آخرین خورشید گرفتگی سال 2022 در تاریخ 25 اکتبر، مصادف با سوم آبان به وقوع خواهد پیوست.

خورشیدگرفتگی یا کسوف، هنگامی رخ می‌دهد که سایه ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه در قسمت‌هایی از کره زمین، قرص ماه قسمتی از قرص خورشید یا تمام آن را از دید ناظر زمینی بپوشاند.

ماه در خورشیدگرفتگی از بین خورشید و زمین عبور می‌کند. این حرکت مانع رسیدن نور خورشید به زمین می‌شود و هنگامی که ماه از مقابل خورشید می‌گذرد سایه ماه روی زمین می‌افتد و آسمان تاریک می‌شود. خورشیدگرفتگی به سه شکل کلی، جزئی و حلقوی رخ می‌دهد که در هر یک از این اشکال بخش‌هایی از خورشید به اصطلاح می‌گیرد. 

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، ساکنان بخش‌هایی از آسیا، آفریقا و اروپا، شانس تماشای این پدیده نجومی را خواهند داشت؛ هر چند که بهترین منطقه، قزاقستان و نیمه غربی روسیه است.

خورشیدگرفتگی جزئی

این خورشید گرفتگی در ایران نیز تا حدی قابل مشاهده خواهد بود و ساکنان نیمه شمالی کشور، موقعیت بهتری برای رصد این کسوف دارند.

این خورشید گرفتگی جزئی خورشید از حدود ساعت 13:30 روز سه‌شنبه می‌گیرد و تا حدود ساعت 16 پایان می‌یابد. 

 کسوف از مناطق غربی ایران آغاز می‌شود. مثلا از ساعت 13:27 در ارومیه و 13:30 در ایلام آغاز می‌شود و به تدریج شهرهای دیگر رو به مرکز و شمال شرق کشور شاهد آغاز خورشیدگرفتگی جزئی خواهند بود. 

درصد خورشیدگرفتگی در مناطق مختلف متغیر است و از حدود 43 درصد در بندرعباس تا حدود 60 درصد در بجنورد و مشهد (بیشترین درصد گرفتگی در بین مراکز استان) سطح خورشید با قرص ماه پوشانده می‌شود.  

 این خورشیدگرفتگی با چشم غیرمسلح قابل رویت نیست؛ مگر اینکه از فیلتر مخصوص جوشکاری شماره 14 یا عینک های مخصوص رویت خورشیدگرفتگی استفاده شود. 

در صورتی که فرصت و قصد تماشا دارید، برای محافظت از چشمان خود حتما از عینک ویژه یا تجهیزات استاندارد دیگر، استفاده کنید.

اگر به هر دلیلی نمی‌توانید آخرین خورشید گرفتگی سال 2022 را به طور حضوری تماشا کنید، «پروژه تلسکوپ مجازی» آن را پخش زنده می‌کند. این لایو استریم از ساعت 12:30 روز سه‌شنبه، در وبسایت virtualtelescope آغاز خواهد شد.

117

خورشیدگرفتگی جزئی