمهور ایران  به تایید سران رسید.این عضویت راهبردی نیز تاثیر مهمی بر روند همکاری های چند جانبه ایران در راستای سیاست همسایگی و آسیا محور دارد و ایران می تواند از این موقعیت در زمینه های اقتصادی و سیاسی بهره برداری کند.

ضمن انکه ، چین نیز یک عضو کلیدی در سازمان همکاری شانگهای است.به عنوان شاهدی  دیگر بر این دید گاه می توان به برنامه فعلی چین در زمینه کمربند اقتصادی راه ابریشم  اشاره کرد که علاوه بر مزایای تجاری متقابل، از ابعاد ژئوپلیتیک هم برخوردار است.اکنون نقش چین در شکل گیری اتحادیه های اقتصادی  و منطقه ای نهادینه شده  و قدرت نرم اقتصادی این کشور به کابوسی برای امریکا  تبدیل شده است.

حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در فوریه 2015 در دیدار  شی جین پینگ  رییس جمهوری چین با اشاره به سیاست‌های سلطه‌گرانه‌ برخی کشورها به‌ویژه آمریکا و همکاری غیرصادقانه‌ آنها با کشورهای دیگر تاکید کردند: «این وضعیت موجب شده است که کشورهای مستقل، به‌دنبال همکاری‌های بیشتر با یکدیگر باشند و توافق ایران و چین برای روابط استراتژیک ۲۵ ساله در همین چارچوب است که باید با پیگیری جدی دو طرف، توافق‌ها حتماً به مرحله‌ی عملیاتی برسند».

«شی جین پینگ» رئیس جمهوری خلق چین هم در آن دیدار با اشاره به مزیت‌های فراوان «جغرافیایی، انسانی و انرژی ایران» گفت: «اقتصاد چین و ایران مکمل یکدیگر هستند و در این سفر درخصوص برنامه‌ریزی برای همکاری استراتژیک ۲۵ ساله به توافق رسیده‌ایم و آماده‌ گسترش و تعمیق همکاری‌ها در بخش‌های فرهنگی، آموزشی، فناوری، نظامی و امنیتی در سطح شرکای راهبردی هستیم».

با توجه به این شاخص ها می توان گفت آغاز اجرای  سند همکاری های بلند مدت ایران و چین دو پیام مشخص دارد : نخست انکه  دایره روابط سیاسی و اقتصادی ایران  وسیع و گسترده است و امریکا قادر نیست ایران را بزعم خود در محاصره و تنگنا قرار دهد.

پیام دوم این توافق ؛ تاکید بر پویایی دیپلماسی منطقه ای ایران در دولت سیزدهم است  که البته با حفظ  منافع و احترام متقابل با کشورهای مستقل دنبال می شود.

 چنین همکاری و افق بلند مدتی میان ایران و چین تأمین کننده اهداف راهبردی و ارتقای سطح روابط میان دو کشوری است که یکی از دیرپاترین روابط تاریخی و تمدنی را در حوزه آسیا – پاسیفیک داشته‌اند .این همکاری می‌تواند نقطه تحول جدیدی در روابط دوجانبه  و در عین حال به معنای شکل گیری قطب های قدرتمند سیاسی و اقتصادی و فرهنگی در آسیا باشد.

نویسنده: جمشيد امین زاده

112

 بیشتر بخوانید:

شمخانی: آغاز اجرای موافقتنامه 25 ساله ایران و چین موفقیتی راهبردی برای تهران است

خطيب زاده: توافق همکاری‌ های 25 ساله ایران و چین، راهبردی، بلندمدت و براساس ارتقاي روابط است

مناسبات ایران و چین؛ روابطی راهبردی با تاثیرات متقابل

امیرعبداللهیان اعلام کرد: آغاز اجرایی‌شدن توافق 25 ساله ایران - چین