تهران- ایران پرس: وزیر امور خارجه در سومین مجمع گفت و گوی تهران گفت: این مجمع با مفهوم محوری سیاست همسایه محور ایران با رهیافتی به سوی دوستی و اعتمادسازی برگزار می‌شود.

سومین مجمع گفت وگوی تهران امروز (دوشنبه) با حضور «حسین امیرعبدالهیان» وزیر امور خارجه ایران و مقامات سیاسی، مدیران اندیشکده‌ها و موسسه‌های پژوهشی، اندیشمندان و پژوهشگران 36 کشور در تهران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه در سومین مجمع گفتگوی تهران با قدردانی از سخنرانان، مهمانان و برگزارکنندگان نشست، گفت: امیدواریم با تبادل دیدگاه‌ها بتوانیم آخرین تحولات منطقه‌ای و بین المللی چالش های منطقه و فراروی جهان را مورد واکاوی قرار دهیم.

وزیر امور خارجه، مجمع تهران را مجمعی برای گفتگو، اشتراک گذاری و ایجاد فضای مفاهمه دانست و گفت: در این نشست صاحبنظران سخن می‌گویند و امیدوارم این گفتگوها برای ایجاد منطقه‌ای آرام و با ثبات‌تر و جهانی صلح‌آمیزتر داشته باشیم.

امیرعبداللهیان افزود: این مجمع در سال جاری با مفهوم محوری سیاست همسایه محور ایران با رهیافتی به سوی دوستی و اعتمادسازی برگزار می‌شود تا یادآوری کند دولت ایران مفهوم همسایگی را محور سیاست خود قرار داده و با تمام توان به اعتماد سازی و تقویت پایه‌های دوستی در منطقه می‌اندیشید و با قوت گام برمی‌دارد.

وی گفت: در غرب آسیا که تحولات آن پرچالش و تاثیر گذار بوده ما همسایگان خود را که اشتراکات تمدنی، فرهنگی و دینی داریم، برادر خود می‌دانیم، امنیت آنها را امنیت و رفاه آنها را امینت و رفاه خود می‌دانیم.

رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ایران همواره از پایه‌های ثبات در منطقه و در خط مقدم مبارزه با تروریسم داعش به عنوان تهدیدی مشترک برای منطقه و کل بشریت بوده است، افزود: ایران همواره در خط مقدم مبارزه با انواع تروریسم در منطقه و جهان بوده است و مایلم در آستانه سالگرد ترور جنایتکارانه آمریکایی و به شهادت رساندن دو قهرمان بزرگ مبارزه با تروریسم شهید ابومهدی المهندس و شهید سردار قاسم سلیمانی از آنها یاد کرده و خاطره آن‌ها را که قهرمان بزرگ حافظ امنیت ایران و عراق و منطقه و جهان بودند بودند، گرامی بدارم.

امیرعبداللهیان گفت: آماده اعتمادسازی و همکاری در همه ابعاد و سطوح با همسایگان در منطقه و حوزه خلیج فارس هستیم تا یکبار برای همیشه تفکر تامین امینت از خارج منطقه کنار رفته و با همیاری کشورهای منطقه امنیت پایداری در منطقه به وجود آید.

وی تامین امنیت پایدار در منطقه غرب آسیا و توسعه روابط همسایگی را از سیاست های اصولی جمهوری اسلامی ایران برشمرد و گفت: دولت و رئیس جمهور رئیسی از ابتدای کار خود دست همسایگان را به گرمی فشرده است و آمادگی داریم از مسیر گفت‌وگو و همکاری‌های سازنده و روبه‌جلو در گام‌های عملی هرچه بیشتر در مسیر توسعه همه‌جانبه همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی بیش از پیش تمرکز یابیم.

در مسئله جنگ اوکراین حل مناقشه با گفتگو است

وزیر امور خارجه به موضوع جنگ اوکراین اشاره کرد و گفت: سیاست جمهوری اسلامی ایران از ابتدای بحران تاکنون پیوستگی و تداوم داشته است؛ سیاست اصولی ما نفی توسل به زور تاکید بر حل و فصل مناقشه از طریق سیاسی بوده است ما از ابتدای این بحران با اتخاذ بی طرفی فعال در این موضوع تاکید کرده‌ایم که نگرانی‌های امنیتی مشروع طرفین باید در نظر گرفته شود از طریق گفتگو حل و فصل شود.

امیرعبداللهیان ادامه داد: اعتقاد داریم که نگاه تک بعدی به این بحران پاسخگو نیست و باید به ریشه های بحران، اقدامات برخی کنشگران ایجاد زمینه‌های بحران و دامن زدن به آن و همچنین تحریک و تهییج یکطرفه بحران نیز پرداخته شود.

وی ادامه داد: امروز شاهد هستیم اروپا دارد بهای هزینه سیاست های ایالات متحده را که دور از محدوده بحران ایستاده است، می پردازد.

وزیر امور خارجه ضمن تاکید مجدد بر بی‌پایه و اساس بودن ادعای ارائه تسلیحات و پهپاد از سوی جمهوری اسلامی ایران به یکی از طرف‌های بحران اظهار داشت: تاکید می کنیم هیاهو درباره ارسال تسلیحات در شرایطی که میلیاردها دلار انواع سلاح از کشورهای غربی برای تداوم جنگ وارد اوکراین شده است، هدفی جز سرپوش گذاشتن بر روی روند دمیدن غرب در آتش جنگ در خشونت در اوکراین ندارد.

امیرعبداللهیان در ادامه به مسئله اتصالات منطقه‌ای و اهمیت انرژی اشاره کرد و گفت: ما معتقد به هم افزایی و ایفای نقش مثبت و سازنده همه کشورها در مناطق پیرامونی غرب آسیا و پیوند دادن آن و تکمیل ظرفیت های مختلف آن هستیم.

وی افزود: امنیت موضوعی متقابل است و با این منطق امنیت زمانی فراهم است که امنیت همه فراهم باشد. آنگاه امنیت انرژی نیز در عالی‌ترین سطح خود را هم خواهم خواهد بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: در افغانستان شاهدیم که 20 سال حضور اشغال‌گران هیچ ثمری از نظر ایجاد امنیت و زیرساخت‌های اقتصادی و رفاهی برای مردم صبور این کشور در بر نداشت و اکنون مردم افغانستان در شرایط کاملاً نامناسب و نگران کننده‌ای به‌ سر می‌برند.

امیرعبداللهیان گفت: آمریکا از افغانستان رفته اما با دورایستایی و استفاده ابزاری از گروه‌های تروریستی به دنبال تداوم حضور خود در این کشور و ایجاد چالش برای کشورهای منطقه از این طریق است. ما مردم افغانستان را که به آنان اشتراکات تاریخی، تمدنی، فرهنگی و دینی و زبانی داریم چون مردم خود می‌دانیم و خلاف مدعیان دروغین حقوق بشر نسبت به سرنوشت آنها مسئولانه عمل می‌کنیم.

وی عنوان کرد: در یک سال و نیم اخیر ایران پذیرای خیل عظیم آوارگان افغانستانی بوده در حالی که در کشورم در شرایط سخت‌ترین تحریم‌ها به سر می‌برد با سخاوتمندی آنها را پذیرفته‌ است. ما اعتقاد داریم راه ثبات و امنیت پایدار در افغانستان از مسیر خاص و تصمیم مردم این کشور و با تشکیل دولتی فراگیر می‌گذرد.

تاکید بر حفظ خطوط ژئوپولوتیک در منطقه قفقاز

وزیر امور خارجه در ادامه درباره سیاست ایران در موضوع قفقاز نیز گفت: ما بر تقویت اتصالات منطقه ای بر ضرورت حفظ خطوط ژئوپولوتیک در منطقه قفقاز تاکید داشته و بر آن پای می فشاریم هستیم؛امنیت زمانی فراهم می شود که امنیت همه فراهم باشد که آنگاه امنیت انرژی در عالی ترین سطح خود فراهم خواهد بود.

تاکید بر تداوم همکاری راهبردی با چین 

امیرعبداللهیان در ادامه به توسعه روابط با چین اشاره کرد و اظهار داشت: تهران و پکن در سال‌های اخیر سطح همکاری های خود را به سطح بالایی ارتقاء داده‌اند؛ ما در این فضای همکاری انتظار نداشتیم که بیانیه سال 2014 کشورهای منطقه کپی و پیست و تکرار شود.

وی ضمن تاکید بر تداوم همکاری راهبردی با چین در مورد تمامیت ارضی ایران هیچ تعارفی نداریم.

آمریکا از هر ابزاری برای مداخله در ایران انجام داده است

رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا یک نظام متکی به پویش مردمی بوده است و تحولات داخلی کشور ها نباید مورد سوء استفاده کشورهای دیگر و تصفیه حساب های سیاسی قرار گیرد.

امیرعبداللهیان افزود: آمریکا از طریق جنگ شناختی و ابزار سیاسی هرگونه تلاشی را برای مداخله در مسائل داخلی ایران و اغتشاشات اخیر انجام داده است.

عراق در حال بازگشت به جایگاه طبیعی خود در منطقه است

وزیر امور خارجه همچنین درباره تحولات عراق گفت: عراق نقش مهمی در منطقه غرب آسیا دارد؛ موقعیت ژئوپولتیک و ژئواستراتژیک عراق ظرفیتی را برای این کشور دوست و برادر در همسایگی ما ایجاد کرده است که همکاری های منطقه ای و تلاش عراق برای توسعه پیشرفت و همکاری های همه جانبه منطقه ای با استفاده از ظرفیت و موقعیت عراق در دستور کار منطقه قرار دارد.

وی افزود: فردا رهبران و وزرای خارجه کشورهای منطقه در قالب  نشست بغداد 2 در کشور اردن هاشمی گرد هم خواهند آمد و این نشان دهنده آن است که عراق با گذر از بحران های مختلف امروز در شرایطی  قرار دارد که به جایگاه طبیعی و منطقه‌ای خود باز می‌گردد.

117

بیشتر بخوانید:

وزیر خارجه نیکاراگوئه: افول ایالات متحده آمریکا نزدیک شده است

عبدالمهدی: قرن 21 طلوع قدرت های آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین است

جهان بیش از همیشه به گفت‌وگو نیاز دارد

خرازی: کشورهای منطقه باید از طریق گفت وگو مشکلات خود را حل کنند