ایران پرس- مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز گذشته 8 قطعنامه علیه اسرائیل تصویب و اقدامات این رژیم را محکوم کرد.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در دو سال اخیر بارها با تصویب قطعنامه های متعدد اقدامات رژیم صهیونیستی را محکوم کرد. مجمع عمومی در نوامبر 2018 جمعا 15 قطعنامه ضد اسرائیل را تصویب کرده بود که 9 قطعنامه در 16 نوامبر و 6 قطعنامه نیز روز 30 نوامبر تصویب شده بود.

با گذشت یک سال، مجمع عمومی سازمان ملل متحد این بار 8 قطعنامه را علیه رژیم صهیونیستی تصویب کرد. در این قطعنامه ها محاصره زمینی، هوایی و دریایی غزه، شهرک سازی، اقدامات تحریم آمیز شهرک نشینان، تخریب منازل و بازداشت های خودسرانه محکوم و بر بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین شان تاکید شده است.

همچنین در قطعنامه مربوط به جولان سوریه نیز از رژیم صهیونیستی خواسته شد به قطعنامه های سازمان ملل درباره جولان عمل کند و همچنین رژیم صهیونیستی از اعطای حق شهروندی اسرائیل به ساکنان جولان منع شده است. در قطعنامه دیگری نیز از همه کشورها خواسته شد از آژانس امدادرسانی و کاریابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) حمایت کنند.

محور 15 قطعنامه نوامبر 2018 نیز همین محورهایی بود که در 8 قطعنامه روز گذشته آمده است. در واقع، این قطعنامه مهمترین جنایت های اسرائیل علیه فلسطینی ها را شامل می شود. این قطعنامه ها حاوی چند نکته مهم است.

اولین نکته این است که این قطعنامه پشتوانه و منطق قوی دارد چرا که مطابق اعلام سایت سازمان ملل متحد، این 8 قطعنامه پیشتر در کمیته ویژه امور سیاسی و استعمارزدایی مجمع عمومی موسوم به «کمیته چهارم» تصویب و سپس در مجمع عمومی رای گیری و تصویب شد.

دومین نکته این است که این قطعنامه ها نشان می دهد مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مقایسه با شورای امنیت این سازمان رویکردی واقع گرایانه و عادلانه تر به کشمکش فلسطین- اسرائیل دارد. در شورای امنیت، حق وتو که به خصوص از سوی آمریکا به کار گرفته می شود مانع نگاه عادلانه به کشمکش فلسطین – اسرائیل و جنایت های این رژیم علیه مردم فلسطین است.

از آنجایی که در مجمع عمومی حق وتو وجود ندارد و رای اکثریت تصویب می شود، نگاه گزینشی و سیاسی برخی کشورها از جمله آمریکا نمی تواند مانع تصویب قطعنامه ها علیه رژیم صهیونیستی شود.

سومین نکته این است که 8 قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل نشان می دهد که اکثریت کشورها با رویکرد آمریکا به مساله فلسطین- اسرائیل مخالف هستند. دولت آمریکا در قالب طرح معامله قرن ضمن به رسمیت شناختن شهرک سازی، حاکمیت اسرائیل را بر قدس و جولان سوریه به رسمیت شناخته است، در حالی که اکثریت کشورها با رای مثبت به قطعنامه ها، مخالفت خود را با شهرک سازی و حاکمیت اسرائیل بر اراضی اشغالی اعلام کردند.

چهارمین نکته این است که اگرچه مجمع عمومی قطعنامه های متعددی را علیه اسرائیل تصویب کرده است، اما واقعیت این است که این قطعنامه ها ضمانت اجرایی ندارد. رژیم صهیونیستی که در سایه حمایت آمریکا قطعنامه 2334 دسامبر 2016 شورای امنیت سازمان ملل را آشکارا نقض کرد، هیچ توجهی به قطعنامه های مجمع عمومی نیز نخواهد داشت.

نویسنده: سید رضی عمادی 

138/118

بیشتربخوانید:

قطعنامه کنگره آمریکا علیه اشغالگری رژیم صهیونیستی در کرانه باختری/ تحلیل