بحرین در سالهای اخیر رسما به حکومتی تحت الحمایه تبدیل شد. آل خلیفه بقای در قدرت را به حمایت های عربستان سعودی و آمریکا پیوند زد. بر این اساس ، بحرین رسما و آشکارا به مجری سیاست های آمریکا و تابع سیاست های عربستان تبدیل شده است.
بحرین تابستان گذشته در چند نوبت میزبان نشست هایی بود که به درخواست آمریکا در منامه برگزار شد. بحرین تنها کشور عربی بود که میزبان نشستی برای اجرای طرح آمریکایی معامله قرن بود.
اگرچه به دلیل فشارهای زیاد افکار عمومی و شکست این نشست پیش از آغاز آن، رژیم صهیونیستی در نشست منامه شرکت نکرد، اما وزیر خارجه بحرین صریحاً از عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی دفاع کرد.
بحرین همچنین تابستان گذشته میزبان نشستی تحت عنوان امنیت دریایی بود که مقدمه تشکیل ائتلاف به اصطلاح دریایی محسوب می شد. این نشست نیز به درخواست واشنگتن در منامه برگزار شد.
در کنار اجرای سیاست های آمریکا در منطقه غرب آسیا، بحرین تابع سیاست های منطقه ای آل سعود نیز شده است. عربستان ضمن اینکه مارس ۲۰۱۱ در حمایت از آل خلیفه در مقابل معترضان داخلی به بحرین لشگرکشی کرد، از این رژیم حمایت مالی نیز انجام می دهد. در مقابل، آل خلیفه نیز سیاستی همسو با عربستان در منطقه اتخاذ می کند.
رژیم آل خلیفه به خصوص در تنش قطر با عربستان سعودی در کنار ریاض قرار گرفته است. تاکنون شخصیت ها و گروههای بحرینی بارها با انتقاد از نوع رابطه آل خلیفه با آل سعود، آنرا نشانه تحت الحمایگی آل خلیفه عنوان کرده اند.
یکی از این نشانه ها نیز در گفتگوی اخیر منامه بروز کرد. پانزدهمین گفتگوی سالانه منامه که یک نشست امنیتی با سطح اهمیت پائین و کم تاثیر در نظم امنیتی غرب آسیا است جمعه گذشته آغاز شد و روز یکشنبه نیز پایان یافت.
فایز السراج، رئیس دولت وفاق ملی لیبی که سازمان ملل متحد آنرا به رسمیت می شناسد، اما عربستان، امارات و مصر، آنرا به رسمیت نمی شناسند نیز در نشست منامه حضور داشت.
خبرگزاری بحرین (بنا) روز یکشنبه در خبری از دیدار شاه این کشور با السراج خبر داد اما بلافاصله خبر را از خروجی خود حذف کرد.
«خالد بن احمد آل خلیفه» وزیر خارجه بحرین نیز دیروز دوشنبه در واکنش به سفر «فائز السراج» به منامه در توئیتر خود نوشت: السراج در سفری خاص در بحرین به سر می برد و هیچ گونه برنامه سیاسی در کار نبوده است.
این ادعای وزیر خارجه بحرین در حالی است که دولت وفاق ملی لیبی در صفحه فیس بوک خود ضمن انتشار عکس دیدار فایز السراج با شاه بحرین، نوشت: «شاه بحرین ضمن قدردانی از السراج، بر حمایت کشورش از تلاشهای السراج برای تحقق امنیت و ثبات در لیبی تأکید کرد.»
علت حذف خبر و سپس تقلیل ارزش سفر السراج از سوی وزیر خارجه بحرین، نارضایتی عربستان، مصر و امارات است چرا که این کشورها از "خلیفه حفتر"، فرمانده ارتش ملی لیبی در مقابل فایز السراج حمایت می کنند و تشکیل دولتی نظامی شبیه مدل مصر عبدالفتاح السیسی را در لیبی پیگیری می کنند.
وبگاه «مرآة البحرین» نیز گزارش کرد که پس از انتشار خبر دیدار السراج با شاه بحرین، خبرهایی درباره نارضایتی امارات و ریاض از این دیدار منتشر شد.
این وضعیت نشان می دهد که آل خلیفه به حدی در سیاست خارجی خود استقلال ندارد که حتی ناچار است دیدار با رئیس دولتی که سازمان ملل به رسمیت شناخته است را تکذیب کند.118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
جمعیت الوفاق: کنفرانس منامه بخشی از پروپاگاندای رسانهای رژیم آل خلیفه است