اختلاف میان ایران و انگلیس بر سر قرارداد خرید تانکهای چیفتن به حدود 50 سال پیش باز میگردد؛ توافق بر سر خرید 1500 تانک چیفتن در سال 1971 امضا شد و ایران نیز در سال 1976، مبلغی بالغ بر یک میلیارد دلار برای این تانکها پرداخت کرد.
پس از عقد قرارداد، انگلیس حدود 150 تانک به ایران تحویل داد اما با پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1979 تحویل تانکها متوقف شد.
لندن پس از پیروزی انقلاب اسلامی به بهانه تحریمهای تسلیحاتی از تحویل دادن مابقی این تانک ها به ایران امتناع کرد و آنها را با عقد یک قرارداد جدید به رژیم بعث عراق فروخت.
دیوان بینالمللی دادگستری در سال 2001 طرف انگلیسی را محکوم به پرداخت بدهی و خسارات ناشی از آن کرد که در نهایت انگلیس این بدهی را به ایران پرداخت کرد.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در حاشیه مراسم جشن دیپلماتیک نوروز ١٤٠١ که با حضور سفرا و روسای نمایندگی های خارجی مقیم تهران برگزار شد، در جمع خبرنگاران اظهار داشت، بیش از ٣٩٠ میلیون پوند پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در خصوص برخی خریدهای دفاعی از انگلیس مطالبه داشتیم که چند روز پیش موفق شدیم این مبلغ را دریافت کنیم.
امیرعبداللهیان با تاکید بر اینکه هیچ ارتباطی میان آزادی پول ایران و افرادی که به اتهام امنیتی در ایران بازداشت شده بودند، وجود ندارد افزود، چند روز پیش بدهی انگلیس به ایران پرداخت شد اما به طور همزمان پیگیری های قضایی و روند قضایی برای درخواست آزادی افرادی که به اتهام امنیتی در ایران بازداشت شده بودند، نیز ادامه داشت؛ شاید از نظر زمانی روزهای آزادی و واریز پول نزدیک به هم بود اما ارتباطی میان این دو مساله وجود ندارد.
وزیر امورخارجه تاکید کرد، آزادی نازنین زاغری و انوشه آشوری، در نهایت با نگاه انسانی در جمهوری اسلامی ایران محقق شد.
امیرعبدالهیان تصریح کرد، اخباری که مبنی بر گرفتن پول و آزاد کردن این افراد منتشر می شود نادرست و نادقیق است.
«نازنین زاغری» و «انوشه آشوری» شهروندان ایرانی – بریتانیایی که به جرم جاسوسی برای انگلیس در ایران دستگیر شده بودند، امروز پس از گذراندن دوران محکومیتشان، به لندن تحویل داده شدند.
امیرعبداللهیان در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به مذاکرات وین، گفت طرف روسی اطمینان داد که هیچ گونه ارتباطی بین دو موضوع مذاکرات وین و تحولات اوکراین قائل نیست و هر زمانی که مطالبات ایران محقق شود و به نقطه توافق برسد در کوتاه ترین زمان آماده هستیم توافق در چارچوب کمیسیون مشترک ذیل برجام صورت بگیرد.
امیر عبداللهیان گفت: چهار موضوع به عنوان خط قرمز خودمان در مذاکرات نزدیک به نهایی خودمان پیش رو داشتیم از چهار موضوع در سه هفته گذشته دو موضوع تقریبا حل شده است و به مرحله توافق رسیدیم اما دو موضوع همچنان باقی مانده است از جمله تضمین اقتصادی.
وی ادامه داد: امروز با علی باقری گفت وگو داشتم و از طریق non paper با انریکه مورا به تبادل پیام هایمان به طرف آمریکایی ادامه می دهیم و هر زمان که به نقطه توافق در این دو موضوع و در این دو خط قرمز باقی مانده نزدیک شویم تیم ما با هدایت علی باقری در وین حضور پیدا می کنند.
وزیر خارجه تصریح کرد: اگر طرف آمریکایی اراده لازم را برای حل و فصل دو موضوع باقی مانده داشته باشد آماده هستیم در نخستین فرصت با حضور وزرا در وین روز جمع بندی و تصمیم نهایی را داشته باشیم و به نقطه پایانی توافق برسیم.
وی خاطر نشان کرد: اکنون این موضوع در دست طرف آمریکایی است و اینکه آیا ابراز وجود حسن نیت در طرف آمریکایی و نزد جو بایدن موضوعی واقعی و حقیقی است و محقق خواهد شد یا نه بستگی به این دارد که در رفت و برگشت پیامهای ما چه اتفاقی در روزهای آینده رخ خواهد داد.
امیرعبداللهیان تصریح کرد: اگر امروز طرف آمریکایی دو مطالبه باقیمانده ما را محقق کند فردا آماده حضور در وین خواهیم بود. / 114
بیشتر بخوانید: