«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امورخارجه ایران امروز (دوشنبه) در دیدار «جیحون بایراماف» وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان که به تهران سفر کرده است، گفت: "از مرحله سوءتفاهمها عبور کرده ایم و طی ماههای گذشته شاهد جهش در حجم تجارت بین دو کشور بودیم."
امیرعبداللهیان: تهران و باکو در مسیر توسعه مناسبات اقتصادی حرکت میکنند
پس از یک دوره محدود از تنش و اختلاف بین ایران و جمهوری آذربایجان که عمدتا به دلیل تحریک رژیم صهیونیستی و آمریکا روی داد، تهران و باکو برلزوم حل اختلافات و بهبود روابط ایران و جمهوری آذربایجان به عنوان دو کشور همسایه تاکید کردند.
روابط ایران و جمهوری آذربایجان پس از دیدار روسای جمهوری دو کشور در حاشیه اجلاس سازمان همکاری های اقتصادی (اکو) در عشق آباد در تاریخ 28 نوامبر 2021، شتاب بیشتری گرفت و پس از آن، گفتگوهای مقامات دو کشور با هدف گسترش روابط از جمله در زمینه های تجاری و اقتصادی به طورمنظم ادامه یافت.
پس از این دیدار، قرارداد انتقال گاز ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از طریق ایران به امضا رسید. بر اساس این قرارداد، ایران 1.5 تا 2 میلیارد مترمکعب گاز را از ترکمنستان در سرخس تحویل میگیرد و همین میزان را نیز در مرز آستارا به جمهوری خودمختار نخجوان تحویل میدهد.
ایران و جمهوری آذربایجان از کشورهای پیشرو در زمینه منابع انرژی محسوب می شوند و از پتانسیل خوبی برای افزایش سطح همکاری در بازار منطقهای و جهانی انرژی برخوردارند؛ دوطرف در سالهای گذشته سیاست مشابهی را در بازار نفت، دنبال کردهاند.
انرژی و ترانزیت دو موضوع مهم در همکاریهای اقتصادی تهران و باکو
در واقع، انرژی و ترانزیت دو موضوع مهم در همکاریهای اقتصادی دو کشور است و جمهوری آذربایجان از جمله همسایگان ایران محسوب می شود که در سال های اخیر در حوزه های مختلف به ویژه حمل و نقل، انرژی و تجارت، خواهان گسترش همکاری ها با ایران بوده است.
دو کشور یادداشت تفاهمی نیز برای ساخت بزرگراه 55 کیلومتری جهت اتصال زنگزور آذربایجان به جمهوری نخجوان امضا کرده اند. این بزرگراه بهعنوان بخشی از کریدور شمال ـ جنوب است که تأثیر بسزایی در ارتقای زیرساختهای حملونقل و انتقال برق خواهد داشت.
کریدور شمال - جنوب از مهمترین پروژه هایی است که ایران و ج آذربایجان خواهان تکمیل آن هستند.این کریدور،یک شبکه حمل و نقل ترکیبی 7200 کیلومتری شامل مسیرهای دریایی، جاده ای و ریلی است تا کوتاه ترین مسیر ارتباطی را ارائه و اقیانوس هند را از طریق خلیج فارس به دریای خزر و سپس جمهوری آذربایجان روسیه و شمال اروپا متصل کند.
اراده مقامات جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان بر گسترش روابط دو کشور استوار است و سفر «جیحون بایراماف» وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان به تهران نیز با همین هدف انجام شده است.
ریشههای مشترک فرهنگی و تاریخی و ظرفیت های فراوان برای گسترش همکاری های اقتصادی، فرصت مناسبی را برای تحکیم روزافزون مناسبات این دو کشور اسلامی همسایه فراهم کرده است.
در همین راستا قرار است «علی اکبر محرابیان» وزیر نیروی ایران در آینده نزدیک در خصوص بهره برداری از سد خدآفرین و سد قیز قلعه سی در مرز ایران و جمهوری آذربایجان به این کشور سفر کند.
نشست سه جانبه جمهوری اسلامی ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه نیز در سطح وزرای خارجه در تهران برگزارخواهد شد. همچنین موضوع برگزاری اجلاس 3+3 در منطقه قفقاز، بین وزرای خارجه جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و روسیه، ایران و ترکیه در دستور کار مسئولان این کشورها قرار دارد.
بایراموف درباره همکاری های جمهوری آذربایجان با ایران گفته است، اراده مسئولان دو کشور افزایش حجم تبادلات بین تهران و باکو است؛ در سال 2021 حجم مبادلات دو کشور 30 درصد افزایش پیدا کرد و در پنج ماهه نخست سال جاری نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل 18 درصد افزایش پیدا کرده است، اما ظرفیتهای موجود بین دو کشور بیش از این ارقام است و برای استفاده از این ظرفیتها باید تلاش کنیم.
117
بیشتر بخوانید:
استقبال امیرعبداللهیان از وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان