ایران پرس- نشست فوق العاده وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی برای بررسی طرح نخست وزیر رژیم صهیونیستی مبنی بر الحاق بخشی از کرانه باختری رود اردن به اراضی تحت اشغال اسرائیل ، روز گذشته ۱۵ سپتامبر در جده عربستان برگزار شد.

بنیامین نتانیاهو سه ‌شنبه گذشته در سخنرانی انتخاباتی خود اعلام کرده بود که در صورت پیروزی در انتخابات پیش رو و تشکیل کابینه جدید، شهرک های صهیونیست ‌نشین کرانه باختری و بخشهای مهمی از این منطقه را به اراضی اشغالی الحاق می کند.

این اظهارات نتانیاهو با واکنش کشورهای اسلامی مواجه شد و عربستان سعودی تشکیل نشست اضطراری وزرای کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی را خواستار شد که این نشست روز گذشته در جده برگزار شد. برگزاری نشست جده و اظهارات وزرای خارجه در این نشست حاوی چند نکته مهم است.

اول اینکه، موضوع فلسطین همچنان موضوع مهم جهان اسلام است و الحاق کردن اراضی قانونی فلسطین به سرزمین های اشغالی مساله ای نیست که رژیم صهیونیستی بدون دردسر آنرا انجام دهد. «ابراهیم العساف» وزیر امورخارجه عربستان در نشست فوق العاده وزیران امورخارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی گفت مساله فلسطین با وجود همه تلاش ها همچنان اصلی ترین مساله کشورهای اسلامی است.

دوم اینکه، وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در نشست روز گذشته عنوان کردند انفعال کشورهای اسلامی در مقابل جنایت های رژیم صهیونیستی و همچنین حمایت های آمریکا از این جنایت ها علل اصلی جسور شدن اسرائیل در مقابل فلسطین به خصوص تصمیم برای الحاق اراضی فلسطینی به سرزمین های اشغالی است.

در همین راستا، مولود چاوش ‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در نشست روز گذشته جده اظهارات نتانیاهو را "شرم آور" خواند و گفت اسرائیل که با حمایت برخی کشورها جسور شده است، سیاست تهاجمی خود را ادامه می دهد و در حال تبدیل‌ شدن به رژیمی نژادپرست و آپارتاید است. اگر تمام امت (اسلام) واکنش نشان می دادند، نقشه، سیاست‌ و گستاخی های آمریکا و اسرائیل به اینجا نمی رسید.

سوم اینکه، شرکت کنندگان در نشست جده عنوان کردند که اقدام ها و اظهارات مقامات اسرائیلی درباره اراضی متعلق به فلسطینی ها، نقض قطعنامه های شورای امنیت است و لازم است که شورای امنیت در این خصوص اقدام جدی انجام دهد. 

«یوسف بن احمد العثیمین»، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی در این خصوص گفت: اقدامات رژیم صهیونیستی نقض قطعنامه‌ های شورای امنیت است و نشست این سازمان مرکزیت موضوع فلسطین برای جهان اسلام را نشان می‌ دهد.

نکته چهارم اینکه، اجماع کشورهای اسلامی در جده می تواند دست کم برخی کشورهای عربی را که خواهان عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی هستند ، در تنگنا قرار دهد و در عین حال این فرآیند را متوقف کند.

نکته پنجم و پایانی این است که تاثیرگذاری سیاست های کشورهای اسلامی علیه رژیم صهیونیستی به تبدیل سیاست های اعلامی به سیاست های اعمالی مشروط است. اگرچه محکوم کردن کلامی جنایت های رژیم صهیونیستی اقدامی لازم است، اما کافی نیست زیرا این رژیم بارها نشان داده که به محکومیت کلامی بی توجه است.

در عین حال، اگرچه این دیدگاه وزیر خارجه ترکیه که اظهارات نتانیاهو در آستانه انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی مصرف داخلی دارد، دیدگاهی درست است ، اما باطل شدن اظهارات نتانیاهو و حفظ تمامیت ارضی فلسطین به اجماع عملی کشورهای اسلامی در مقابل رژیم صهیونیستی نیاز دارد.118

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

واکنش کشورهای عربی به اظهارات نتانیاهو درباره کرانه باختری/ تحلیل