وزیران انرژی قدرت‌های برق منطقه شامل ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در دوحه پایتخت قطر با یکدیگر دیدار و بر توسعه همکاری منطقه ای در بخش انرژی تاکید کردند.

ششمین اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز یا اوپک گازی روز سه شنبه در قطر برگزار شد.

به گزارش ایرنا؛ روز سه‌شنبه و در حاشیه اجلاس مجمع سران کشورهای صادرکننده گاز، علی‌اکبر محرابیان وزیر نیروی ایران، نیکلای شولگینوف وزیر انرژی فدراسیون روسیه و پرویز شهبازوف وزیر انرژی آذربایجان به عنوان وزیران انرژی قدرت‌های برق منطقه، دیداری تاریخی در دوحه داشتند.

در این دیدار صمیمانه که بیش از یکصد دقیقه ادامه داشت، هر سه وزیر انرژی بر توسعه همکاری منطقه‌ای در حوزه انرژی الکتریکی، تاثیر قابل توجه آن بر امنیت انرژی و اقتصاد انرژی کشورهای منطقه تاکید کردند.

از جمله مباحث اصلی در این دیدار، بحث و بررسی در خصوص پروژه سنکرون‌سازی و اتصال شبکه برق ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه بود که در این زمینه هر سه وزیر بر لزوم عملیاتی کردن پروژه مذکور، اتمام فاز مطالعاتی آن در نخستین  فرصت ممکن و متعاقبا عملیاتی کردن پروژه تاکید کردند.

علی اکبر محرابیان وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران ضمن اعلام آمادگی وزارت نیروی ایران بر حمایت و عملیاتی کردن اجرای پروژه مذکور تاکید کرد: ایران با دارا بودن جایگاه برتر و قدرت اول منطقه در تاسیسات تولید، انتقال و توزیع برق و همچنین دارا بودن شاخص‌های ممتاز بین‌المللی در زمینه برق‌رسانی روستایی و شهری، این پروژه را از اولویت‌های خود دانسته و در راستای گسترش مبادلات برقی نه‌تنها با کشورهای همسایه بلکه با کشورهای منطقه و خصوصا کشور بزرگ روسیه، آن را مهم ارزیابی می‌کند.

نیکلای شولگینوف وزیر انرژی روسیه نیز با تاکید بر اهمیت این موضوع، خواستار بررسی بیشتر و دقت مشاور پروژه در ارائه نتایج بررسی‌های اقتصادی، فنی و زیست محیطی پروژه مذکور شد و خاطرنشان کرد: این پروژه مطالعاتی با فوریت و با دقت می‌بایست به اتمام برسد تا پس از تکمیل نقشه سنکرون کردن شبکه برق سه کشور، اجرایی شود.

پرویز شهبازوف وزیر انرژی آذربایجان نیز ضمن تاکید بر حمایت کامل از این پروژه، آمادگی آذربایجان برای سرمایه‌گذاری در ایجاد تاسیسات مرتبط جهت اجرای بهینه‌ پروژه مذکور را اعلام کرد.

وی همچنین در این دیدار خاطرنشان کرد: همانگونه که شبکه برق کشورهای اروپایی به یکدیگر متصل شده و در شرایط اضطراری قادر به کمک به یکدیگر هستند، چشم‌انداز پروژه حاضر نیز نه‌تنها افزایش قابلیت اطمینان شبکه‌های برق سه کشور را به همراه دارد، بلکه در بلندمدت نیز برای امنیت انرژی منطقه حائز اهمیت است.

در پایان این دیدار هر سه وزیر تاکید کردند تا در جلسه هفته آتی که برای بررسی نتایج مطالعات پروژه مذکور برگزار می‌شود، با آمادگی کامل موارد مرتبط با اجرایی شدن این پروژه را به صورت ویژه و در اسرع وقت پیگیری کنند.

توسعه روابط با همسایگان و کشورهای منطقه و دوست، اولویت اصلی سیاست خارجی دولت ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران اعلام شده است. ایران به‌سبب موقعیت جغرافیایی، 15 کشور را در همسایگی خود دارد و فعال کردن همه ظرفیت‌های اقتصادی، تجاری، صنعتی، فرهنگی و گردشگری در روابط با همسایگان و کشورهای منطقه، به توسعه مناسبات دو و چند حانبه منجر می‌‌شود و تحقق این مهم به‌نفع صلح و امنیت منطقه‌ای است. 125