ایران پرس: بیست‌ونهمین روز از هشتمین دور مذاکرات وین درباره لغو تحریم‌های ایران، با دیدار مذاکره‌کننده ارشد ایران و نمایندگان گروه 1+4 (روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان) ادامه یافت.

«علی باقری کنی» مذاکره کننده ارشد ایران روز یکشنبه با «انریکه مورا» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده اروپایی مذاکرات برجام دیدار کرد. باقری همچنین با مذاکره کنندگان ارشد گروه 1+4 رایزنی کرد.

«میخائیل اولیانوف» مذاکره کننده ارشد روسیه در وین پس از این جلسه گفت: "رایزنی‌های سیاسی گام به گام جریان دارد و ما دیدارهای مفیدی را در قالب‌های مختلف میان شرکت کنندگان داشتیم."

وی به جلسه نمایندگان گروه 1+4 و ایران اشاره کرد و افزود: "طرف‌ها در این نشست به یکی از مسائل مهم و با اولویت بالا پرداختند. گفت‌وگوها رو به پیشرفت است و جلسات روز دوشنبه هم ادامه دارد. ما گام به گام در حال پیشروی هستیم."

اگرچه نشانه‌هایی از پیشرفت در مذاکرات و روند رو به جلو رایزنی ها دیده می شود اما طرف های غربی همچنان با طرح برخی موضوعات سعی می کنند هم ایران را مسئول پیشرفت کُند مذاکرات معرفی کنند و هم با وارونه جلوه دادن واقعیات و آنچه در میز مذاکرات جریان دارد، فشارها بر ایران را با هدف گرفتن بیشترین امتیاز از این کشور، تشدید کنند.

طرح موضوع توافق موقت و یا تعیین ضرب‌الاجل از جمله موضوعاتی است که طرف های غربی در روزهای اخیر با هدف فضاسازی و افزایش فشارها بر ایران بار دیگر مطرح کرده اند.

شبکه آمریکایی «ان‌بی‌سی» نیوز روز شنبه به نقل از منابع آگاه ادعا کرد: "در راستای مذاکرات وین، روسیه در هفته‌های اخیر پیشنهاد «توافق موقت» را در برابر ایران روی میز گذاشته است." این شبکه به نقل از منابع خود افزود: "این «توافق موقت» شامل لغو «محدود» تحریم‌ها در ازای اعمال مجدد برخی محدودیت‌ها بر برنامه هسته‌ای ایران خواهد بود."

این در حالی است که هیات مذاکره کننده ایران از ابتدای از سرگیری مذاکرات در وین تاکید کرده است که مذاکرات باید روندی معقول و منطقی داشته باشد و مذاکره تحت فشار به هر شکلی مردود است و نتیجه عکس خواهد داشت.

«سعید خطیب زاده» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز پیشتر تاکید کرد: "ما بر اساس پیش نویس‌هایی که درباره رفع تحریم‌ها و اقدامات جبرانی به طرف‌های مقابل داده‌ایم مذاکره می‌کنیم و اساسا چیزی به نام توافق گام به گام یا موقت مطرح نیست."

یکی از اهداف طرف های غربی از مطرح کردن موضوع توافق موقت، محدود کردن توانمندی‌های هسته ای ایران است؛ در حالی که حفظ دستاوردهای علمی و تحقیقاتی یکی از ضرورت‌های توافق احتمالی است و حق ایران برای تداوم تحقیق و توسعه نباید نقض شود. 

«عباس اصلانی» کارشناس سیاست خارجی دراین‌باره می گوید: "غربی‌ها سعی می‌کنند توانمندی هسته ای ایران را محدود کنند تا بعد بتوانند با فرسایشی کردن فرایند مذاکرات، امتیازاتی کمتر از برجام به ایران بدهند و امتیازات فرابرجامی از ایران بگیرند؛ توافق موقت قابل راستی آزمایی نیست و ضمانتی برای آن وجود نخواهد داشت."

بدیهی است، بحث توافق به هیچ وجه در دستور کار مذاکره‌کنندگان ایران قرار ندارد و هیأت ایرانی بر دستیابی به توافقی پایدار، قابل اتکا و قطعی متمرکز است. همچنین، با توجه به اینکه به  گفته شرکت کنندگان در مذاکرات وین، روند رایزنی ها در مسیری درست قرار دارد و پیشرفت‌های نسبتا خوبی نیز به دست آمده است، اساسا نیازی به یک توافق موقت نیست و اگر طرف های غربی و به طور مشخص آمریکا ارده سیاسی و جدیت خود را برای لغو موثر تحریم های ایران نشان دهد می توان به توافق نهایی در وین دست یافت.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی 

117