سالیوان در مصاحبه ای اظهار داشت: «من با سران کنگره دیدار میکنم تا در مورد لایحهای که سیاست آمریکا در قبال تایوان را تغییر میدهد، گفتگو داشته باشم. این لایحه شامل اعلام تایوان به عنوان متحد اصلی غیر ناتو برای آمریکا است». این برای نخستین بار است که واشنگتن به بهانه تهدید فزاینده پکن علیه تایوان مساله اعلام این منطقه به عنوان متحد اصلی غیر ناتو برای آمریکا را مطرح می کند.
با وجود اینکه مقامات چینی توسل بهزور برای اتحاد مجدد تایوان با سرزمین اصلی این کشور را رد کردهاند، اما واشنگتن با طرح وجود چنین خطری سعی در تنشزایی با پکن دارد. پیش از این، «لین ون هوانگ» معاون عملیات ستاد کل نیروهای مسلح تایوان مدعی شد در صورت ورود نیروهای چینی به جزیره، نیروهای تایوانی دست به ضد حمله خواهند زد.
ادامه روند افزایش مستمر تنش با پکن توسط دولت بایدن
دولت بایدن به رغم این که مدعی دیپلماسی و تنش زدایی در روابط خود چین است، اما در عمل روند افزایش مستمر تنش ها در رابطه با پکن را دنبال می کند اکنون در جدید ترین اقدام در این زمینه ، کاخ سفید با ادعای تهدید تایوان از سوی پکن، در پی گفتگو با کنگره آمریکا برای اعلام تایوان بعنوان متحد اصلی غیرناتو است.مسلما این گامی خطرناک و بسیار ماجرا جویانه تلقی می شود که تحقق آن به منزله عبور از خط قرمز های چین در رابطه با تایوان است. زیرا تحقق چنین امری به منزله الزام ایالات متحده برای دفاع از تایوان در برابر هر گونه اقدام چین برای الحاق این جزیره به قلمرو چین خواهد بود.
تنشها میان چین و آمریکا پس از سفر جنجالی نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان امریکا به جزیره تایوان به رغم هشدارهای متعدد چین در 2 اوت 2022 افزایش یافته است. بلافاصله پس از این سفر، چین سفیر آمریکا را احضار کرد و مراتب اعتراض پکن به اقدامات مداخله جویانه واشنگتن را در امور داخلی خود اعلام کرد. چین تایوان را بخشی از خاک خود میداند و سازمان ملل نیز این امر را به رسمیت میشناسد. به اعتقاد پکن، این سفر نقض سیاست چین واحد تلقی می شود که به موجب آن آمریکا از سال ۱۹۷۹ تایوان را به عنوان یک کشور به رسمیت نشناخته است. آمریکا به رغم اعتراضهای پکن در سالهای اخیر و به ویژه در دولت کنونی فروش تسلیحات نظامی به جزیره تایوان و حمایت از جریانهای جدایی طلب این منطقه را افزایش داده است.در تازه ترین اقدام دراین زمینه واشنگتن اعلام کرد که معاملع تسلیحاتی 1.1 میلیارد دلاری با تاپیه انجام می دهد. این اقدامات خشم شدید پکن و اقدامات تلافیجویانه از جمله تحریم پلوسی و قطع روابط در چند حوزه مهم وهم چنین افزایش قابل توجه رزمایش ها در اطراف جزیره تایوان را در پی داشته است.
تدوام برگزاری رزمایش های نظامی گسترده ای چین در اطراف تایوان
چین از 6 اوت رزمایشهای نظامی گستردهای در اطراف تایوان آغاز کرده وهنوز نیز به حضور نظامی پررنگ در اطراف این جزیره ادامه می دهد.پکن در 7 اوت نیز ارتباطات خود را با آمریکا در چند حوزه حیاتی، از جمله مسائل نظامی ، مبارزه با جرائم فرا ملی و مواد مخدر و همکاری در حوزه مقابله با بحران آب و هوایی، به عنوان اقدامی تلافی جویانه به دلیل سفر پلوسی به تایوان، قطع کرد. تحولات اخیر سبب شدهاند که روابط آمریکا و چین به بدترین سطح خود در سالهای اخیر تنزل پیدا کند. البته رئیس جمهور آمریکا با فشار مضاعف از سوی جمهوری خواهان برای اتخاذ یک موضع سختتر در مقابل چین مواجه است.به ویژه اینکه دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا خانواده بایدن را به خلافکاری در اوکراین و چین در دوره معاونت ریاستجمهوری جو بایدن متهم کرده است.
دولت چین تصمیم گرفته که به فشارها علیه تایوان ادامه دهد وهمین مساله واکنش انفعالی واشنگتن را برانگیخته است. دولت بایدن اکنون به خوبی آگاه شده که پکن قصد ندارد این بار همانند موارد قبلی مداخلات آمریکا درامورداخلی خود ، با تساهل برخورد کند. لذا سیاست محاصره تایوان و نیز کاهش قابل توجه روابط با آمریکا در عرصه های مختلف را در پیش گرفته است. نکته قابل توجه اینکه به رغم تشدید بی سابقه تنش ها بین آمریکا و چین ، اما واشنگتن اصرار دارد که اقدامات تحریک آمیز خود را هم چنان ادامه دهد که نمونه اخیر آن یعنی تلاش برای اعلام تایوان به عنوان متحد اصلی غیر ناتو ایالات متحده نماد این گونه تحرکات محسوب می شود.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر