ایران پرس: عربستان و امارات که در یک دهه اخیر در سیاست منطقه‌ای تقریباً مسیر یکسان و همسویی را طی کردند، اخیراً شاهد بالا گرفتن اختلاف‌ها در روابط دو جانبه هستند.

از زمان آغاز اعتراض‌های مردمی در جهان عرب، امارات همسو با سیاست‌های عربستان سعودی حرکت کرده است. اوج این همسویی در جنگ علیه یمن بود و امارات مهم‌ترین متحد عربستان سعودی در جنگ علیه یمن بود.

در دو سال اخیر نشانه‌های متعددی در خصوص اختلاف میان امارات و عربستان سعودی بروز کرد:

نخستین نشانه اختلاف در سال 2019 بود زمانی که امارات تصمیم به عقب‌نشینی از جنوب یمن گرفت و نظامیان خود را خارج کرد.

خبرگزاری رویترز اخیراً در تحلیلی با اشاره به شدت گرفتن اختلاف‌ها میان ابوظبی و ریاض نوشت: "نخستین نشانه جدا شدن راه امارات از عربستان در سال 2019 میلادی با پایان یافتن حضور نظامی اماراتی‌ها در یمن بود. امارات با این عقب‌نشینی ریاض را در جنگی پر هزینه در یمن تنها گذاشت. همچنین، ابوظبی از طریق حمایت از نیروهای یمنی (شورای انتقالی جنوب) که دولت مورد حمایت عربستان سعودی را در آن کشور به چالش می‌کشند برای ریاض دردسرساز شده است."

نشانه دیگر اختلاف میان امارات و عربستان مربوط به موضوع قطر بود. آل سعود بدون به دست آوردن رضایت امارات، بحرین و مصر اقدام به رفع تنش با قطر کرد.

«عبدالباری عطوان» کارشناس سرشناس عرب در این خصوص نوشت: "امارات احساس می‌کند در خصوص تنش با قطر از عربستان فریب خورده است. به نظر می‌رسد محمد بن سلمان که از عقب‌نشینی نیروهای اماراتی از جنوب یمن ناراضی بود، از طریق احیای روابط با قطر، پاسخ اقدام اماراتی‌ها را داد."

سومین نشانه بالا گرفتن اختلاف میان امارات و عربستان سعودی مربوط به عادی‌سازی روابط با اسرائیل است. امارات نخستین کشور عربی منطقه خلیج فارس بود که سپتامبر 2020 روابط دیپلماتیک با اسرائیل برقرار کرد.

برداشت ابوظبی این بود که ریاض نیز به سمت عادی‌سازی روابط با تل‌آویو حرکت خواهد کرد. حتی «محمد بن سلمان» با «مایک پمپئو» وزیر خارجه سابق آمریکا و «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر سابق اسرائیل در نئوم عربستان دیدار کرد، اما در ادامه ریاض به سمت عادی‌سازی روابط با تل‌آویو حرکت نکرد و این سبب نارضایتی ابوظبی شد. 

چهارمین نشانه بالا گرفتن اختلاف میان امارات و عربستان سعودی علنی‌تر و آشکارتر از سه نشانه دیگر و در نشست اوپک پلاس به وجود آمد. اختلاف میان دو تولیدکننده بزرگ اوپک در نشست اخیر اوپک پلاس بالا گرفت و هر دو کشور که معمولا اختلافات‌شان را بین خودشان نگه می‌دارند، این بار در تلویزیون این اختلاف‌ها را علنی کردند. 

ریاض روی طرح خود که مورد حمایت سایر اعضای اوپک پلاس از جمله روسیه قرار گرفته است، اصرار دارد. طبق این طرح، تولید نفت باید در چند ماه آینده افزایش پیدا کند اما توافق محدودیت عرضه با هدف ثبات بازار باید تا پایان سال 2022 تمدید شود. این در حالی است که امارات با این طرح مخالف است و خواستار افزایش بدون شرط تولید نفت است.

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت: "ابوظبی در داخل اتحاد اوپک پلاس منزوی شده است. همه گروه در برابر یک کشور بود که برای من ناراحت کننده اما واقعیت است."

اندکی پیش از اظهارات وزیر انرژی عربستان سعودی، سهیل المزروعی، همتای اماراتی وی تمدید مدت توافق را رد و تنها از افزایش کوتاه مدت تولید حمایت کرده و خواستار شرایط بهتر برای کشورش در سال 2022 شده بود. 

مزروعی به تلویزیون بلومبرگ گفت: "امارات متحده عربی خواستار افزایش بدون شرط تولید است که بازار ایجاب می کند. با این حال تصمیم برای تمدید توافق تا پایان سال 2022 لزومی ندارد که اکنون گرفته شود."

نویسنده: سیدرضی عمادی

117