ایران پرس: برگزاری رزمایش مشترک دریایی چین،جمهوری اسلامی ایران و روسیه تحت عنوان کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۳ بازتاب جهانی گسترده ای داشته و تمامی رسانه های جهان به عنوان خبر اول آنرا پوشش داده اند.

سه کشور ایران ، روسیه و چین در سال ۲۰۱۹ نیز رزمایش مشترکی را با هدف تعمیق همکاریهای دریایی سه جانبه برگزار کردند. که در آن سال نیز بازتاب جهانی گسترده ای داشت و بسیاری از تحلیلگران از آن به عنوان حرکت بزرگ جهانی در جهت چند قطبی سازی نظام بین المللی نام بردند. ازاینرو برگزاری رزمایش جاری نشان‌دهنده سطح بالای اعتماد متقابل و توسعه همکاریهای استراتژیک و توانایی پکن، مسکو و تهران برای مقابله مشترک با تهدیدهای امنیتی دریایی است.

با توجه به افزایش دزدی های دریایی در مناطق مختلف جهان و افزایش اهمیت دریاها و آبراههای بین الملللی در تجارت جهانی توسعه همکاری های دریایی میان ایران روسیه و چین از اهمیت زیادی برخوردار است.

برگزاری این رزمایش بیانگر نمایش قدرت در رویارویی با انواع فشارهای تحریمی آمریکا

به باور «سان چی» کارشناس روابط بین‌الملل در آکادمی علوم شانگهای زمانبندی برگزاری این رزمایش بسیار حساب شده و بیانگر نمایش قدرت انها در رویارویی با انواع فشارهای تحریمی آمریکا است. علاوه براین تقویت همکاری های دریایی میان سه قدرت برتر منطقه ای و بین المللی تضمین کننده امنیت کشتیرانی بین‌المللی و مبارزه با دزدی دریایی است.

با توجه به افزایش اهمیت راههای دریایی در تجارت بین المللی بدون تردید تقویت همکاری های دریایی منطقه ای و بین المللی می تواند بر اهمیت این مسیرها از جمله راه ابریشم بیافزاید. جمهوری اسلامی ایران در سال‌های گذشته همواره اعلام کرده که برای امنیت منطقه شمال اقیانوس هند، دریای عمان، تنگه هرمز و خلیج فارس به عنوان یکی از مهمترین آبراه‌های بین‌المللی اهمیت زیادی قائل است و  رویکرد جمهوری اسلامی ایران در سال‌های گذشته در این منطقه نیز این است‌ که با همکاری کشورهای منطقه امنیت را در این ابراه ها در بالاترین سطح تامین کنند.

«سونگ ژوک پینگ »کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید:"رزمایش دریایی ایران، روسیه و چین در راستای حمایت و حفاظت از امنیت کشتی رانی و همچنین امنیت اقتصادی بسیار مهم است. زیرا هر سه کشور تجارت محور و اقتصادشان عمدتا صادرات محور است و در عمل نشان می دهند که از توانایی لازم برای تامین امنیت ابراه های بین المللی و تضمین امنیت تجارت جهانی برخوردارند.

سطح بسیار بالای رزمایش دریایی جمهوری اسلامی ایران چین و روسیه در دریای عمان

در هر حال، اعزام جدیدترین و پیشرفته ترین ناوشکن ‌ها و شناورها با قابلیتهای مختلف همچون حمل هلیکوپتر، حمل انواع سامانه‌های موشکی ضد سطحی، سطحی و هوایی و‌توانایی مقابله با اهداف زیر سطحی بیانگر سطح بسیار بالای رزمایش دریایی جمهوری اسلامی ایران چین و روسیه در دریای عمان است.

با توجه به اینکه آمریکا در سالهای اخیر اقدام به افزایش حضور نظامی خود در ابهای دریایی بخصوص ابهای پیرامونی چین و ابراههای مهم بین المللی کرده است و حتی گفته میشود در صدد ایجاد ائتلاف دریایی با برخی کشورهای حوزه خلیج فارس است تقویت همکاریهای دریایی میان سه کشور جمهوری اسلامی ایران، چین و روسیه در حفاظت از امنیت دریایی و ارسال پیام صلح و دوستی به کشورهای منطقه و سطح جهانی از اهمیت بیشتری برخوردار است.

این موضوع از آن جهت بیشتر اهمیت دارد که آمریکا و متحدان ان در سالهای اخیر با برگزاری پی در پی رزمایش دریایی در مناطق مختلف جهان به گونه ای امنیت ابراههای بین المللی را به مخاطره اتداخته و باعث شده است تا روند نظامی گرایی در مناطق مختلف حهان نیز رشد یاید. در حالی که امنیت ابراههای بین المللی همیشه باید تضمین شده باشد تا در سایه آن تجارت حهانی و بخصوص روند انتقال انرژی رونق یابد شود.

نویسنده : مجید وقاری

113

بیشتر بخوانید:

تصاویری از ورود ناوهای چین و روسیه به منطقه رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی 2023