وزرای امور خارجه، راه و شهرسازی، نفت، صمت و دفاع، رئیس جمهوری اسلامی ایران را در این سفر همراهی کردند که از گسترش روابط دو کشور در این حوزه ها حکایت دارد.
این اولین سفر رئیس جمهور ایران به مسقط در دوره سلطان جدید عمان و پنجمین سفر خارجی رئیسی در ۹ ماه فعالیت دولت سیزدهم است.
در این سفر 12 سند همکاری در حوزه های مختلف امضاء شد که تمایل دو کشور را برای توسعه متوازن وجامع روابط و همکاری ها درحوزه های مختلف نشان می دهد.
پیش از این نیز چند تن از وزرا و هیئتی 50 نفره از تجار و فعالان اقتصادی ایران به منظور ایجاد زمینه های گسترش روابط اقتصادی و تجاری دو کشور سفر کرده بودندو این نشان می دهد که روابط و همکاری های بخش های خصوصی دو کشور نیز به موازات بخش های دولتی در حال گسترش است.
بر اساس آمار ارائه شده در خبرگزاری عمان، دو هزار و هفتصد و ده شرکت ایرانی در سلطان نشین عمان سرمایه گذاری کرده اند که هزار و یکصد و شصت و سه شرکت به صورت صددرصدی در مالکیت ایرانیان و هزار و پانصد چهل و هفت شرکت نیز به صورت مشارکت عمانی ایرانی فعالیت می کنند.
امارهای موجود از اراده و تمایل جدی دو کشور برای ارتقاء روابط و همکاری های تجاری و اقتصادی میان دوکشور به سطح روابط روابط و مناسبات سیاسی است که دو کشور در سال ها و دهه های گذشته از ان برخوردار بوده و است .
با وجود اینکه میزان مبادلات تجاری و اقتصادی دو کشور طی سال های اخیر روند افزایشی داشته است اما تا رسیدن به سطح مطلوب هنوز فاصله زیادی دارد و تلاش می شود در گام اول میزان مبادلات تجاری و اقتصادی به دو برابر میزان کنونی یعنی تا یک و نیم میلیارد دلار افزایش یابد. با روند فعلی دستیابی به این هدف غیرمنتظره نخواهد بود.
طبق امارهای منتشره ، تجارت غیر نفتی ایران در سال ۱۴۰۰ با کشور عمان چهار میلیون و ۱۹۰ هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۳۳۵ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار بود که نسبت به سال قبل ۲۷ درصد در وزن و ۵۳ درصد در ارزش افزایش داشته است.
سهم صادرات ایران به عمان از این میزان تجارت دو میلیون و ۲۸۳ هزار تن کالای ایرانی به ارزش ۷۱۶ میلیون دلار بود که با رشد ۱۴ درصدی در وزن و ۶۳ درصدی در ارزش همراه بوده است. واردات ایران از عمان هم یک میلیون و ۹۰۷ هزار تن کالا به ارزش ۶۱۹ میلیون و ۵۰۰هزار دلار بود که ۴۹ درصد در وزن و ۴۳ درصد در ارزش افزایش داشته است.
صادرات به عمان در فروردین ماه امسال هم 176هزار و 203تن به کالا به ارزش 74میلیون و 390هزار و 296دلار که بود که نسبت به فروردین سال قبل با وجود کاهش 7درصدی در وزن رشد 103درصدی در ارزش داشته است.
واردات از عمان هم در فروردین امسال 41هزار و 328تن کالا به ارزش 36میلیون و 773هزار و 866دلار بود که نسبت به مدت مشابه رشد 29درصدی در وزن و 143درصدی در ارزش داشته است.
این امارها نشان می دهد با گذشت زمان روند افزایشی مبادلات میان دو کشور سرعت و شتاب بیشتری به خود می گیرد. یکی از زیر ساخت های لازم برای توسعه مناسبات و افزایش مبادلات، توسعه خطوط مواصلاتی میان دو کشور است و به همین منظور در جریان این سفر بر حفظ و تقویت حمل و نقل دریایی میان بندرعباس و بندر السویق عمان و برقراری خط مسافری دریایی میان چابهار و مسقط و همچنین تسهیل تردد و حل مشکلات موجود در بنادر صلاحه و صحار عمان برای تردد کشتی های کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران توافق شد.
در بخش هوایی نیز دو طرف بر متنوع سازی ناوگان حمل ونقل هوایی جمهوری اسلامی ایران در مسیر عمان و همچنین برقراری خط پروازی میان مسقط - رامسر و برقراری خط حمل و نقل ترکیبی دریایی- جاده ای میان ایران و عمان و همچنین الحاق عمان به موافقتنامه ترانزیتی سه جانبه چابهار بین ایران، هند و افغانستان توافق شد. از دیگر حوزه های روابط و همکاری میان تهران مسقط بخش انرزی است که در جریان سفر رئیسی توافقات جدیدی صورت گرفت .
به عنوان محور اول توافق شد برای توسعه فازهای بعدی میدان نفتی هنگام که تنها میدان مشترک دو کشور است یک کمیته فنی مشترک تشکیل شود تا در قالب کارگروهی مشترک و تیم مشترک، این میدان به صورت یکپارچه توسعه داده شود. محور دوم همکاری ایران و عمان که درباره آن توافق شد صدور خدمات فنی مهندسی بود.
با توجه به منابع نفتی و گازی عمان و همینطور با توجه به توانمندی پیمانکاران و سازندگان ایرانی زمینه و ظرفیت بسیار خوبی برای صادرات خدمات فنی مهندسی ایران در بخش نفت و گاز به این کشور وجود دارد و توافق شد در بخش بالادست و پاییندست صنعت نفت، گاز، پالایشگاهها، پتروپالایشگاهها و تأسیسات گازی از توانمندی شرکتهای ایرانی استفاده شود.
در همین راستا به دعوت وزارت نفت ایران بهزودی یک هیئت عالیرتبه فنی از عمان برای بازدید از تأسیسات نفتی و گازی ایران و آشنایی با توانمندی سازندگان و پیمانکاران و شرکتهای دانش بنیان به ایران سفر خواهند کرد.
تجارت و صادرات پتروشیمی و فرآورده های نفتی نیز محور سومی بود که مورد مذاکره قرار گرفت و توافق های خوبی روی آنها انجام شد.
دو کشور همچنین می توانند در عرصه گردشگری همکاریشان را افزایش دهند زیرا فرصت های زیادی برای اجرای طرح های گردشگری بین مسقط و تهران وجود دارد.ایران و عمان در بعد جغرافیایی بسیار نزدیک هم هستند و ارتباطات تاریخی و منافع مشترک زیادی دارند.
براین اساس، گردشگری از جمله بخش هایی است که می توان روی آن سرمایه گذاری کرد. ایران مناطق مهم طبیعی، باستانی و تاریخی با تنوع آب و هوایی دارد که می تواند به توسعه همکاری های گردشگری کمک کند.
سلطان نشین عمان هم تنوع زیادی ازجمله در زمینه کوه و دشت و صحرا دارد و می توان از این امکانات در قالب طرح های مشترک استفاده و به یکی از منابع مهم درآمد دو کشور تبدیل کرد.
ورود جدی و فعال روابط و همکاری های ایران وعمان به عرصه های اقتصادی وتجاری بدین مفهوم است که دو کشور در عرصه های سیاسی، منطقه ای و امنیتی همکاری های سازنده ای را طی سال های گذشته تجربه کرده و به اثبات رسانده اند و اکنون می خواهند ان را به پشتوانه ای برای توسعه مناسبات اقتصادی وتجاری قرار دهند.
هر دو طرف از انگیزه قوی در این زمینه برخوردار هستند و در این راستا دولت رئیسی توسعه مناسبات با همسایگان را در اولویت سیاست خارجی خود قرار داده است که عمان با توجه به عملکرد گذشته خود از جایگاه مهمی در نزد ایران برخوردار است وعمان هم بعد از احراز هیثم بن طارق آل سعیدبه مقام پادشاهی تقویت جایگاه اقتصادی این کشور را در اولویت و دستورکار قرار داده است و نمی خواهداز دیگر امیران جوان در امارات ، عربستان و قطر عقب بماند.
نویسنده: احمد کاظم زاده
112
بیشتر بخوانید:
رئیسجمهور: هر چه سریعتر مشکلات گمرکی برای تبادلات تجاری ایران و عمان رفع شود
دیدار رئیس جمهور با مسئولان ارشد اقتصادی و تُجار عمانی
دیدار رئیسی با معاون نخست وزیر عمان در کاخ العلم
رئیسی در مسقط؛ ایران و عمان در مسیر گسترش همکاریهای دوجانبه
هدیه متفاوت عمانیها به رئیس جمهور ایران
امضای 12 سند همکاری در حوزههای مختلف بین ایران و عمان