ایران پرس: دو هزار روز از جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن می‌گذرد و با وجود وقوع فاجعه انسانی، اما هنوز چشم‌انداز روشنی برای پایان دادن به این جنگ وجود ندارد.

جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن از 26 مارس 2015 آغاز شد. محمد بن سلمان که در زمان آغاز این جنگ وزیر دفاع سعودی بود و همچنان نیز این سمت را بر عهده دارد، مدعی شده بود کمتر از یک ماه این جنگ را با شکست انصارالله یمن خاتمه می‌دهد.

با گذشت 2 هزار روز از جنگ سه رخداد مهم قابل مشاهده است:

رخداد نخست، بروز فاجعه انسانی در اثر این جنگ نامتقارن است؛ مرکز حقوق بشری «عین الانسانیه» اعلام کرد طی دو هزار روز گذشته 16 هزار و 978 شهروند یمنی بر اثر حملات زمینی، هوایی و دریایی ائتلاف سعودی کشته شده‌‌اند که سه هزار و 790 نفر از آن‌ها کودک و 2 هزار و 381 نفر زن هستند.

مطابق این گزارش، 26 هزار و 203 نفر نیز زخمی شده‌اند که چهار هزار و 89 نفر آن‌ها کودک و 2  هزار و 780  نفر زن هستند. علاوه بر این، در اثر این جنگ بیش از 3 میلیون یمنی آواره شده‌اند. حدود 90 هزار نفر نیز در اثر تبعات غیرمستقیم جنگ از جمله بیماری و گرسنگی جان خود را از دست داده‌اند. مجموع این وضعیت به همراه از بین رفتن بیش از 80 درصد از زیرساخت‌های یمن سبب شد، «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد در چند نوبت اعلام کرد یمن با بزرگترین فاجعه انسانی دهه‌های اخیر نظام جهانی مواجه است. 

رخداد دوم، تغییر موازنه قدرت در عرصه نظامی این جنگ است. زمانی که جنگ علیه یمن آغاز شد ارتش این کشور و انصارالله از موقعیت نظامی مناسبی برخوردار نبودند، اما با گذشت زمان قابلیت‌های نظامی یمنی‌ها به خصوص در حوزه موشکی و پدافندی به حدی رشد پیدا کرده که ضربات سنگینی به ائتلاف سعودی وارد کردند. طی یک سال گذشته چهار دور عملیات بازدارندگی انجام شد. در این عملیات‌ها مناطق راهبردی و استراتژیک عربستان سعود هدف موشک‌ها و پهپادهای یمنی قرار گرفت. 

عملیات­‎های چهارگانه بازدارندگی که در جغرافیای مختلف عربستان سعودی انجام شد به خصوص عملیات بازدارندگی چهارم در ژوئن گذشته که نمادهای اطلاعاتی و نظامی عربستان را هدف قرار داد، ثابت می­ کند انصارالله یمن به مرحل‌ ­ای از قدرت بازدارندگی رسیده که توان ضربه‌­های سنگین‌­تر به آل سعود و افزایش هزینه‌­های جنگ را برای عربستان سعودی دارد.

سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن پس از عملیات بازدارندگی چهارم گفت: «توان تهاجمی پهپادهای ما نسبت به سال قبل 400 درصد افزایش یافته است». قابلیت نظامی یمن در حالی افزایش قابل ملاحظه ای داشته و سبب تغییر موازنه قدرت در این جنگ شده که ائتلاف سعودی از زمان آغاز جنگ تا کنون یمن را مورد محاصره همه جانبه قرار داده است. 

رخداد سوم، وقوع درگیری‌های درون ائتلافی میان عربستان سعودی و امارات و میان مزدوران آن‌ها است. در واقع، نه تنها در اثر این جنگ منصورهادی که به ادعای عربستان قدرت مشروع در یمن است، به صنعا، پایتخت بازنگشته بلکه دولت مستعفی منصورهادی در جنوب یمن نیز با رقیب جدی به نام شورای انتقالی جنوب مواجه است. عربستان به خصوص در یک سال اخیر تلاش زیادی انجام داد دولتی فراگیر با حضور شورای انتقالی جنوب و دولت مستعفی منصور هادی تشکیل دهد، اما این تلاش‌ها تاکنون نتیجه‌ای نداده و درگیری‌ها در مناطق جنوب یمن تشدید شده است. 

مجموع این تحولات نشان می‌دهد با گذشت 2 هزار روز از جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن همچنان چشم‌انداز روشنی برای پایان دادن به این جنگ وجود ندارد. سکوت حمایت‌آمیز جامعه جهانی در مقابل جنایت‌های ائتلاف سعودی نیز امیدواری‌ها برای پایان دادن جنگ را به پایین‌ترین سطح رسانده است. 

نویسنده: سید رضی عمادی

113

بیشتر بخوانید:

سلاح‌های آمریکایی- انگلیسی، عامل تداوم جنگ در یمن

سازمان ملل متحد: ائتلاف سعودی همچنان با بمب های ممنوعه یمن را بمباران می ‌کند