ایران پرس: امارات، رژیم صهیونیستی و آمریکا در بیانیه مشترکی اعلام کردند امارات و اسرائیل برای عادی سازی روابط به توافق رسیدند.

سیدرضی عمادی- این توافق را باید از چند منظر نگریست.

نخستین منظر، بعد زمانی توافق است. 

امارات نخستین کشور عربی نیست که در خصوص عادی سازی روابط با اسرائیل به توافق می رسد بلکه پیش از این مصر در قالب پیمان کمپ دیوید در سال 1978 و اردن نیز در قالب پیمان وادی عربه در سال 1994 با رژیم صهیونیستی صلح کردند و سفرای اسرائیل در این دو کشور حضور دارند.

مصر در شرایطی با رژیم صهیونیستی پیمان صلح امضا کرد که کشورهای عربی در چهار جنگ متوالی از این رژیم شکست خورده بودند و امیدی به تضعیف رژیم صهیونیستی نداشتند.

در واقع، صلح مصر، صلح از روی استیصال بود. این در حالی است که اکنون از یک سو «شکست پذیری» ارتش اسرائیل از سوی گروههای مقاومت لبنان و فلسطین بارها ثابت شد و این توافق نیز در سالروز پیروزی مقاومت بر رژیم صهیونیستی در جنگ 33 روزه سال 2006 اعلام شد و از سوی دیگر رژیم صهیونیستی در بدترین دوران 72 ساله خود قرار دارد و سرزمین های اشغالی شاهد تظاهرات روزانه علیه کابینه نتانیاهو است. 

منظر دوم این است که در مقابل این صلح چه چیزی گرفته شد؟

توافق کمپ دیوید، وادی عربه یا توافق سازمان آزادی بخش فلسطین (ساف) با رژیم صهیونیستی در مقابل آزادی زمین بود. یعنی در مقابل این توافق، بخش هایی از جغرافیای اشغال شده توسط رژیم صهیونیستی آزاد می شد، اما اکنون حتی یک وجب از اراضی اشغالی آزاد نمی شود و طرح الحاق کرانه باختری به سرزمین های اشغالی نیز کنار گذاشته نشد بلکه تعلیق شده است. نتانیاهو در این خصوص صریحاً گفت:

«به طرح الحاق (کرانه باختری) پایبندیم و هرگز از آن کوتاه نمی‌آییم. ترامپ شهرک‌های اسرائیلی در (کرانه باختری) را به رسمیت شناخته است. من هیچ طرحی را به تعویق نینداخته ‌ام، بلکه ترامپ خواستار تعویق این طرح شد.»

حتی "دیوید فریدمن"، سفیر آمریکا در فلسطین اشغالی نیز تاکید کرد که طرح الحاق کرانه باختری لغو نشده، بلکه به طور موقت متوقف شده است. 

با توجه به این شرایط است که "سید هادی برهانی"، کارشناس مسایل فلسطین معتقد است توافق امارات با رژیم صهیونیستی «صلح در مقابل هیچ» است. 

منظر سوم این است که توافق امارات با رژیم صهیونیستی در چارچوب یک موضوع کلان تری به نام «معامله قرن» انجام شده است.

بر خلاف ادعاهایی که برخی منابع عربی طی ساعات اولیه انتشار خبر این توافق کردند معامله قرن نه تنها در پی این توافق کنار گذاشته نمی شود بلکه خودِ این توافق در چارچوب این طرح نژادپرستانه آمریکا انجام شد.

عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی یکی از ابعاد مهم معامله قرن و در واقع «روحِ معامله قرن» است. بنابراین، اقدام امارات سبب می شود کشورهایی نظیر بحرین نیز در جهت عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی گام بردارند. در همین راستا، یک منبع اسرائیلی در گفت وگو با شبکه 11 تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد بحرین دومین کشور عربی خواهد بود که همانند امارات عادی ‌سازی روابط خود را با "اسرائیل" اعلام خواهد کرد.

چهارمین موضوع این است که اگرچه پیش از این نیز فاکتور «فلسطین و عروبیت» در سیاست خارجی برخی کشورهای عربی کمرنگ شده بود، اما این توافق نشان داد این فاکتور کاملاً حذف شده است. توافق امارات با رژیم صهیونیستی در شرایطی انجام شد که پس از رونمایی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از طرح نژادپرستانه معامله قرن در روز 28 ژانویه 2020، جنایت های رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان روند افزایشی محسوسی داشته است.

امارات نه تنها از فلسطین در مقابل جنایت های رژیم صهیونیستی حمایت نکرد بلکه به قول "صائب عریقات"، دبیر کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطین به این رژیم در مقابل این جنایت ها پاداش داده است.