از سرگیری روابط دوجانبه ایران و عربستان واکنش کشورهای مختلف را در پی داشت.

در جریان مذاکرات ایران و عربستان در شهر پکن، دو کشور توافق کردند که پس از هفت سال، روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند.

بر اساس توافق دو کشور، وزیران امورخارجه ایران و عربستان سعودی ضمن ملاقات با یکدیگر، حداکثر ظرف دو ماه، زمینه‌های اجرایی تبادل سفیران و بازگشایی سفارتخانه‌ها و همچنین سایر الزامات برای از سرگیری روابط را فراهم خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، وزارت امور خارجه عراق در اطلاعیه ای ضمن استقبال از بازگشت روابط تهران و ریاض، آن را آغازی برای آینده ای جدید و حل مشکلات در منطقه توصیف کرد.

در این اطلاعیه همچنین به نقش سه کشور عراق، عمان و چین در نزدیک کردن دیدگاه های ایران و عربستان نیز اشاره شده است.

وزارت امور خارجه ترکیه نیز از توافق تهران و ریاض برای از سرگیری روابط دیپلماتیک استقبال کرد.

«چین گیانگ» وزیر امور خارجه چین هم توافق ایران و عربستان را پیروزی برای صلح دانست.

همچنین «محمد عبدالسلام» رئیس هیات مذاکره کننده صنعا گفت: منطقه به از سرگیری روابط طبیعی بین کشورها نیاز دارد.

در این راستا، مشاور امنیت ملی عربستان سعودی گفت: استقبال از ابتکار چین بر اساس خط‌مشی مبتنی بر پایبندی به اصل حسن همجواری و تقویت امنیت است. تاکید بر احترام به حاکمیت ملی کشورها، پایه اساسی توسعه روابط است.

شیخ «علی خطیب» معاون رئیس مجلس اعلای اسلامی شیعیان لبنان نیز ابراز امیدواری کرد: این امر به تقویت همبستگی عربی و اسلامی کمک کند که بازتاب مثبتی بر کشورهای عربی و اسلامی و مردم آنها خواهد داشت.

شیخ خطیب تصریح کرد: از توافق میان پادشاهی سعودی و جمهوری اسلامی ایران استقبال می‌کنیم و امیدواریم این گام نویدی برای برقراری بهترین روابط برادرانه بین دو کشور و دو ملت باشد.

وزارت خارجه عمان هم در بیانیه ای اعلام کرد: امیدواریم از سرگیری روابط عربستان سعودی و ایران به تقویت امنیت و ثبات در منطقه کمک کند.

همچنین وزارت خارجه لبنان در این باره گفت: توافق ایران و عربستان سعودی بر کلیت روابط منطقه ای تاثیر مثبت خواهد گذاشت.

در این رابطه، «جاسم البدیوی» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، ضمن استقبال از بیانیه سه جانبه عربستان، ایران و چین، حمایت شورای همکاری را از آنچه در بیانیه مشترک ذکر شده اعلام کرد و از هر اقدام در راستای تقویت امنیت، صلح در منطقه و حمایت از ثبات و رفاه مردم، استقبال کرد.

وی همچنین اعلام کرد: موضع کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در جهت حمایت از رویکرد گفت وگو و حل و فصل سیاسی اختلافات بر اساس رهنمودهای سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با پایبندی به منشور سازمان ملل متحد، حقوق بین الملل، و رعایت اصول حسن همجواری و احترام به حق حاکمیت ملی کشورها، عدم مداخله در امور داخلی و حل و فصل اختلافات از طریق راه های دیپلماتیک، استوار است.  

نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر نیز در گفت وگوی تلفنی با وزیر امور خارجه عربستان، از صدور بیانیه مشترک سه جانبه پادشاهی عربستان، جمهوری اسلامی ایران و چین مبنی بر از سرگیری روابط دیپلماتیک بین عربستان سعودی، استقبال کرد.

«انور قرقاش» مشاوردیپلماتیک دولت امارات هم در توییتر نوشت: امارات به اهمیت ارتباط و گفتگوی مثبت بین کشورهای منطقه در راستای تحکیم مفاهیم حسن همجواری، و رسیدن به یک نقطه مشترک جهت ساختن آینده باثبات تر برای همه کشورهای منطقه، آگاهی و اطمینان کامل دارد.

وی همچنین نوشت: ما از توافق عربستان و ایران برای از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور استقبال می کنیم و از نقش چین در این زمینه قدردانی می کنیم.

117

بیشتر بخوانید:

امیرعبداللهیان: روابط تهران - ریاض ظرفیت‌های بزرگی در اختیار منطقه قرار می‌دهد