این کنفرانس با عنوان "کارگروه ورشو درباره امنیت دریانوردی و حمل و نقل هوایی» دوشنبه گذشته آغاز به کار کرد و دیروز سه شنبه نیز خاتمه یافت.
گفته می شود در این کنفرانس بیش از ۵۰ کشور به همراه هیئتی از رژیم صهیونیستی شرکت داشته اند. یکی از نکات عجیب در خصوص این کنفرانس همزمانی آن با کنفرانس امنیتی و دفاعی روسای ستاد مشترک ارتش کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و متحدان در ریاض پایتخت عربستان و همچنین برگزاری رزمایشی نظامی با حضور چندین کشور شرکت کننده در نشست منامه و ناوگان پنجم دریایی آمریکا است. هدف کنفرانس ریاض و رزمایش نظامی نیز بررسی راه های حمایت از دریانوردی عنوان شد.
درباره این کنفرانس منامه ذکر چند نکته حایز اهمیت است.
اول اینکه، این کنفرانس در ادامه نشست ورشو در فوریه ۲۰۱۹ است. نشست ورشو با همکاری آمریکا و لهستان برگزار شده بود و نشست دریایی منامه نیز با همکاری آمریکا و بحرین برگزار شد.
دوم اینکه ، در این کنفرانس رویه "قبح زدایی " از روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی به عنوان یک هدف اصلی پیگیری شد. در این نشست هیئت اسرائیلی نیز حضور رسمی داشته است تا منامه برای چندمین بار متوالی در سال ۲۰۱۹ میزبان هیئت اسرائیلی باشد.
رژیم آل خلیفه که با اعتراض های شدید مردمی مواجه است برای بقای در قدرت به حمایت آمریکا و رژیم صهیونیستی دل بسته است.
به نظر می رسد که آل خلیفه تلاش دارد حلقه رابط رژیم صهیونیستی با کشورهای عربی باشد. تحلیلگران عنوان می کنند بحرین تبدیل به "کمپ دیوید" جهان عرب شده است و هر موقع فرصتی دست دهد، صهیونیست ها و عربها در آنجا با هم ملاقات می کنند.
سوم اینکه ، نشست منامه در ادامه تلاش هایی است که پس از تحولات ماههای اخیر در منطقه از جمله انفجار کشتی ها در الفجیره رخ داد. پس از انفجارها، آمریکا ائتلاف خودخوانده بین المللی برای حفاظت از کشتیرانی و به منظور حفاظت از کشتی های تجاری و نفتکشها هنگام حرکت در آبهای منطقه به خصوص عبور از تنگه هرمز تشکیل داده که با استقبال محدود چند کشور از جمله بحرین مواجه شد.
اتفاق هایی که در ادامه رخ داد از جمله شکست های متوالی عربستان در جنگ علیه یمن نیز در برگزاری این کنفرانس ها و نشست ها نقش دارد. طبق بیانیه وزارت خارجه بحرین نیز هدف از این کنفرانس، "ایفای نقش برای کمک به برقراری امنیت و ثبات خلیج فارس به دلیل خطراتی است که منطقه را تهدید می کند و خطری بزرگ برای دریانوردی و هوانوردی در خاورمیانه است."
چهارم اینکه ، این نشست ها در ادامه رویکرد ضد ایرانی آمریکا و رژیم صهیونیستی برگزار می شود و اهداف ضد ایرانی دارد." مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا گفت هدف اصلی این نشست عمدتا مقابله با «تهدید ایران» در خلیج فارس خواهد بود.
«یواو شتیرن» روزنامه نگار اسرائیلی و کارشناس امور جهان عرب نیز در این خصوص گفت: "کنفرانس منامه ادامه نشست ورشو درباره تقویت امنیت و صلح غرب آسیا است که فوریه گذشته برگزار شد و هدف از آن تقویت ائتلاف بین المللی علیه سیاست های ایران بود.
نکته پایانی اینکه، می توان نشست منامه را نشست شکست خوردگان در غرب آسیا عنوان کرد که بیش از همه بستری برای مانورهای نمایشی است زیرا بازیگران اصلی این نشست با چالش های داخلی متعدد از جمله جایگاه متزلزل سیاسی مواجه هستند که باید فکری به حال جایگاه خود در قدرت کنند.118
نویسنده: سید رضی عمادی