ایران پرس: رزمایش مرکب دریایی آیونز (آیمکس 2022) با حضور نیروهای دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، هند، بنگلادش و کشورهای حاشیه اقیانوس هند و شرکت ناوشکن تمام ایرانی دنا، در بندر گوآ هند آغاز شد.

ناخدا یکم فرهاد فتاحی فرمانده ناوگروه اعزامی نیروی دریایی ارتش ایران روز سه شنبه با بیان اینکه در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران ریاست کمیته امنیت دریایی آیونز را بر عهده دارد، گفت، رزمایش آیمکس 2022 در دو فاز ساحلی و دریایی برگزار می‌شود که فاز ساحلی آن شامل نشست‌های توجیهی، کارگاه‌های آموزشی و بازدید از ناو گروه‌ های طرفین است و در فاز دریایی نیز عملیات‌ های تخصصی دریایی شامل تمرین صورت بندی، مانور افسر نگهبان، عملیات تبادل کمک‌های پزشکی، عملیات امداد و نجات و آزمون و ارزیابی اجرا خواهد شد.

کشورهای استرالیا، موزامبیک، عمان، قطر، سنگاپور، سریلانکا، امارات، بریتانیا، موریس، بنگلادش، مالدیو، فرانسه، تایلند و اندونزی از کشورهای ناظر شرکت کننده در این رزمایش هستند.

ارتقای توانمندی اعضای آیونز در مقابله با بلایای طبیعی، ارتقای توانمندی‌ ها در تبادل کمک‌ های پزشکی و عملیات غواصی و استفاده از سامانه IORIS در گروه رزمی آیونز از اهداف برگزاری این رزمایش است.

نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با ناوشکن دنا و با اهداف بشردوستانه و همکاری‌ های آموزشی، تبادل تجارب دریانوردی و علوم دریایی در این رزمایش شرکت کرده است.

از زمانی که ناوشکن جماران در بهمن 1388 به عنوان اولین شناور از کلاس موج به ایران و جهان معرفی شد، روند طراحی و تولید ناو‌های رزمی در صنایع دفاعی ایران رشدی سریع داشته که ناوشکن دنا جدیدترین آن است.

ناوشکن تمام‌ ایرانی دنا مجهز به انواع تجهیزات و سامانه‌ های دفاعی و تهاجمی ساخته شده در داخل کشور بوده و علاوه‌ بر قابلیت دریانوردی طولانی در دریا‌ها و اقیانوس‌ها، توانایی جستجو، کشف، شناسایی، رصد، مقابله و درصورت نیاز انهدام هر گونه تهدید هوایی، سطحی و زیر سطحی را داراست. عرشه پرواز با قابلیت نشست و برخاست بالگرد از ویژگی‌ های مهم عملیاتی ناوشکن دنا است.

حضور ایران در چنین رزمایش هایی که با مشارکت کشورهای حاشیه اقیانوس هند برگزار می شود، هم نشان دهنده عدم انزوای ایران علی رغم تحریم‌ های ظالمانه و غیرقانونی آمریکا است و هم بیانگر ارتقای سطح و جایگاه ایران در برقراری صلح و امنیت دریایی بین المللی است.

در حال حاضر نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران یک نیروی تعیین کننده در عرصه‌ های مختلف است و با مجهز شدن به انواع شناورهای بومی جدید اعم از شناورهای سطحی و زیر سطحی به قدرت دریایی بزرگی در حوزه خلیج فارس و شمال اقیانوس هند تبدیل شده است که این اقتدار تأثیر بسزایی در صیانت از منافع ملی، اهداف دفاعی و همچنین مقابله با تروریسم دریایی و برقراری صلح و امنیت در دریاها دارد.

نیروی دریایی ایران از دهه هشتاد شمسی و با جدی شدن دزدی دریایی در خلیج عدن و تنگه باب المندب اقدام به اعزام ناوگروه هایی در قالب یک شناور رزمی و یک شناور پشتیبانی به آن منطقه و مناطق دیگر کرد. از آن زمان تاکنون، نیروی دریایی ایران از هزاران کشتی عبوری ایرانی و حتی غیر ایرانی محافظت کرده و در موارد متعددی مستقیماً با دزدان دریایی درگیر شده و اقدام به آزادسازی کشتی های ربوده شده نیز کرده است.

ناخدایکم فتاحی درباره نقش ایران در امنیت دریایی بین المللی گفته است: حضور نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در آب‌ های آزاد و شرکت در رزمایش‌ های چندجانبه با کشورهای دنیا، حاکی از اقتدار جمهوری اسلامی ایران در عرصه دریا و تعامل اثربخش با دیگر کشورها در تأمین امنیت دریایی و صلح جهانی است.

Indian Ocean Naval Symposium’ (IONS) 

Indian Ocean Regional Information Sharing platform (IORIS) 

نویسنده : حسن عقیقی سلماسی

115