ایران پرس: در راستای احیای روابط سیاسی و دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی ، سفارت جمهوری اسلامی ایران در ریاض روز سه‌شنبه 6 ژوئن (16 خرداد) پس از هفت سال، بازگشایی شد.

«علیرضا بیکدلی» معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه طی سخنانی در این مراسم گفت: "امروز، روز مهمی در تاریخ روابط دو کشور است. از اینکه در کشور برادر و دوست عربستان سعودی حضور داریم، بسیار خرسندیم."

بیکدلی با بیان اینکه با برافراشته شدن پرچم های عربستان و ایران در دو کشور، همکاری دوجانبه به اوج خود خواهد رسید، تصریح کرد: "شاهد صفحه جدیدی در روابط دو جانبه‌ای و منطقه‌ای به سمت همکاری و همگرایی بیشتر هستیم."

بازگشایی سفارت ایران در عربستان سعودی گامی جدید در راستای عادی سازی و احیای روابط سیاسی و دیپلماتیک دو کشور مهم غرب آسیا در حوزه خلیج فارس و به مثابه شالوده ای برای توسعه روابط دو کشور در همه زمینه ها است.

بازگشایی سفارتخانه ایران در ریاض پس از آن صورت می‌گیرد که در پی توافق 10 مارس 2023 (19 اسفند 1401) ایران و عربستان در پکن دو طرف نسبت به از سرگیری روابط دیپلماتیک بعد از هفت سال و سه ماه توافق کردند و مقرر شد وزرای خارجه پس از آن دیدار کنند.

وزرای خارجه ایران و عربستان در این دیدار که در 6 آوریل (17 فروردین) انجام شد در بیانیه مشترکی بر آمادگی برای از بین بردن موانع پیش روی گسترش‌ همکاری‌ها تأکید کردند.

در پی آن هم تیم‌های فنی دو طرف برای بررسی روند بازگشایی اماکن دیپلماتیک به پایتخت‌ها اعزام شدند.

«حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران همچنین در 3 ژوئن (13 خرداد) در حاشیه نشست بریکس در کیپ تاون در دیدار با «فیصل بن فرحان» همتای سعودی خود از پیشرفت‌های خوب حاصله در روابط دوجانبه ابراز خرسندی کرد و افزود: "خوشبختانه سفرای دو کشور تعیین و به طور متقابل معرفی شدند و زمینه برای گشایش سفارتخانه‌ها و سرکنسولگری‌ها فراهم است."

وزیر خارجه عربستان نیز گفت: "با همکاری بسیار خوب دو طرف از مراحل تعیین سفرا و زمینه سازی برای گشایش نمایندگی‌های سیاسی و کنسولی به سرعت عبور کردیم و در حال حرکت به سمت مرحله جدیدی از روابط دو کشور هستیم که تأمین کننده منافع دو ملت و کل منطقه خواهد بود."

به رغم موضع گیری اولیه به ظاهر مثبت آمریکا در زمینه عادی سازی روابط ایران و عربستان سعودی، اما واشنگتن در خلال موضع گیری های مقامات دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا همواره به اتهام زنی علیه تهران از جمله تنش آفرینی در منطقه غرب آسیا ادامه داده و به نوعی در قبال توافقات اخیر از جمله ایجاد ائتلاف دریایی بین ایران و کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس در راستای حفظ امنیت دریایی این پهنه آبی به مخالفت پرداخته اند.

در این راستا، «تیم هاوکینز» سخنگوی ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در واکنش به اظهارات فرمانده نیروی دریایی ارتش ایران مبنی بر  شکل‌گیری ائتلاف مشترک نیروی دریایی ایران با کشورهای منطقه از جمله عربستان، امارات، قطر، بحرین و عراق در آینده نزدیک، مدعی شد: "این ادعا با اقدامات ایران مطابقت ندارد."

این موضع گیری نشان می دهد که آمریکا به رغم تبلیغات ایران هراسانه در چند دهه اخیر اکنون خود را در موقعیتی متزلزل می بیند.

در واقع روند عادی سازی روابط ایران و کشورهای عربی بر خلاف خواسته واشنگتن و تل آویو است که امید زیادی به تداوم روند عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل و ائتلاف سازی علیه ایران داشتند و اکنون شاهد روندی خلاف این جریان هستند.

به نظر می رسد نگرانی از گسترش روند عادی سازی روابط ایران و عربستان سعودی و تلاش برای احیای روند عادی سازی روابط ریاض و تل آویو یکی از دلایل اصلی سفر کنونی «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا به این کشور و دیدار با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی است.

چندی پیش نشریه آمریکایی آکسیوس گزارش داده بود، «محمد بن سلمان» درخواست کاخ سفید برای عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی تا پایان سال جاری میلادی را رد کرده است.

ضمن اینکه این سفر در شرایطی صورت گرفته که دولت بایدن قصد ایجاد ثبات در روابط با ریاض را دارد.

روابط دو طرف به دلیل اختلافات در مسائل مختلف از موضوع عادی سازی روابط با ایران گرفته تا قیمت نفت و اصرار ریاض بر کاهش تولید نفت در چارچوب توافقات اوپک پلاس با تنش های مختلفی روبرو شده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117