مردم بحرین مانند مردم اغلب کشورهای عربی در سال 2011 اعتراض خود را علیه حکومت دیکتاتوری این کشور کوچک آغاز کردند. رژیم آل خلیفه که قدرت را در بحرین در اختیار دارد، بومیِ این کشور نیست و اصالتی عربستانی دارد.
سیستم حکومتی آل خلیفه در بحرین مشخصه هایی نظیر تبعیض، بی عدالتی، تغییر ترکیب جمعیتی و همچنین خفقان سیاسی دارد. این مشخصه ها عامل اصلی شکل گیری اعتراض های مکرر از جمله در سال 2011 علیه آل خلیفه در بحرین شد.
دو تفاوت مهم میان اعتراض های مردمی در بحرین و دیگر کشورهای عربی وجود دارد.
اولین تفاوت این است که اعتراض مردم بحرین در ابتدا ماهیتی مسالمت آمیز داشته است چرا که مردم خواستار سقوط رژیم آل خلیفه از قدرت نبودند بلکه اصلاح نظام و تشکیل پادشاهی مشروطه را پیگیری می کردند.
دومین تفاوت این است که برخلاف تحولات دیگر کشورها، یک کشور خارجی برای سرکوب اعتراض های مردمی به بحرین لشکرکشی کرد.
عربستان سعودی 14 مارس 2011 یعنی یک ماه پس از آغاز اعتراض های مردمی، با هدف کمک به آل خلیفه به بحرین لشکرکشی کرد.
آل سعود مدعی شد که این لشکرکشی در قالب طرح سپر جزیره شورای همکاری خلیج فارس انجام شده است، در حالی که این طرح تنها در صورت مواجهه یک کشور با تهاجم خارجی قابلیت استفاده دارد.
تهاجم عربستان به بحرین که با درخواست رژیم آل خلیفه انجام شد، سبب شد که مطالبه مردم بحرین از اصلاح نظام به سمت سرنگونی آن تغییر کند.
علاوه بر سرکوب تظاهرات مردمی، آل خلیفه راهبردهای خشنی نظیر لغو تابعیت از جمعیت بومیِ منتقد از وضع موجود را نیز اتخاذ کرد.
در حالی که طی 8 سال از سال 2011 تا ابتدای 2019 تابعیت جمعاً 660 شهروند بحرینی لغو شد، رژیم آل خلیفه تنها در 6 ماه نخست سال 2019 میلادی تابعیت 334 شهروند بحرینی را لغو کرد که این نشان می دهد خشونت در نهمین سال قیام مردم روند افزایشی محسوسی داشته است.
بازداشت و صدور حکم حبس ابد و حتی حکم اعدام نیز از جمله اقداماتی است که آل خلیفه علیه معترضان بحرینی انجام می دهد.
کشور کوچک بحرین بیش از 5 هزار زندانی سیاسی دارد که مطابق گزارش وبگاه «مرآه البحرین»، تنها در فاصله زمانی ژانویه تا ماه مه 2019 برای 141 نفر از این افراد در دادگاه های بحرین حکم حبس ابد صادر شد. مرکز الخلیج که مقر آن در استرالیا قرار دارد، نیز نوشت تابعیت همه افرادی که در سال 2019 به حبس ابد محکوم شدند، لغو شده است.
طی 9 سال گذشته 26 مورد حکم اعدام نیز برای فعالان سیاسی و شهروندان منقد بحرینی صادر شد که 5 مورد از آن اجرا شده است.
نکته مهم اینکه؛ با وجود اینکه خشونت آل خلیفه علیه شهروندان بحرینی روند تصاعدی داشته و خفقان حاکم بر این کشور به خصوص در سال 2019 شدت پیدا کرد، اما جامعه جهانی به خصوص قدرت های مدعی غربی سکوت پیشه کردند. این سکوت بیش از همه بیانگر دیدگاه «گراهام فولر»، پژوهشگر سرشناس آمریکایی است که مسلمانان بحرین را «مسلمانان فراموش شده» نامیده بود.
نویسنده: سید رضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
سرکوب تظاهرات مردم بحرین در سالگرد قیام 14 فوریه
تظاهرات مردم بحرین در آستانه نهمین سالگرد انقلاب 14 فوریه
درخواست جمعیت الوفاق بحرین برای آزادی دو زندانی زن بحرینی
جان باختن یک جوان بحرینی در زندان آل خلیفه