«شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان پس از برگزاری مراسم استقبال رسمی، با رئیس جمهوری اسلامی ایران دیدار خواهد کرد و سپس نشست مذاکرات هیئتهای عالیرتبه دو کشور برگزار می شود .
مراسم امضای اسناد همکاری و برگزاری نشست مطبوعاتی از دیگر برنامههای سفر رئیس جمهوری ازبکستان به ایران است.
این دومین سفر رئیس جمهور ازبکستان بعد از سال 1992 و اولین سفر رسمی «میرضیایف» در جایگاه رئیس جمهور ازبکستان به تهران محسوب می شود.
با به قدرت رسیدن «شوکت میرضیایف» به عنوان رئیس جمهوری ازبکستان در سال 2016، دولت این کشورخواهان بهبود روابط با ایران شد و با توجه به سیاست نگاه به شرق و اولویت کشورهای همسایه در دیپلماسی دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ایران، روابط تاریخی دو کشور، تحرکی تازه یافت.
در سه سال اخیر رایزنیهای دوجانبه بین مقامات ایران و ازبکستان باهدف توسعه مناسبات، به طور مداوم ادامه داشته است؛ "سید ابراهیم رئیسی" و "شوکت میرضیایف" در سپتامبر 2022 در سمرقند ، در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در سپتامبر 2021 در تاجیکستان و در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در عشق آباد ترکمنستان در نوامبر 2021 (آذر 1400) دیدار و بر لزوم گسترش مناسبات دو کشور تاکید کردند.
حوزه ترانزیت و حمل و نقل از جمله زمینه های همکاری ایران با ازبکستان است؛ ایران پل ارتباطی شمال و جنوب و همچنین شرق و غرب محسوب می شود و می تواند شرق آسیا و آسیای مرکزی را به اروپا و آفریقا از طریق زمینی و دریایی متصل کند ؛ این در حالی است که ازبکستان به دلیل محصور بودن در خشکی ، برای تجارت به شدت نیازمند مسیر ترانزیتی باثبات و امن است؛ در همین چارچوب قرار است در سفر رئیس جمهوری ازبکستان به تهران، سند همکاری در حوزه حمل و نقل و ترانزیت امضا شود که بر اساس آن به صورت فصلی هر ماه نشست کارگروهی در حوزه زیرساختهای حمل و نقلی برگزار خواهد شد.
همکاری در پروژه های صنعتی، پتروشیمی، داروسازی، تجهیزات پزشکی و فناوری نیز از جمله حوزه هایی است که اکنون در دستور کار مقامات دو کشور قرار دارد و انتظارمی رود در سفر "میرضیایف" به تهران توافقاتی در این خصوص صورت گیرد.
روابط رو به گسترش ایران و ازبکستان در سال های اخیر، متنوع شده و اکنون روابط دو کشور علاوه بر مناسبات خوب سیاسی، بازرگانی، حمل و نقلی، بین المللی و منطقه ای، به حوزه همکاریهای پارلمانی، دانشگاهی، فرهنگی، هنری، گردشگری و ورزشی دو کشور نیز رسیده است؛ تاکنون توافقات بسیار خوبی نیز در کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور به دست آمده است که یکی از مهمترین آنها، تهیه نقشه راه برای رسیدن به تجارت یک میلیارد دلاری است.
آمارها نیز از افزایش حجم تجارت بین ایران و ازبکستان حکایت دارد به عنوان مثال حجم روابط تجاری دو کشور در سال 2022، حدود 435.7 میلیون دلار بود که نسبت به سال 2021 ، رشد 4.5 میلیون دلاری را نشان می دهد .
بدیهی است ، با توجه به اشتراکات متعدد فرهنگی و تاریخی ، منافع مشترک سیاسی و امنیتی و همچنین اراده مقامات ایران و ازبکستان، می توان به گسترش بیش از پیش روابط و مناسبات سیاسی و اقتصادی دو کشور امیدوار بود؛ سفر امروز رئیس جمهوری ازبکستان به ایران نیز در همین چارچوب و در راستای دستیابی به توافقات جدید برای گسترش همکاری های دو کشور، قابل ارزیابی است .
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
112
بیشتر بخوانید:
رئیس جمهوری ازبکستان وارد تهران شد
رئیس جمهور ازبکستان فردا به تهران سفر میکند
همکاری ازبکستان، ترکمنستان، روسیه و ایران در زمینه ترانزیت و سوخت استاندارد