به گزارش خبرگزاری ایران پرس، حسین امیرعبداللهیان روز چهارشنبه با حضور در دهمین اجلاسیه مجلس خبرگان رهبری، گزارشی از آخرین تحولات سیاسی و بین المللی و دستاوردهای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دوره یکساله دولت مردمی ارائه کرد و به سوالات اعضای مجلس خبرگان پاسخ گفت.
وی در این نشست با اشاره به تغییر و تحول در کم و کیف بازیگران محیط بینالمللی و افزایش کنشگران دولتی و غیردولتی در این محیط گفت: همه تلاشهای آمریکا به منظور ایجاد ترتیبات جدید سیاسی و امنیتی در منطقه بدون حضور جمهوری اسلامی ایران به شکست انجامیده است.
امیرعبداللهیان گفت: هیچ طرفی قادر نیست که در هر گونه ترتیبات سیاسی امنیتی منطقه ای، جایگاه مهم و نقش جمهوری اسلامی ایران را نادیده بگیرد.
وزیر امور خارجه ایران با ناپایدار خواندن شرایط کنونی محیط بین المللی و ماهیت بی ثبات و متغیر نظام بین المللی و وجود کانونهای متعدد بحران در مناطق مختلف جغرافیایی جهان تاکید کرد: در چنین شرایطی جمهوری اسلامی ایران یک کشتی آرام در اقیانوس متلاطم جهانی است.
امیرعبداللهیان با اشاره به اعتراف دوست و دشمن مبنی بر نقش بی بدیل مقام معظم رهبری در هدایت مدبرانه کشور در مسیر درست و مدیریت تحولات پیچیده سیاسی بین المللی افزود: به یُمن رهبری حکیمانه رهبر معظم انقلاب، امروز در حوزه امنیت و ثبات، پیشرفت و اقتدار ملی بهترین وضعیت را داریم.
وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: در عرصه اقتصادی نیز با برنامه توسعه پایدار اقتصادی دولت، مسیر پیشرفت را بخوبی و با افتخار و در راستای تامین هرچه بیشتر رفاه ملت به پیش خواهیم برد.
وی افزود: در حوزه اقتصادی نیز با توجه به رویکرد درست دولت مبنی بر سیاست خارجی متوازن با اولویت همسایه محور و آسیا محور و نیز عدم گره زدن اقتصاد و معیشت مردم به برجام و مذاکرات رفع تحریمها، روندی بسیار امیدبخش و رو به جلو را در روابط خارجی در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری فرهنگی و امنیتی تجربه می کنیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران همچنین با تبیین دکترین سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند دستگاه دیپلماسی افزود: متوازن بودن سیاست خارجی بدان معناست که ما روابط خارجی کشور را به یک محور و منطقه خاص گره نزده ایم و به همه ظرفیتهای موجود در پنج قاره جهان توجه کرده و تحقق منافع ملی دولت ایران را هوشمندانه دنبال میکنیم.
امیرعبداللهیان ضمن تشریح سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با کشورهای حوزه آفریقا، توجه به ظرفیتهای گسترده موجود در روابط با این قاره را مورد توجه قرار داد.
موفقیت چشمگیر دولت در مدیریت بحرانهای پیچیده منطقه ای و نیز تقویت و ارتقای مناسبات با همسایگان حوزه خلیج فارس بخش دیگری از اظهارات وزیر امور خارجه در این نشست بود.
تشریح روند مذاکرات رفع تحریمها بخش پایانی اظهارات وزیر امور خارجه بود.
در دور جدید مذاکرات وین با محوریت رفع تحریم ها ضد ایران که در روزهای چهارم تا هشتم اوت 2022 برگزار شد، چند پیشنهاد از سوی "انریکه مورا" هماهنگ کننده اتحادیه اروپا مطرح شد.
جمهوری اسلامی ایران 15 اوت(24مرداد) پاسخ مکتوب خود درباره متن پیشنهادی اروپا که در آن مسیر از سرگیری اجرای کامل برجام تشریح شده، ارائه و اعلام کرد، اگر واکنش آمریکا با واقعبینی و انعطاف همراه باشد توافق حاصل خواهد شد.
آمریکا هم در 24 اوت(2شهریور) نظر خود را در این باره به اتحادیه اروپا ارائه کرد.
دوم سپتامبر(11شهریور) نیز ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران از ارسال نظرات جمهوری اسلامی در مورد پاسخ آمریکا درباره متن پیشنویس توافق احتمالی رفع تحریمها خبر داد و گفت، متن ارسالی دارای رویکردی سازنده با هدف نهایی کردن مذاکرات است.
هیات جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که لازمه رسیدن به توافق، پایدار بودن رفع تحریمها به نحوی تضمین شده است و اینکه موضوعی نباید به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی بماند و به دنبال توافقی است که در آن انتفاع اقتصادی مردم تامین، تجارت خارجی ایران رفع و محدودیتهای غیرقانونی فروش نفت برداشته شود.125