ایران پرس: با گذشت دو هفته از انتخابات پارلمانی اسرائیل، شواهد نشان می‌دهد الگوی رفتاری «بنیامین نتانیاهو» معضل اصلی تشکیل کابینه جدید است.

چهارمین انتخابات پارلمانی دو سال اخیر اسرائیل روز 23 مارس برگزار شد. همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد و نظرسنجی‌های پیش از انتخابات هم نشان می‌داد نتایج نهایی کنست بیست و چهارم بار دیگر تکرار نتایج سه انتخابات گذشته بود: تکثر در تعداد احزاب پارلمانی و موفق نشدن یک حزب و متحدانش در کسب اکثریت بیش از 50 درصدی (61 کرسی) آراء مردمی. 

در مجموع 39 حزب حایز شرایط شرکت در انتخابات کنست 2021 شدند که از این بین 13 حزب توانستند حد نصاب بیش از 3.25 درصدی آراء مردمی برای ورود به کنست را کسب کنند.

نتانیاهو، نخست وزیر 71 ساله رژیم صهیونیستی امید داشت در سایه موفقیت در برنامه واکسیناسیون کووید- 19 و همچنین عادی سازی روابط دیپلماتیک با برخی از کشورهای عربی، موفقیت چشم‌گیری در این انتخابات بدست آورد، اما حزب لیکود نتوانست بیش از یک چهارم از آراء مردمی را کسب کند و تنها 31 کرسی پارلمان جدید را به دست آورد.

مجموع کرسی‌های لیکود و متحدانش نیز به 52 کرسی رسید که 9 کرسی تا رسیدن به اکثریت مطلق فاصله دارد که فاصله زیادی است.

اکنون خبرها حاکی از احتمال اجرای چهار سناریو است:

سناریو نخست این است که نتانیاهو و لیکود بتوانند «نفتالی بنت» رئیس حزب یمینا که هفت کرسی را به دست آورد به همراه یکی از لیست‌های عربی برای تشکیل کابینه متقاعد کند؛ با این حال، به نظر می‌رسد بنت حاضر به ائتلاف با نتانیاهو نیست.

«بن مرکوری» تحلیلگر اسرائیلی در روزنامه معاریو نوشت: "بنت حاضر به ورود به ائتلافی به رهبری نتانیاهو نیست زیرا با نگاهی به گذشته ملاحظه می‌ کند هیچ یک از رهبران احزاب سیاسی اسرائیلی که طی سه دهه گذشته با نتانیاهو وارد ائتلاف شده بودند دیگر در صحنه سیاسی حضور ندارند. به همین خاطر نمی‌خواهد نام بعدی لیست شخصیت‌هایی باشد که نتانیاهو آینده سیاسی آنها را تباه کرده است. او نمی‌خواهد در گورستان دسته جمعی شخصیت‌هایی که بعد از ائتلاف با نتانیاهو دچار فروپاشی و مرگ سیاسی سختی شدند، دفن شود."

سناریو دوم این است که لیکود شخصی غیر از نتانیاهو را برای تصدی پست نخست وزیری معرفی کند. از یک سو پرونده‌های فساد نتانیاهو وجود دارد و محاکمه وی نیز آغاز شده است و از سوی دیگر مخالفت جریان‌های راستی اسرائیل با لیکود نیست بلکه با نتانیاهو است.

از این رو، برخی خبرها حاکی از این است که ممکن است لیکود عبور از نتانیاهو را پیگیری کند. برخی اخبار حاکی از آن است که تعدادی از اعضای لیکود به نتانیاهو پیشنهاد داده‌اند تا از سمت نخست‌وزیری کناره‌گیری کند و در مقابل به عنوان رئیس رژیم صهیونیستی منصوب شود، اما او با این پیشنهاد مخالفت کرده و همچنان بر ادامه نخست وزیری اصرار دارد.

سناریو سوم این است که رقبای نتانیاهو برای تشکیل کابینه به توافق برسند و بتوانند 61 کرسی را به دست آورند. برخی تحلیل‌گران از احتمال همکاری برخی احزاب میانه، راست و چپ اسرائیل تحت چارچوبی با نام «ائتلاف تغییر» و با مشارکت احزاب یش عاتید، آبی و سفید، یمینا، کار، امید جدید، اسرائیل خانه ما و میرتص یاد می‌کنند که می‌تواند در مجموع 58 کرسی را جمع‌آوری کرده و با جلب حمایت لیست متحد عربی 62 کرسی لازم برای تشکیل کابینه را از آن خود کند.

در همین راستا، «موشه یعلون» وزیر دفاع پیشین رژیم صهیونیستی از تمامی بازیگران سیاسی دعوت کرده برای کنار زدن نتانیاهو دست به دست هم دهند. یعلون گفته همه باید بدانند که بدون کنار زدن نتانیاهو اوضاع خوبی برای رژیم صهیونیستی رقم نمی‌خورد و همگی باید اختلافات را کنار گذاشته و فعلا سکان رهبری را به «یائیر لاپید» بسپارند و همه باید به او ملحق شوند و پس از آن مسائل را بررسی کنند. البته تاکنون نفتالی بنت حاضر به ائتلاف با این احزاب نشده است و تحقق این سناریو نیز تا حدود زیادی بعید به نظر می‌رسد. 

سناریو چهارم نیز این است که احزاب متحد و مخالف نتانیاهو، هیچ یک حاضر به ائتلاف نشوند و نتانیاهو نیز همچنان بر بقای در پست نخست وزیری اصرار کند، در این صورت برگزاری انتخابات پنجم، در دستور کار قرار خواهد گرفت. با این حال، برخی شخصیت‌ها تلاش دارند مانع برگزاری انتخابات پنجم شوند چرا که عملاً با این ساختار قدرت و نتایجی که در چهار انتخابات گذشته به دست آمده، از طریق صندوق‌های رای نمی‌توانند به بن بست سیاسی کنونی پایان دهند. 

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

ابراز نگرانی رئیس رژیم صهیونیستی از آینده این رژیم