ایران پرس: وزیر کشور در پیامی به مناسبت روز جهانی پناهجویان تاکید کرد: این روز فرصتی برای تامل به خواسته‌ها، نیازها و دغدغه‌های جمعیت بی‌پناهی است که از ترس جنگ، درگیری و ناامنی از خانه و کاشانه‌شان آواره گشته و برای حفظ ابتدایی‌ترین نیاز بشری یعنی امنیت از موطن اصلی‌شان به سرزمینی دیگر پناه جسته‌اند.

احمد وحیدی در بخش دیگری از پیام خود به نقش مخرب آمریکا در گسترش بحران پناهجویان در غرب آسیا به ویژه در افغانستان اشاره کرد.

وحیدی گفت: اشغال و حضور نظامی رژیم آمریکا در برخی کشورها، عامل اصلی بی‌ثباتی و آوارگی خیل عظیمی از مردم منطقه بوده است و در تحولات یک سال گذشته نیز، افکار عمومی جهان بار دیگر نظاره گر اقدامات امنیت‌زدایی این رژیم در افغانستان بود که شکل گیری موج جدیدی از پناهندگان در میان طیف‌های مختلف جمعیتی افاغنه از پیر و جوان و کودک، گوشه‌ای از آثار شوم حضور دو دهه ای رژیم آمریکا در افغانستان است.

آمریکا در دوره ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش پس از حملات 11 سپتامبر2001 به بهانه به اصطلاح مبارزه جهانی با تروریسم و سرنگون کردن حکومت طالبان که آن را متهم به همدستی با القاعده کرده بود به افغانستان حمله و آن را اشغال کرد.

در اوج این اشغال در سال 2011حتی شمار نیروهای آمریکایی و ناتو در این کشور به بیش از 140 هزار نفر رسید. با این حال حضور نیروهای آمریکایی و ناتو در این کشور جنگزده ظرف 20 سال گذشته حاصلی جز افزایش ناامنی ، فقر ، تولید و قاچاق مواد مخدر و گسترش تروریسم نداشته است.

با قدرت گرفتن دوباره طالبان و توافق صلحی که دولت ترامپ با آن در دوحه منعقد کرد ، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا به ناچار و بدون کسب هیچ دستاوردی به این اشغالگری که با ناکامی به مراتب بدتر از جنگ ویتنام همراه بود، پایان داد.

وی فرمان خروج نیروهای آمریکایی را تا اوت 2021 صادر کرد که البته این خروج بیشتر شبیه فراری مفتضحانه از افغانستان بود. اکنون با تسلط طالبان بر افغانستان که هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته است وضعیت مردم افغانستان دچار وخامت فزاینده ای شده است.

سازمان ملل و نهادهای مرتبط با آن بارها در باره وضعیت فاجعه بار اقتصادی، اجتماعی و انسانی افغانستان هشدار داده اند. مسلما تشدید وخامت اوضاع اقتصادی و اجتماعی افغانستان تبعات جدی برای کشورهای همسایه آن مانند تشدید موج مهاجران، افزایش ناامنی در مرزها، افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر و نیز افزایش تهدیدات تروریستی به همراه دارد. 

 در عین حال وضعیت ناهنجار و نابسامان افغانستان پس از تسلط طالبان بر قدرت و به دست گرفتن حکومت این کشور موجب ایجاد موج گسترده و جدیدی از پناهجویان افغان به سوی کشورهای همسایه به ویژه ایران شده است. ایران همواره در طول چهار دهه گذشته میزبان میلیون ها افغان بوده است.

وزیر کشور ایران تصریح کرد: در طول چهار دهه از عمر پر برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به سبب تحولات محیط پیرامونی ایران به خصوص در نوار شرقی، انبوهی از اتباع افغانستانی در مرزهای ایران از ترس جنگ و درگیری های مداوم حضور دارند و در این مدت جمهوری اسلامی ایران، راهبرد حمایت از پناهندگان را بدون هر گونه شعار زدگی در دستور کار داشته است.

به رغم شعارهای امریکا در زمینه حقوق بشر و نیز کمک به مردم افغانستان اما عملکرد دولت بایدن کاملا بر خلاف این امر بوده و حتی واشنگتن مبادرت به مصادره حدود 7 میلیارد دلار از پول افغانستان به بهانه پرداخت غرامت به بستگان قربانیان تروریسم نموده است.

در حالی که آمریکا خود مسئول فجایع تروریستی در افغانستان از جمله حمایت از گروه تروریستی داعش در این کشوربه خصوص قبل از خروج از افغانستان بوده است. ضمن اینکه واشنگتن عملا به شیوه های گوناگون مانع از کمک رسانی به مردم جنگزده افغانستان می شود.

این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه اخیر میزبان بزرگترین جامعه پناهجویان افغان بوده و حتی در دوران جنگ تحمیلی و تحریم‌های ظالمانه دهه‌های اخیر هم حاضر به قطع ارائه خدمات به میلیون ها نفر از اتباع افغانستان که در ایران مشغول کار، تحصیل و زندگی هستند، نشده است.

 نویسنده: سیدرضا میرطاهر 

112