ایران پرس- سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد شامگاه یکشنبه هدف حمله حداقل 8 راکت قرار گرفت.

این نخستین بار نیست که سفارت آمریکا در بغداد هدف حملات راکتی و موشکی قرار می‌گیرد. در این خصوص چند سوال مهم وجود دارد. 

چرایی حمله به سفارت آمریکا

سوال نخست این است که چرا سفارت آمریکا در عراق هدف حمله قرار می‌گیرد؟

این موضوع هم به اهمیت عراق و هم به الگوی رفتاری آمریکا در این کشور باز می‌گردد. پس از سقوط رژیم بعثی عراق، ماهیت دولت در این کشور تغییر کرده است و گروه‌های شیعی در این کشور به بازیگران مهمی تبدیل شده و قدرت را در اختیار گرفته‌اند. در عین حال، گروه‌های مقاومت نیز در سال‌های اخیر در عراق تکثیر شده و بخش مهمی از قدرت عراق محسوب می‌شوند.

در حوزه روابط خارجی نیز روابط عراق با جمهوری اسلامی ایران که بیش از 1500 کیلومتر مرز مشترک با هم دارند، گسترش یافته و دو کشور روابط راهبردی دارند. همچنین گروه‌های مقاومت و بخشی از بازیگران سیاسی و مردم عراق بر پایان اشغال این کشور توسط آمریکا تأکید دارند. آمریکا ضمن اینکه قدرت گرفتن دولت شیعی در عراق را نمی‌پذیرد، با حضور و تقویت گروه‌های مقاومت در این کشور نیز مخالف است. مجموع این شرایط سبب می‌شود سفارت آمریکا در عراق هدف حملات متعدد قرار گیرد. 

روایت‌های مختلف درباره عاملان حمله به منطقه سبز بغداد

سوال دیگر این است که حمله به سفارت آمریکا توسط چه کسانی انجام می‌شود؟

اتهام آمریکا علیه گروه‌های نزدیک به ایران

در این خصوص روایت‌های مختلفی وجود دارد. روایت آمریکا و متحدانش بدون ارائه هیچ سندی، این است که گروه‌های نزدیک با جمهوری اسلامی ایران، حملات علیه سفارت واشنگتن در بغداد را انجام می‌دهند. در همین راستا نیز مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده امروز (دوشنبه) در پیامی که در صفحه توییتر خود منتشر کرد بار دیگر با تکرار اتهامات گذشته علیه جمهوری اسلامی ایران، نوشت: «شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران بار دیگر آشکارا و بی‌شرمانه به بغداد حمله و غیرنظامیان عراقی را زخمی کردند. مردم عراق حق دارند تا عاملان این حمله را تحت پیگرد قرار دهند.»

هدف چنین ادعاهای بدون سند این است که از یک سو روابط ایران و عراق را تخریب کنند و از سوی دیگر، گروه‌های مقاومت عراق را بازیگران بی‌ثبات‌ساز در این کشور معرفی کنند و مانع تقویت موقعیت آنها در این کشور شوند. سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به ادعای پمپئو، گفت: «نوع این حمله، زمان آن و بیانیه آمریکا خیلی مشکوک است و پمپئو به عنوان انسان دروغ‌کار و فریب‌کار معروف است و آمریکا درصدد آتش‌افروزی در منطقه است.»

سفارت آمریکا و بازیگران نزدیک به آن

روایت دیگر این است که اساساً این حملات از سوی سفارت آمریکا و بازیگران نزدیک به آن انجام می‌شود. در همین راستا، پایگاه خبری صابرین نیوز اعلام کرد این شلیک‌های پدافند سفارت آمریکا بوده که به ساختمان‌های مجتمع مسکونی القادسیه در منطقه الخضراء آسیب‌هایی را وارد کرده و منجر به وحشت اهالی منطقه شده است. 

بازیگران معارض داخلی

روایت سومی نیز در خصوص این عاملان این حملات وجود دارد، مبنی بر اینکه این حملات از سوی بعثی‌ها، بازمانده‌های داعشی و جریان‌های انحرافی انجام می‌شود. هدف این دسته از بازیگران که از حمایت خارجی نیز برخوردار هستند، این است که اجازه برقراری ثبات و امنیت را در عراق ندهند، گروه‌های مقاومت را در مظان اتهام قرار دهند و وجهه آنها را نزد افکار عمومی تخریب کنند. این در حالی است که تقریباً همه گروه‌های مقاومت در عراق ضمن اینکه بر خروج نظامیان آمریکایی از عراق تأکید دارند، با هر نوع حمله به اماکن دیپلماتیک و سفارت‌خانه‌ها مخالف هستند. در همین راستا، گروه مقاومت کتائب حزب‌الله شب گذشته با انتشار بیانیه‌ای با حمله راکتی به سفارت آمریکا مخالفت و اعلام کرد که «گلوله‌باران سفارت شر(شیطان) در زمان کنونی یک رفتار کنترل نشده و غیرمنضبط تلقی می‌شود و مقامات ذی صلاح باید عاملان این حمله را تحت پیگرد قرار داده و آنها را دستگیر کنند».

حمله به منطقه سبز؛ دام برای گروه‌های مقاومت

نکته پایانی اینکه، به نظر می‌رسد آنچه در عراق جریان دارد نقشه‌ای برای به دام انداختن مقاومت عراق و بدنام کردن این گروه‌ها است. // 114

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتر بخوانید:

شکنندگی امنیتی عراق؛ سه سال پس از داعش

"حشد الشعبی" حمله داعش به استان "دیاله" عراق را دفع کرد

حمله به کاروان لجستیک ارتش تروریست آمریکا در عراق