ایران پرس: «فیصل بن فرحان آل سعود» وزیر امور خارجه عربستان سعودی در اظهارات متناقضی از یک سو مدعی شد ریاض به دنبال توقف جنگ در یمن است و از سوی دیگر از تروریستی خواندن انصارالله توسط دولت سابق آمریکا استقبال کرد.

حدود دو ماه دیگر جنگ عربستان علیه یمن وارد هفتمین سال می‌شود. این جنگ به شکل‌گیری بزرگ‌ترین فاجعه انسانی قرن 21 انجامیده است. بیش از صد هزار کشته، صدها هزار زخمی، حدود چهار میلیون آواره و از بین رفتن ساختار زندگی مردم از تبعات محسوس جنگ عربستان علیه یمن بود.

وزیر خارجه عربستان در تازه‌ترین اظهارات خود برای پایان دادن به این جنگ اعلام آمادگی کرد. 

مهم‌ترین دلیل این موضع وزیر خارجه عربستان مربوط به هراس آل سعود از تبعات تداوم جنگ است. آل سعود جنگ علیه یمن را در زمان دولت دموکرات «باراک اوباما» آغاز کرد و در زمان دولت جمهوری‌خواه «دونالد ترامپ» بدون هیچ فشار خارجی ادامه داد.

آمریکا در شکل‌گیری بزرگ‌ترین فاجعه انسانی یمن سهم زیادی دارد و از سوی دیگر حمایت واشنگتن از جنایت‌های آل سعود سبب شد ادعای آن درباره حمایت از ارزش‌ها و هنجارهای حقوق بشری عملاً زیر سوال باشد.

به نظر می‌رسد، دولت جدید آمریکا بهبود وجهه از بین رفته این کشور را در دستور کار قرار می‌دهد و در همین راستا نیز احتمال بازبینی در سیاست واشنگتن در خصوص جنگ علیه یمن وجود دارد. 

یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: "این وزارتخانه بررسی تروریستی اعلام شدن جنبش انصارالله توسط دولت سابق را آغاز کرده و در حال کار بر این موضوع در سریعترین حالت ممکن بوده تا درباره این روند به نتیجه برسد و تصمیم‌گیری اتخاذ کند."

همچنین «گری سیک» استاد دانشگاه کلمبیا و عضو شورای امنیت ملی آمریکا در سه دولت «جرالد فورد»، «جیمی کارتر» و «رونالد ریگان» گفت: "«جو بایدن» به شدت با ایده جنگ علیه یمن مخالف بود و اکنون نیز درصدد پایان دادن به این جنگ خواهد بود."

گری سیک تأکید کرد: "اگر آمریکا، انگلیس و فرانسه حمایت لجستیکی خود را از عربستان سعودی قطع کنند، این کشور دیگر توانایی حفظ و نگهداری جنگنده‌ها و تجهیزات نظامی را نخواهد داشت و کارها برایشان دشوار می‌شود و برای مدت زیادی نمی‌توانند دوام بیاورند."

هراس ریاض از تداوم جنگ در یمن

با توجه به این اظهارنظرها و نشانه‌ها در خصوص تغییر احتمالی سیاست آمریکا در جنگ علیه یمن، عربستان سعودی از تداوم این جنگ و تشدید فشارهای جهانی علیه ریاض هراس دارد و وزیر خارجه عربستان نیز برای پایان دادن به جنگ اعلام آمادگی کرد. 

موضوع دیگر این است که وزیر خارجه سعودی مدعی شد: "ائتلاف علیه یمن مانع آتش‌بس در این کشور نیست بلکه انصارالله یمن مانع اصلی توافق آتش بس در این کشور جنگ زده است." وی همچنین از اقدام رئیس جمهور سابق آمریکا در واپسین لحظات دولت چهارساله‌اش در تروریست خواندن انصارالله یمن تمجید و دفاع کرد. 

این بخش از اظهارات «فیصل بن فرحان» گویای کلافه بودن آل سعود در جنگ علیه یمن است. آل سعود، انصارالله را مانع آتش‌بس معرفی کرد، در حالی که انصارالله تاکنون در چند نوبت از جمله پس از توافق دسامبر 2018 استکهلم سوئد به آتش‌بس مورد نظر سازمان ملل متحد پایبند بوده و آنرا اجرایی کرده است. عربستان با ادامه حملات روزانه علیه یمن سبب نقض آتش‌بس و اقدام دفاعی دولت نجات ملی یمن در مقابل این حملات شد.

در همین حال، استقبال وزیر خارجه عربستان از تروریستی خواندن انصارالله توسط دولت سابق آمریکا نیز در تضاد آشکار با ادعای فیصل بن فرحان برای پایان دادن به جنگ قرار دارد زیرا پایان دادن به جنگ بدون مذاکره با انصارالله و مشارکت دادن آن در ساختار قدرت یمن امکان‌پذیر نیست.   

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

آمریکا بررسی مجدد تروریستی اعلام شدن جنبش انصارالله یمن را آغاز کرد