سید حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان در سخنانی به مناسبت اربعین حسینی گفت: «این مراسم در طول تاریخ بوده ولی در دوران معاصر، رژیم صدام از برگزاری مراسم اربعین جلوگیری میکرد و اجازه راهپیمایی به شیعیان نمیداد و حتی در برخی سالها این رژیم اقدام به هدف قرار دادن زوار امام حسین (ع) با هواپیما و بالگرد کرد.» سوال این است که چرا برخی حکام و قدرتها از اربعین حسینی (ع) میترسند؟
دلایل متعددی در این زمینه میتوان بیان کرد.
دلیل نخست، بعد مذهبی اربعین حسینی است. اربعین مناسکی متعلق به شیعیان است. اربعین گرامیداشت رخداد عظیم کربلا است. امام حسین (ع) در کربلا برای پاسداشت دین اسلام و خارج کردن دین از دست منافقانی قیام کرد که صرفاً از دین بهره ابزاری میبردند.
استاد مرتضی مطهری در کتاب حماسه حسینی مینویسد: «بزرگترین اثر حادثه کربلا این بود که پرده نفاق را از بین برد و حساب سلطنت عملاً از دین جدا شد.»
در واقع، اُمویان درصدد بهرهگیری ابزاری از دین برای سلطنت بر مردم بودند بدون اینکه حتی اصول اولیه دین را رعایت کنند، اما از کارکرد سیاسی دین آگاهی داشتند.
در جهان امروز، آل سعود مدعی رهبری جهان اسلام است و خود را خادم حرمین شریفین میداند، اما در عمل علیه یک کشور اسلامی یعنی یمن وارد جنگ میشود، جنگی که حدود 6 سال تاکنون به طول انجامیده، صدها هزار کشته و زخمی و میلیونها آواره داشته و بیش از همه با منافع دشمنان اسلام سازگار است.
این الگوی اسلامی که آل سعود ارائه میدهد و قدرتهای غربی به رهبری آمریکا از آن حمایت میکنند، مصداق «اسلام سکولار» است، اصطلاح متناقضی که اسلام را «تهی» از ارزشهای خود میخواهد. حامیان و مدافعان اسلام سکولار در جهت عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی حرکت میکنند که از هیچ جنایتی علیه کشور اسلامی فلسطین خودداری نمیکند.
اربعین حسینی، اما، یکی از نشانههای آشکار اسلام ناب محمدی است، اسلامی که بر همبستگی، نوعدوستی، صلح و کرامت انسانی فراسوی مرزها تاکید دارد و اینها در درون مراسم اربعین حسینی (ع) وجود دارد. بنابراین، اربعین حسینی از نمونههای تقابل اسلام ناب با اسلام سکولار مورد حمایت غرب است و به همین دلیل نیز مخالفان از مراسم میلیونی اربعین هراس دارند.
دلیل دوم این است که اربعین زنده نگه داشتن هویت سیاسی عاشورای حسینی است. عاشورای حسینی یک رخداد چندگانه بود که بعد سیاسی محکمی دارد. ولایتمداری و ظلمستیزی دو پیام سیاسی برجسته عاشورای حسینی است. 72 تن از یاران امام حسین (ع) در مقابل لشکر چند هزار نفری یزیدی میدانستند که به شهادت میرسند، اما از منطق حسینی برای مقابله با یزیدیها تبعیت کردند و این اوج ولایتمداری بود. منطق سیاسی عاشورا، ظلمستیزی و مقاومت در مقابل ظالم بود.
حجتالاسلام و المسلمین "نجف نجفی روحانی"، نمایندهی بعثهی رهبر معظم انقلاب در کشور عراق در این خصوص عنوان میکند: «فرهنگ عاشورا مقاومت را تقویت میکند. همین فرهنگ عاشور است که مقاومت را در هشت سال دفاع مقدس رقم زد. همین فرهنگ است که حزبالله را در لبنان پیروز کرد. همین فرهنگ است که مقاومت را در منطقه سرفراز کرده است.»
امروز مخالفان مقاومت در منطقه که شاهد تقویت محور مقاومت و تغییر موازنه قدرت به نفع این محور هستند، این وضعیت را بیش از همه ناشی از پیامها و تعالیم عاشورای حسینی و مناسک اربعین میدانند. از این رو، کمرنگسازی اربعین در قالب جنگ نرم رسانهای و اختلافافکنی میان کشورها به خصوص جمهوری اسلامی ایران و عراق پیگیری میشود. 112
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
سیدحسن نصرالله: پیروزی انقلاب اسلامی زمینه برگزاری مراسم اربعین را فراهم کرد
چرایی توطئهها و هجمهها علیه مراسم اربعین حسینی (ع)