اواخر تابستان وقت برداشت گردوهای تازه است و این روزها بازار خرید گردو داغ داغ است. امروزه با شناخت فواید بسیار مغز گردو حتی به بیماران دارای چربی خون توصیه می شود روزانه به مقدار کم مغز گردو بخورند.

درخت گردو با نام علمی regia juglans درخت مفیدی که ظاهری زیبا و سایه افکن دارد و از گیاهان بومی ایران است. این گیاه در اغلب نواحی اروپا، جنوب آسیا و آمریکای شمالی یافت می شود. نمونه وحشی آن نیز در آسیا بخصوص ایران و ژاپن وجود دارد.

درخت گردو در فصل بهار گل می دهد و در اواخر تابستان میوه اش می رسد. ارتفاع درخت گردو به 23 تا 25 متر می رسد. تنه قطور و حجیم گردو از باریکه های خاکستری براق تا خاکستری نقره ای با شکافهای عمیق پوشیده شده است، برگهای درخت گردو به رنگ سبز تیره با لبه های صاف و رگ برگهای برجسته است.

میوه گردو که همان مغز گردو نامیده می شود در یک غلاف قهوه ای رنگ پرچین و یک پوسته سبز خارجی قرار دارد. مغز گردو سرشار از ویتامین ب، پروتئین، مواد چربی و قند قابل جذب است که برای مبتلایان به مرض قند کم خطر است.

روغن گردو که از مغز گردو گرفته می شود از بهترین انواع روغن در پخت و پزغذاهاست؛ بخصوص برای تهیه سس سالاد مورد استفاده قرار می گیرد. البته در صنعت نیز برای مصارف نقاشی، تهیه صابون و ورنی بکار برده می شود.

میوه گردو انواع مختلف دارد و شکل آن نیز از بیضوی تا کروی تغییرمی کند. شکل ظاهری و نوع آن تاثیری درخواص درمانی این میوه و یا اجزای مختلف درختان ندارد. برگ گردو، پوست ساقه، سنبله های آن، شیره ساقه آن، شکوفه های گردو و پوست میوه آن از لحاظ طب سنتی ارزش دارند. شیره درخت بسیارشیرین بوده و به عنوان ماده تصفیه کننده خون مورد استعمال دارد.

شکوفه های آن جهت تهیه نوعی کرم یا پماد موثر در جلوگیری از ریزش مو و رفع شوره سر بکارمی رود. پوست درخت گردو ماده مناسبی جهت دفع کرم است، جوشانده غلیظ برگهای گردو دافع حشرات است. این برگها همچنین قند خون را کاهش می دهد و استعمال خارجی آن در درمان زخم ها، اگزما وعفونت موثراست.

دم کرده سنبله های گردو نیز برای درمان بریدگیها و جلوگیری از خونریزی مفید است.از پوست میوه گردو رنگ قهوه ای تهیه می کنند. رومیان باستان رنگ قهوه ای را از غلاف گردو می گرفتند و برای رنگ کردن موی سر بکار می بردند. از قرن هفدهم تا اوایل قرن بیستم رنگهای گیاهی تهیه شده حاوی عصاره گردو بوده اند. در سالهای اخیر نیز بخاطر مصون ماندن از آثار سوء رنگهای شیمیایی از خاصیت رنگ دهی گردو جهت رنگ مو استفاده می کنند.

امروزه با شناخت فواید بسیار مغز گردو حتی به بیماران دارای چربی خون توصیه می شود روزانه به مقدار کم مغز گردو بخورند. در برخی از مناطق ایران از گردوهای سبز که هنوز پوسته داخلی آنان سخت نشده است، ترشی یا مربا تهیه می کنند. مغز گردو همراه با نان و پنیر نیز ساندویچ مطبوعی است. البته در ایران در طبخ برخی از غذاها نظیر فسنجان نیز از گردو استفاده می کنند.

116

بیشتر بخوانید:

جشنواره گردو در روستای گردشگری حیدره قاضی‌خان 

معجزه گردو برای سلامتی بدن