ایران پرس- تبلیغات انتخابات پارلمانی عراق از شنبه آینده آغاز خواهد شد، در حالی که هنوز صحنه سیاسی این کشور وضعیت مبهمی برای انتخابات دارد و اخیراً نیز مقتدی صدر از شرکت نکردن در انتخابات خبر داد.

انتخابات پارلمانی عراق روز 10 اکتبر 2021 برگزار می‌شود که انتخابات زودهنگام است. از روز شنبه آینده 17 ژوئیه تبلیغات انتخابات پارلمانی عراق آغاز خواهد شد که طولانی‌ترین بازه تبلیغاتی با حدود 3 ماه زمان است.

صدر: در انتخابات شرکت نمی‌کنیم 

در فاصله چند روز مانده به آغاز تبلیغات انتخاباتی، مقتدی صدر، رهبر جریان صدر اعلام کرد که این جریان در انتخابات آینده شرکت نخواهد کرد. مقتدی صدر امروز 15 ژوئیه در سخنرانی تلویزیونی اعلام کرد: «در راستای نجات میهن که فاسدان آن را به آتش کشیده و می‌کشند اعلام می‌کنم که در انتخابات شرکت نمی‌کنم و از همه کسانی که در دولت فعلی و آینده به ما اعلام وابستگی می‌کنند اعلام برائت می‌کنم».

با این حال، موضوع این است که مقتدی صدر این موضوع را رسماً به وزارت کشور و کمیسیون انتخابات عراق اعلام نکرده و ممکن است مانند اظهارنظرهایی که پیش از این درباره کناره‌گیری از سیاست مطرح کرده بود، اجرایی نیز نشود. 

مقتدی صدر اکنون در حالی اعلام کرد که در انتخابات شرکت نخواهد کرد که از یک سو جریان صدر 95 نامزد برای انتخابات آینده دارد و از سوی دیگر صدر پیش از این اعلام کرده بود در انتخابات آینده حتی از انتخابات سال 2018 نیز کرسی‌های بیشتری به دست خواهد آورد و توان انتخاب نخست وزیر دارد. 

«ریاض المسعودی»، عضو فراکسیون سائرون در پارلمان عراق اخیراً به روزنامه الاخبار گفت: «تشکیل دولت و انتخاب نخست‌ وزیر به آرایی مرتبط خواهد بود که جریان صدر و شرکای دیگر به دست خواهند آورد و جریان صدر مانند دوره‌های قبل نقش تعیین کننده‌ای در تعیین نخست‌وزیر خواهد داشت.»

بنابراین، به نظر می‌رسد باید برای سنجش میزان جدی بودن صدر برای شرکت نکردن در انتخابات آتی منتظر زمان بود. در همین حال، «جمانه غلای»، سخنگوی کمیساریای عالی مستقل انتخابات در واکنش به اظهارنظر مقتدی صدر تاکید کرد که پس از تایید نهایی لیست‌ها و نامزدهای انتخاتی امکان انصراف از انتخابات وجود ندارد. وی همچنین گفت شورای عالی کمیساریا درباره انصراف جریان صدر از انتخابات پارلمانی تصمیم می‌گیرد.

اهداف صدر از اعلام کناره‌گیری در انتخابات

برخی از تحلیل‌گران بر این باور هستند که اظهارنظر صدر درباره شرکت نکردن در انتخابات با دو هدف بیان شد. هدف اول «پروپاگاندای انتخاباتی» است که در فاصله سه ماه مانده به انتخابات پارلمانی مطرح شده است. هدف دوم که در ادامه هدف نخست قرار دارد، این است که صدر تلاش دارد جریان وابسته به خود را از مشکلات کنونی عراق تبرئه کند، مشکلاتی که این روزها با آتش‌سوزی در بیمارستان الحسین در ناصریه و کشته شدن حدود 130 شهروند بی‌گناه به اوج رسیده و شهروندان عراقی را خشمگین کرده است. 

نکته حائز اهمیت این است که بخشی از شرکت کنندگان در مراسم تشییع پیکر کشته‌های آتش‌سوزی بیمارستان الحسین در استان ذی قار، علیه مقتدی صدر شعار دادند و رهبر جریان صدر نیز این شعارها را شنیده است. دلیل شعار علیه صدر نیز این است که معتقدند بخش برق عراق در اختیار جریان صدر قرار دارد. اخیراً در پی شدت گرفتن مشکلات و با انتقاد شدید مقتدی صدر از وضعیت برق، «ماجد مهدی حنتوش» وزیر برق عراق، از سمت خود استعفا کرد. گفته می‌شود حنتوش به توصیه صدر وارد کابینه مصطفی الکاظمی شده بود. پس از این استعفا، نامه‌ای از حنتوش خطاب به صدر منتشر شد که در آن از سلطه گروه‌های وابسته به صدر بر وزارت برق به شدت انتقاد شده بود.

بنابراین، با توجه به این وضعیت باید منتظر ماند و دید که آیا کناره‌گیری جریان صدر از انتخابات پارلمانی جدی است و یا برای فرار از زیر انتقادهای رو به گسترش است؟

نویسنده: سید رضی عمادی

// 114