بشار اسد با پیروزی در انتخابات برای مدت 7 سال قدرت را در اختیار خواهد داشت. به نظر میرسد اقتصاد و سیاست خارجی دو چالش اصلی دولت جدید اسد خواهد بود.
اقتصاد؛ چالش اصلی
بدون شک، مهمترین مساله برای سوریه کنونی اقتصاد است. اقتصاد سوریه در اثر یک دهه جنگ ویران شده است. تورم، بیکاری، فقر و از بین رفتن زیرساختهای مدنی و اقتصادی مشکلاتی است که در اثر یک دهه جنگ به وجود آمد. ارزش لیر سوریه به شدت کاهش و قیمت کالاهای اساسی نیز شدیداً افزایش پیدا کرده و زندگی برای مردم سوریه سخت شده است. دولت آینده سوریه در گام نخست باید به بازسازی این کشور بپردازد که صدها میلیارد دلار برای تحقق آن نیاز دارد. بشار اسد بعد از اعلام پیروزیاش در انتخابات ریاست جمهوری سوریه اظهارداشت، باید از فردا مرحله کار را شروع کنیم تا امید به ساختن سوریه بیشتر شود.
بازسازی زیرساختها میتواند زندگی مردم سوریه را به شرایط عادی بازگرداند، اما تأمین صدها میلیارد دلار موضوعی نیست که به آسانی امکانپذیر باشد و حتی تا حدود زیادی تأمین آن بعید به نظر میرسد. علت این موضوع نیز به دشمنی غرب با سوریه مربوط است. اروپا و آمریکا نه تنها در یک دهه اخیر از تروریسم در سوریه دفاع کردند بلکه با وضع تحریمهای سخت در تشدید مشکلات اقتصادی این کشور نقش برجستهای داشتهاند. اتحادیه اروپا در روزهای اخیر بار دیگر تحریمها علیه سوریه را به مدت یک سال دیگر تمدید کرده است. اتحادیه اروپا این اقدام را همزمان با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سوریه انجام داده است و این نشان میدهد قدرتهای غربی در دور جدید ریاست جمهوری سوریه نیز به رویکرد خصمانه علیه این کشور ادامه میدهند.
بازسازی سیاست خارجی با وجود خصومت آمریکا و اروپا
بنابراین، چالش بعدی دولت جدید بشار اسد بازسازی سیاست خارجی سوریه خواهد بود، اما موضوع این است که قدرتهای غربی به دلیل مشروع ندانستن انتخابات ریاست جمهوری سوریه و مخالفت با بشار اسد، نه تنها از بازسازی سیاست خارجی سوریه استقبال نمیکنند بلکه با ادامه خصومت حتی در مسیر گسترش روابط سوریه با کشورهایی نظیر جمهوری اسلامی ایران و روسیه و همچنین مبارزه نظام سوریه با تروریستهای باقیمانده در این کشور نیز موانع زیادی ایجاد خواهند کرد. امیر موسوی، کارشناس مسایل غرب آسیا میگوید: «بهبود وضعیت اقتصادی سوریه با بهبود روابط سیاسی و دیپلماتیک قابل حل است. بخش مهمی از مشکلات اقتصادی به تحریمهای آمریکا و بخشی به تحریمهای سازمان ملل بر میگردد. اگر دولت سوریه روابطش را با کشورهای جهان بازسازی کند، از پس این موضوع بر خواهد آمد.»
با این حال، نقطه امیدواری برای دولت جدید سوریه این است که کشورهای عربی در جهت احیای روابط با دمشق گام برداشتهاند که تازهترین آن، تمایل و تلاش عربستان سعودی برای احیای این روابط است. بنابراین دولت اسد این امکان را خواهد داشت که علاوه بر قابلیتهای ایران، روسیه و چین، از احیای روابط با کشورهای عربی نیز برای بازسازی سوریه بهره گیرد.
روابط محکم مردم سوریه با بشار اسد
نکته پایانی اینکه، آنچه میتواند به بشار اسد برای بازسازی سوریه و غلبه بر مشکلات کمک کند، این است که روابط مردم سوریه با دولت اسد هنوز محکم است. در انتخابات اخیر بیش از 78 درصد واجدان شرایط مشارکت کرده و 95 درصد آنها به بشار اسد رأی دادند که معادل حدود نیمی از جمعیت کل سوریه است.// 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
پیام بشار اسد پس از پیروزی در انتخابات: باید امید به ساختن سوریه را بیشتر کنیم
جشن و شادمانی مردم سوریه پس از اعلام پیروزی "بشار اسد" در انتخابات
"بشار اسد"؛ پیروز انتخابات ریاست جمهوری سوریه
تمدید یک ساله تحریمهای سوریه از سوی اتحادیه اروپا
6 نکته درباره انتخابات ریاست جمهوری سوریه