ایران پرس: نخست وزیر بلاروس برای دیدار و رایزنی با مقامات جمهوری اسلامی ایران به تهران سفر کرده است.

این سفر «رومن گلاوچنگو» به تهران از جنبه‌های اقتصادی و سیاسی سفری مهم برای دو کشور محسوب می شود.

نخست‌وزیر بلاورس روز سه شنبه و به دنبال توافقات صورت گرفته در مذاکرات شانگهای با جمهوری اسلامی ایران در سمرقند، به تهران آمد تا درباره گسترش روابط دو جانبه در زمینه‌های مختلف همچون ترانزیت، صادرات، واردات و انرژی، با مقامات ایران از جمله «سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری و «محمد مخبر» معاون‌اول رئیس‌جمهور مذاکره کند .

بلاروس همسایه ایران نیست، اما از آنجا که در منطقه اوراسیا قرار گرفته و مشارکتی نزدیک نیز با روسیه دارد، جزو کشورهایی است که می‌تواند در مدار همکاری تجاری با ایران قرار گیرد. هر دو کشور تحت تحریم های غرب قرار دارند و با وجود روابط سیاسی پایدار و نزدیک، مناسبات اقتصادی ایران و بلاروس در سطح روابط سیاسی، گسترش نیافته است، در حالی که می‌توانند در منطقه اوراسیا با استفاده از ظرفیت‌های مشترک با یکدیگر همکاری کنند.

سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران،  امروز  (چهارشنبه) در دیدار «رومن گلاوچنکو» نخست وزیر بلاروس با بیان اینکه روابط دو کشور همواره دوستانه بوده و در ملاقات‌های اخیر سران دو کشور بر گسترش همکاری‌های فیمابین تاکید شده است، گفت: توسعه و تقویت ارتباط کشورهایی که به دلیل تلاش برای حفظ استقلال خود تحت تحریم‌های ظالمانه قرار گرفته‌اند، از راهکارهای موثر خنثی کردن و برون‌رفت از تحریم‌ها است.

 

پیشتر بین دو کشور درباره ترانزیت، تجارت، انرژی، صنعت، دانش و تبادل اطلاعات، تفاهماتی انجام شده است؛ در پانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و بلاروس نیز که 28 و 29 ژوئیه در مینسک برگزار شد گسترش همکاری های متقابل در زمینه های تجاری و صنعتی، کشاورزی، سرمایه گذاری، زمین شناسی و منابع آبی، بهداشت و داروسازی و حمل و نقل در دستور کار قرار گرفت.

ایران دیپلماسی اقتصادی خود را در تقویت همکاری در زمینه‌های مختلف اقتصادی و توسعه زیرساخت های حمل‌ ونقل و ترانزیت با سایر کشورهای منطقه هدف گذاری کرده است که مورد استقبال کشورهایی همچون بلاروس قرار دارد. 

«دیمیتری کالتسوف» سفیر جمهوری بلاروس در تهران گفته است: "کشورش بسیار مایل به ترانزیت کالا از طریق ایران با مبدا و یا مقصد بلاروس است و در این رابطه ظرفیت‌های بندر شهید رجایی  در جنوب و بندر امیرآباد در شمال ایران را حائز اهمیت می‌داند."

 بدیهی است، رویکرد جمهوری اسلامی ایران برای تقویت تعاملات منطقه‌ای، چشم‌انداز جدیدی پیش‌روی ارتقای سطح روابط دو کشور ایجاد کرده است؛ ایران و بلاروس می توانند نیازهای یکدیگر را در بخش های مختلف به صورت متقابل تأمین کنند و با استفاده از روش هایی همچون تهاتر و همکاری های بانکی، به خصوص در شرایطی که هر دو کشور تحت تحریم هستند، نیازهای خود را رفع کنند.

«روح‌الله مدبر» کارشناس روابط بین‌الملل درباره رابطه میان ایران و بلاروس و اهمیت آن می گوید: "همگرایی میان ایران و بلاروس سبب افزایش قدرت جمهوری اسلامی ایران برای چانه‌زنی در سازمان‌هایی مانند اوراسیا و شانگهای است و با توجه به عضویت ناظر بلاروس در سازمان تجارت جهانی (WTO) می‌تواند در عضویت ایران در این سازمان نیز تا حدودی اثرگذار باشد."

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی 

117