حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در گفت وگوی تلفنی با «جیحون بایراموف» وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان با بیان اینکه ایران به تلاش های خود برای حل مشکل میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان ادامه خواهد داد افزود: هر گونه استقرار نیروی بیگانه در منطقه مغایر با صلح و ثبات و همکاری های منطقه ای است.
تنشها بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان در هفتههای اخیر در میانه اتهامات پیدرپی درباره نقض آتشبس مرزی که از مه ۲۰۲۱ آغاز شد، تشدید شده است.
این تنشها بین ۱۲ تا ۱۴ سپتامبر (۲۱ تا ۲۳ شهریور) قبل از دستیابی به آتشبس متزلزل با میانجیگری روسیه شدت یافت. هر یک از طرفین، دیگری را مقصر تشدید تنشها میداند.
در این حال، شورای اروپا هفته گذشته اعلام کرد، ۴۰ ناظر اروپایی را با هدف کمک به برقراری صلح در مرز مشترک جمهوری آذربایجان و ارمنستان، به این کشور اعزام می کند. این نیروها قرار است در امتداد مرز دو کشور مستقر شوند.
روسیه نیز از آمادگی سازمان پیمان امنیت جمعی برای استقرار ناظران این سازمان در مرز ارمنستان و جمهوری آذربایجان خبر داده است. در همین پیوند، سران سه کشور روسیه ، ارمنستان و ج آذربایجان قرار است امروز 31 اکتبر در سوچی دیدار کنند.
این در حالی است که تجربه سال های اخیر نشان داده است، مداخله و نقش آفرینی طرف های خارجی، همانند اتحادیه اروپا و یا حتی گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا در بحران قفقاز موثر نبوده و موجب حل اختلافات نشده است.
اما جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشور همسایه که سیاستی متوازن را در خصوص تحولات قفقاز در پیش گرفته است با طرف های مختلف در این منطقه از جمله ارمنستان ، ج آذربایجان و روسیه، تعاملات سیاسی و امنیتی را با هدف برقراری صلح پایدار ادامه می دهد. ایران بر حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها از جمله جمهوری آذربایجان و ارمنستان تأکید دارد و این رویکرد را سیاست دائمی خود می داند.
از نظر جمهوری اسلامی ایران، این تنش و اختلافات باید جای خود را به همکاری های منطقه ای بدهد و موجب تامین منافع همه طرف ها در قفقاز شود؛ در واقع آنچه که میتواند به حل و فصل این گونه اختلافات کمک کند، اراده سیاسی دولت ها برای شروع گفتگوها و استفاده از چارچوبهای منطقهای است که می تواند به پایان دادن به تنشها و حل و فصل اختلافات کمک کند.
برهمین اساس، ایران با تاکید بر عدم پذیرش هرگونه تغییر در مرزهای کشورهای منطقه، خواهان حل و فصل اختلافات ج آذربایجان و ارمنستان از طریق گفتگو و همکاری های منطقه ای همانند فرمت 3+3 درخصوص قفقاز است.
در نشست سال گذشته 3+3 که با حضور نمایندگان روسیه، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ایران ، ترکیه و البته بدون حضور گرجستان در مسکو برگزار شد، شرکت کنندگان برای اقدام در جهت افزایش اعتماد متقابل و مقابله مشترک با چالشها و تهدیدات در قفقازجنوبی توافق کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان نیز در گفت و گو با همتای آذربایجانی خود، بار دیگر با تاکید بر لزوم همکاری منطقه ای برای حل بحران های کنونی خاطرنشان کرد : ما امنیت منطقه را مقوله ای به هم پیوسته می دانیم.
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
112
بیشتر بخوانید:
امیرعبداللهیان: حضور بیگانگان در قفقاز، شرایط را پیچیدهتر میکند