ایران پرس- عربستان سعودی و امارات هر فعال مدنی که کوچکترین انتقاد را از وضعیت حاکم بر این کشورها داشته باشد، بازداشت کرده یا برای وی محدودیت‌های مختلف ایجاد می کنند.

بدون تردید، عربستان سعودی و امارات مهمترین بازیگران آشوب ساز در منطقه غرب آسیا هستند که نمونه آن جنگ حدود پنج ساله علیه یمن و مداخله در امور داخلی کشورهای عربی است. جنگ و مداخله سبب بروز جنایت های متعدد در کشورهای عربی شده، جنایت هایی که بزرگترین فاجعه های بشری دهه های اخیر در جهان را رقم زده است.

در واقع، عربستان و امارات با مداخله و جنگ علیه کشورهای عربی جنایت علیه بشریت، جنایت علیه صلح و جنایت جنگی را که در اساسنامه دیوان کیفری بین المللی آمده است، مرتکب شده اند.

با این حال، حاکمان عربستان و امارات در بعد داخلی نیز کارنامه سیاهی دارند. در واقع، آل سعود و آل نهیان در کشورهای عربی مرتکب جنایت های متعدد شده اند و در بعد داخلی حقوق مدنی اولیه شهروندان خود را نقض می کنند، به نحوی که در عربستان بیش از 30 هزار زندانی سیاسی وجود دارد و در امارات نیز شمار زندانیان سیاسی زیاد است، اما خفقان شدید سبب شد آمار درستی در این خصوص وجود نداشته باشد.

علت اصلی بازداشت و حبس های طولانی مدت فعالان سیاسی و حقوقی در این کشورها، انتقاد آنها از حاکمان و عدم تحمل حاکمان در مقابل انتقادها است.

در تازه ترین نمونه، «یوسف الیوسف» استاد دانشگاه و معارض اماراتی گفت: "مسئولان امارات حساب های بانکی او در بانک اسلامی دبی را مسدود کرده‌ اند." وی افزود: "دلیل این کار اظهارنظر او در تمجید از «سلطان بن زاید» برادر ناتنی «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی بوده که اکتبر گذشته مرگ وی اعلام شد."

صفحه توئیتری «زندانیان عقیده» که تحولات زندانیان سیاسی در عربستان را پوشش می دهد نیز هفته گذشته نوشت: "بیش از هشت نفر از شهروندان این کشور دستگیر شدند که در میان آنها زن نیز وجود دارد. علت بازداشت این افراد نیز حمایت آنها از افراد زندانی و مطالب انتقادی در توئیتر درباره استبداد و عدم آزادی عقیده در عربستان است."

نکته دیگر اینکه، حکومت های ریاض و ابوظبی بدون اینکه مراحل حقوقی محاکمه افراد را طی کنند، آنها را به حبس های طولانی مدت محکوم می کنند. این کشورها به فشار فعالان سیاسی، حقوقی و مذهبی نیز برای آزادی زندانیان عقیده بی تفاوت هستند و یا اینکه برای فریب افکار عمومی شمار محدودی را آزاد می کنند.

موضوع دیگر این است که نبود قوه قهریه بین المللی از جمله بی توجهی شورای امنیت به خشونت های ریاض و ابوظبی علیه فعالان مدنی این کشورها سبب شدت گرفتن بازداشت فعالان شده است.

در همین راستا، حکومت عربستان سعودی از 10 سپتامبر 2017 به بعد نزدیک به 250 نفر از نخبگان، مخالفان سیاسی، فعالان مدنی، شعرا و کارشناسان اقتصادی و دانشگاهیان را با وجود مخالفت‌ های داخلی و خارجی بازداشت کرده است.

نکته پایانی اینکه، روند شتابان نقض حقوق بشر در داخل عربستان و امارات گویای این است که حاکمان این کشورها در قرن 21 مانند پادشاهان سنتی، خود را «سایه خداوند» بر زمین می دانند که از هر گونه نقدی مبرا هستند و مردم نیز باید صرفا از آنها اطاعت کنند.

نویسنده: سیدرضی عمادی

116

بیشتر بخوانید:

عربستان، 18 نفر را به بهانه مبارزه با فساد به زندان محکوم کرد