پس از 103 سال از صدور اعلامیه بالفور، اکنون این سوال مطرح میشود که بریتانیا در کشمکش فلسطین - اسرائیل چه نقشی ایفا کرد؟
بریتانیا اوّلین قدرت غربی است که به تاسیس رژیم صهیونیستی کمک کرد. این حمایت نخستین بار با اعلامیّه بالفور رسمیّت یافته است. اعلامیّه بالفور دوم نوامبر سال 1917 زمینه را برای ایجاد رژیم جعلی صهیونیستی در سایه حمایتهای دولت بریتانیا در سرزمین مردم فلسطین فراهم کرد.
اعلامیه بالفور نامهای بود که در سال 1917 توسط «آرتور جیمز بالفور» وزیر خارجه وقت بریتانیا خطاب به «والتر روتشیلد» سیاستمدار یهودیتبار و عضو مجلس عوام بریتانیا نوشته شد. در این نامه وزیر خارجه وقت بریتانیا بر موضع مثبت دولت خود برای ایجاد خانه ملی برای یهودیان در سرزمین فلسطین خبر داد.
حمایت بریتانیا از رژیم صهیونیستی پس از شکلگیری این رژیم نیز به اشکال مختلف ادامه داشته است که از آن جمله میتوان به مسلح کردن صهیونیستها، حمایت سیاسی و نظامی و نادیده گرفتن جنایتهای این رژیم علیه فلسطینیها و همچنین وتوی قطعنامهها علیه تل آویو در شورای امنیّت سازمان ملل متحد اشاره کرد.
سوال دیگر این است که فلسطین 103 سال پس از اعلامیه بالفور چه وضعیتی دارد؟
امروز فلسطین بیش از هر زمان دیگری تحت فشار قرار دارد. از یک سو، آمریکا از طرح نژادپرستانه معامله قرن رونمایی کرده که تماماً سازگار با منافع رژیم اسرائیل است. از سوی دیگر، کشورهای عربی که تا چند دهه پس از اعلامیه بالفور حامی فلسطین بوده و حتی چهار بار با رژیم صهیونیستی جنگ کردند، امروز به عادیسازی روابط با این رژیم روی آورده و عملاً نه تنها حمایت از فلسطین را کنار گذاشتند بلکه حامی این جنایتها نیز شدند.
در سایه این وضعیت، فشارها و جنایتهای رژیم اسرائیل علیه فلسطینیها افزایش پیدا کرده است. تخریب منازل فلسطینیها، شهرکسازی، کشتن و زخمی کردند، خشونت علیه اسراء و همچنین ادامه محاصره باریکه غزه از جنایتهای مهمی است که رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیها مرتکب میشود.
سوال پایانی این است که بریتانیا در مقابل شرایط کنونی فلسطین چه سیاستی دارد؟
«ناصر ابوشریف» نماینده جهاد اسلامی فلسطین در تهران در این خصوص میگوید: "بریتانیا در ظاهر مخالفتهایی با معامله قرن کرده و به راهکار تشکیل دو دولت اعتقاد دارد، امّا واقعیّت این است انگلستان کاری را به صورت واقعی و عملی در این زمینه انجام نداده و هر آنچه را که گفته در حد حرف و در حد یک کلام بوده، چرا که همهی امور را به آمریکا سپرده است."
با وجود این سیاست بریتانیا، در داخل این کشور مؤسسات و نهادهایی هستند که دولت لندن را تحت فشار قرار دادند در تمام سیاستها با آمریکا همراه نشود و در بعضی از سیاستها مخالفت و مستقل عمل کند. از جملهی این گروهها، گروههای مدافع حقوق بشر، سازمانهای حقوق بشر، برخی احزاب، استادان دانشگاه، شخصیتهای سیاسی، برخی از ادبا، اندیشمندان و فرهیختگان هستند که خواستار تحریم رژیم صهیونیستی هستند. با این حال، دولت لندن بدون توجه به این مخالفتها همچنان به حمایت از رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان ادامه میدهد تا همچنان نقش مهمی در جنایتهای اسرائیل علیه فلسطین داشته باشد.
117
بیشتر بخوانید:
تاکید پارلمان اردن بر لزوم اتحاد فلسطینیها در سالروز اعلامیه "بالفور"
اعلامیه بالفور لکه ننگی در تاریخ