در ایران برگ میوه گلپر و اسانس آن به عنوان طعم دهنده در بسیاری ازفراورده های غذایی به کار می رود.

گیاه معطر گلپر با نام علمی PERSICUM HERACLEUM دارای انواع گوناگون است و 10 گونه متفاوت از این گیاه معطر در مناطق مختلف ایران به صورت خودرو یا کشت شده یافت می شود.

محل رویش گیاه گلپر در نواحی شمال البرز، شمیرانات  در ارتفاعات 1500 متری و بالاتر از آن، غرب ایران و در منطقه وسیعی از نواحی غربی، شرقی، شمالی و مرکز ایران است.

 

از نظر مشخصات ظاهری گلپر گیاهی علفی، پایا دارای اعضای معطر وبرگهای منقسم و دندانه دار به اشکال متفاوت در طول ساقه است گلهای سفید رنگ و مجتمع به صورت گل آذین چتر مرکب دارد میوه آن به طول 12 تا14میلی متر بیضی شکل  کمی ضخیم و معطر است.

گیاه گلپر برای بسیاری از مردم مناطق جهان شناخته شده است. سوئدی ها ریشه آن را بعنوان ماده ضد هیستری و صرع استعمال می کنند، روس ها نوعی ماده دارویی برای معالجه اختلالات گوارشی (کم کاری معده، اسهال) و دفع کرم های روده از آن تهیه می کنند. در بعضی مناطق نیز از برگهای آن درطبخ سوپ و از مغز آن در تهیه شیرینی جات استفاده می کنند.

 

در ایران برگ میوه گلپر و اسانس آن به عنوان طعم دهنده در بسیاری ازفراورده های غذایی به کار می رود. بعلاوه به علت خاصیت ضد نفخ آن به عمل هضم کمک می کند و از آن بعنوان تقویت کننده نیز استفاده می شود.

دراستعمال خارجی فشرده برگها و ریشه های آن را برای درمان زخم های معمولی محل گزیدگی حشرات و جوشهای پوستی بکار می برند برای تهیه جوشانده از ریشه گیاه جهت رفع اختلالات هاضمه یک مشت از ریشه های تازه آن را در یک لیتر آب می جوشانند و روزانه دوتا چهار فنجان می نوشند.

116