تهران- ایران پرس:وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: دولت برای ساماندهی صندوق های بازنشستگی عزم جدی دارد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون اجتماعی در خصوص ارزیابی ابعاد چالشی صندوق های بازنشستگی و عملکرد دستگاه‌های اجرایی مربوط (با محوریت احکام قانونی، بودجه‌ای و جهت گیری بودجه ۱۴۰۲) گفت: امیدوارم مسلمانان جهان به خصوص کشورهای اروپایی پاسخ در خور توجهی به اهانت اتاق فکر رسانه ای کشور فرانسه در اهانت به مرجعیت بزرگ جهان تشیع بدهند.

وی در ادامه با تاکید بر اینکه «عزم دولت برای ساماندهی صندوق های بازنشستگی بسیار جدی است» گفت: گزارش کمیسیون اجتماعی با گزارش ما در یک سو بوده و این نشان دهنده فهم مشترک ما از مشکلات دارد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه کار ما ساماندهی صندوق ها با عنایت به سیاست های کلی ابلاغی رهبری و همچنین استقرار نظام تامین اجتماعی جامع، یکپارچه و چند لایه است، گفت که کاهش فاصله طبقاتی و یکسان سازی قواعد و مقررات بیمه ای در دستور کار ما قرار دارد.

مرتضوی با بیان اینکه صندوق های ۱۸ گانه کشور به دو دسته تقسیم می شود، توضیح داد: این دو دسته شامل صندوق های تابعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر صندوق های تخصصی و صنفی است؛ تقریبا ۹۴ درصد جامعه هدف از سازمان تامین اجتماعی، صندوق بازنشستگی کشوری و صندوق روستایی و عشایر و ۶ درصد از سایر صندوق ها تامین منابع می کنند.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به گزارش کمیسیون اجتماعی مجلس ، در مورد ناترازی‌ها گفت: یکی از ناترازی‌ها، نسبت پشتیبانی و تعداد بیمه پردازان به مستمری بگیران در صندوق های مختلف کشوری و لشکری و تامین اجتماعی است که سیر آن به خصوص در تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی نزولی است؛ در سال ۱۳۶۰ نسبت پشتیبانی، ۱۱.۴ به یک بوده و اکنون نسبت پشتیبانی صندوق تامین اجتماعی به ۳.۲ نفر کاهش پیدا کرده و وضعیت صندوق کشوری بسیار نامناسب تر است.

وی ادامه داد: عامل دیگر در رسیدن به این ناترازی، بحث کاهش سن بازنشستگی و خوشبختانه افزایش امید به زندگی است؛ در سال ۱۳۳۰ سن بازنشستگی حدودا ۵۷ سال بوده و الان به ۵۱ سال رسیده همچنین سن امید به زندگی ۴۷ سال بوده و اکنون به ۷۶ سال افزایش پیدا کرده است. همچنین نسبت پشتیبانی به لحاظ کاهش نرخ باروری به شدت رو به کاهش بوده و از ۶.۹۱ در سال ۱۳۳۸ به ۱.۶۲ رسیده است.

مرتضوی مشکل دیگر را شکاف منابع و مصارف صندوق های بازنشستگی عنوان و اظهار کرد: وضعیت بسیار نامناسبی در این نسبت وجود دارد؛ منابع ما در سال ۹۴، ۵۶ همت (هزار میلیارد تومان) و مصارف ۷۳ همت بوده و این یعنی ۱۳۱ درصد مصارف نسبت به منابع افزایش داشته است همچنین در سال ۱۴۰۰، تقریبا ۲۵۳ همت جمع منابع نقدی ما بوده و ۳۷۵ همت مصارف و ۱۴۸ درصد ضریب عملکرد است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در افق ۱۴۰۵ در حوزه منابع و مصارف با مشکل بسیار جدی مواجه هستیم، گفت: اگر با همین دست فرمان پیش برویم در افق ۱۴۰۵ ، ۷۵۹ همت کسری منابع صندوق تامین اجتماعی و صندوق کشوری است؛ اما چرا به این وضعیت رسیده ایم؟ برخی از قوانین باعث شده منابع نسبت به مصارف پاسخگو نبوده و دخل و خرجمان با یکدیگر سازگاری نداشته باشد.

وی توضیح داد: تقریبا متناسب سازی حقوق بازنشستگان، ۷۸ همت بار مالی داشته و متناسب سازی حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران صندوق کشوری و تامین اجتماعی بار مالی نزدیک به ۸۶ همت داشته است.

112