ایران پرس: رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران و وزیر دفاع تاجیکستان بر ضرورت مبارزه با تروریسم، برقراری امنیت در مرزها و همچنین برگزاری رزمایش‌های مشترک و توسعه تجهیزات نظامی دو کشور تاکید کردند.

 سردار سرلشکر محمد باقری رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه  در سفر به تاجیکستان با «شیرعلی میرزا» وزیر دفاع این کشور دیدار و در نشست تخصصی ضمن بررسی راه‌های توسعه و گسترش همکاری‌های دوجانبه و مبارزه با تروریسم در منطقه آسیای مرکزی، درباره همکاری‌های منطقه‌ای با محوریت کشور افغانستان تبادل نظر کرد.

وزیر دفاع تاجیکستان در این دیدار از طرح های نیروهای مسلح ایران برای همکاری دو کشور در مقابله با تروریسم و جرایم سازمان یافته و مواد مخدر استقبال کرد.

مقامات ایران و تاجیکستان درباره روابط دوجانبه و مسائل منطقه ای در ارتباط مستمرهستند و تاکنون علاوه بر معاهدات و تفاهمنامه های اقتصادی، دو معاهده امنیتی نیز امضا کرده اند؛ موافقتنامه همکاری‌های امنیتی و انتظامی در سال ۲۰۱۴ که از جمله بر همکاری دو کشور در زمینه مقابله با تروریسم تاکید می‌کند و ​​نیز معاهده استرداد محکومین و مجرمین که در  سال ۲۰۱۰ بین دو کشور امضا شد .

در حال حاضر، آسیای مرکزی همچنان با چالش‌های جدی ناشی از فعالیت‌های تروریستی مواجه است؛ ایران و تاجیکستان نیز در حوزه امنیتی تهدیدات مشترک همچون قاچاق مواد مخدر، تروریسم و افراط‌ گرایی دارند .

سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری، 2 مه در تماس تلفنی «امام علی رحمان» رئیس جمهوری تاجیکستان، با تاکید بر لزوم توسعه هماهنگی‌های امنیتی بین دو کشور گفت : ایران نگران وضعیت امنیتی منطقه و به ویژه افغانستان است.

وضعیت بی ثبات امنیتی منطقه ناشی از فعالیت‌های داعش و سایر فعالیت‌های تروریستی در خاک افغانستان در پی اجرای سیاست‌های غیر مسوولانه آمریکا در آن کشور و همچنین انتقال تروریست‌های داعش از عراق و سوریه به افغانستان، نیازمند توجه جدی است؛ مرزهای شمالی افغانستان با تاجیکستان از مناطقی است که گسترش ناآرامی ها در آن می تواند موجب بی ثباتی در منطقه شود؛ بر همین اساس، تقویت همگرایی تاجیکستان و ایران برای ایجاد ثبات در افغانستان، حائز اهمیت است.

از نگاه جمهوری اسلامی ایران با توجه به ویژگی‌های فرامرزی تروریسم، همکاری‌های جهانی و منطقه‌ای به‌ ویژه در میان کشورهای همسایه بسیار ضروری است و این امر می‌تواند درقالب موافقتنامه‌های دوجانبه یا چندجانبه مرتبط یا از طریق سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای مانند سازمان همکاری شانگهای محقق شود.

برهمین اساس، رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر اینکه نیروهای مسلح ایران و تاجیکستان باید علاوه بر برقراری امنیت در مرزها با یکدیگر تعامل و تبادل نظر داشته باشند اظهار کرد: توسعه و تحکیم همکاری‌های منطقه‌ای و دوجانبه و همچنین تبادل آموزش و توسعه همکاری نظامی پیرامون مبارزه با تروریسم، باید در اولویت نیروهای مسلح دو کشور قرار گیرد.

بدیهی است، سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان بر پایه عوامل همگرایی در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی،  فرهنگی و امنیتی استوار است و قراردادهای همکاری که تاکنون بین دو کشور منعقد شده نیز نشان از اراده جدی برای توسعه و تعمیق همکاری های دو کشور است.

نظام الدین زاهدی سفیر جمهوری تاجیکستان در ایران در این باره گفته است:  پیشگام بودن ایران در به رسمیت شناختن استقلال جمهوری تاجیکستان و افتتاح سفارت پیش از دیگر کشور‌ها در دوشنبه، یک تصادف عادی زمانی نبود. بلکه ضرورتی تاریخی و تقاضای منافع ملی دو کشوری بود که بر مشترکات زبان، ادبیات، تاریخ و فرهنگ استوار هستند.نویسنده: حسن عقیقی سلماسی 

112

 بیشتر بخوانید:

سرلشکر باقری وارد دوشنبه پایتخت تاجیکستان شد

سرلشکر باقری به جمهوری تاجیکستان سفر می‌کند

تاکید روسای جمهور ایران و تاجیکستان بر لزوم هماهنگی برای تامین امنیت منطقه