عمان در 74 ماه گذشته راهبرد بیطرفی در جنگ علیه یمن را در پیش گرفت. در چارچوب این راهبرد، میانجیگری در جنگ علیه یمن را در پیش گرفت. عمان از یک سو میزبان مذاکرات متعدد میان یمنیها، میان سعودیها و یمنیها و همچنین میان نماینده سازمان ملل متحد و یمنیها بود. از سوی دیگر عمان مرزها و اراضی خود را به روی همه یمنیها از جمله انصارالله باز کرد.
اکنون با گذشت 74 ماه از جنگ، یک رخداد تازه در سیاست عمان در قبال یمن رخ داده است.
هیئت بلندپایه عمان روز ششم ژوئن برای اولین بار از زمان جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن در سال 2015 به صنعا، پایتخت یمن سفر کرده است.
«محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش انصارالله یمن در این خصوص گفت: «هیئت عمانی برای بررسی اوضاع یمن بر اساس اصل همجواری و منافع مشترک وارد صنعاء شده و این سفر در چارچوب پیشبرد عملیات هماهنگی در زمینه اوضاع بشردوستانه و فرآیند صلح انجام گرفته است.»
موضوع مهم این است که همزمان با سفر هیئت عمانی به صنعا، وزیر خارجه دولت مستعفی یمن هم وارد مسقط شد.
«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا هم روز جمعه در تماس تلفنی با «بدر بن حمد بن حمود البوسعیدی» همتای عمانی خود درباره تلاشها برای توقف جنگ یمن گفتوگو کرده بود.
این سفرها و گفتگوهای دیپلماتیک بیانگر این است که تلاشها برای پایان دادن به جنگ علیه یمن و همچنین ارسال کمکهای بشردوستانه به یمن افزایش یافته است.
دولت نجات ملی یمن بر خلاف اینکه به غربیها و سازمان ملل متحد در خصوص میانجیگری در جنگ اعتماد ندارند و آنها را حامیان ائتلاف سعودی میدانند، به عمان اعتماد دارند.
در همین راستا نیز هیئت عمانی در سفر به صنعا با سید عبدالملک بدرالدین الحوثی، رهبر انصارالله یمن دیدار کرد.
سید عبدالملک الحوثی روز دوشنبه در صنعاء هیاتی از دفتر سلطان عمان را به حضور پذیرفت و از تلاشهای خیرخواهانه «هیثم بن طارق» سلطان عمان در قبال یمن و مواضع بشردوستانه و حکیمانه رهبری و ملت عمان قدردانی کرد.
«مهدی المشاط» رئیس شورای عالی سیاسی یمن نیز در دیدار با هیئت عمانی از مواضع خالصانه عمان در قبال ملت یمن در طول محاصره و تجاوز ائتلاف سعودی علیه این کشور قدردانی کرد.
«ابوبکر القربی»، وزیر خارجه پیشین عمان نیز با انتشار توییتی نوشت سفر هیئت عمانی به صنعا در راستای پایان جنگ سعودی علیه یمن اهدافی را دنبال میکند و این در سایه ادامه تلاشهای عمان در این زمینه است.
وزیر خارجه پیشین عمان افزود: عمان دست به حرکتی نمیزند مگر اینکه مشاهده کند که همه طرفهای درگیر خواه یمنی یا منطقهای آماده هستند.
برخی تحلیلها حاکی از این است که سفر هیئت عمانی به صنعا و همچنین گفتگوهای دیپلماتیک ممکن است به بازگشایی فرودگاه بینالمللی صنعا و از سر گیری پروازهای این فرودگاه منجر شود.
بازگشایی احتمالی فرودگاه بینالمللی صنعا یک تحول مهم در صحنه جنگ علیه یمن و همچنین یک امتیاز مهم برای تلاشهای میانجیگرایانه دولت عمان محسوب میشود.