ایران پرس: دولت عراق درصدد است پایان ماه جاری میلادی (اوت) نشستی با حضور مقامات کشورهای منطقه و چند کشور فرامنطقه‌ای برگزار کند.

مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق تاکنون از سران کشورهای ایران، ترکیه، عربستان سعودی، کویت، مصر و اردن برای شرکت در نشست بغداد دعوت کرده است. برخی منابع نیز اعلام کردند احتمال حضور سران چند کشور اروپایی از جمله امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه در نشست بغداد وجود دارد. 

الکاظمی که از ماه مه 2020 تاکنون پست نخست وزیری عراق را بر عهده دارد، بر سیاست خارجی تمرکز زیادی کرد. دولت الکاظمی تاکنون نشست‌های سه‌جانبه‌ای با مقامات مصر و اردن داشته است. ژوئن گذشته الکاظمی نشستی را در بغداد با عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر و عبدالله دوم، پادشاه اردن برگزار کرد.

علاوه بر این، دولت عراق میان ایران و عربستان سعودی نیز میانجی‌گری کرده و تاکنون بغداد میزبانی سه دوره از نشست‌های مشترک ایران و عربستان را بر عهده گرفته بود که این نشست‌ها بازتاب گسترده‌ای نیز در سطح رسانه‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای داشته است.

نشست کشورهای همجوار که قرار است اواخر ماه جاری میلادی به میزبانی بغداد برگزار شود، در واقع سومین دور از تلاش‌هایی است که دولت الکاظمی در حوزه سیاست منطقه‌ای برگزار خواهد کرد و کشورهای بیشتر و مهم‌تری در این نشست مشارکت خواهند کرد. اگرچه دولت عراق از ملک سلمان، رجب طیب اردوغان و سید ابراهیم رئیسی به عنوان رهبران سه قدرت اصلی منطقه برای نشست بغداد دعوت کرده است، اما هنوز سطح مشارکت عربستان، ترکیه و ایران در این نشست مشخص نیست.

در خصوص برگزاری این نشست‌ها از جمله نشست آتی بغداد دو دیدگاه‌ متفاوت وجود دارد. برخی بر این باور هستند که الکاظمی با این نشست‌ها درصدد ارتقا جایگاه و موقعیت منطقه‌ای عراق، حل پرونده‌هایی که با دیگر کشورها دارد و بهره‌گیری از آن برای کسب امتیازات اقتصادی است. در واقع، موافقان بر این باور هستند این نشست‌ها پیوند عراق با کشورهای منطقه را تقویت و از چالش‌های آن می‌کاهد. 

در همین راستا، «عامر الفایز»، عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان عراق گفت: بغداد در تلاش است تا جایگاه منطقه‌ای و نقش پیشروانه خود را بازیابد. «عادل الاشرم»، تحلیلگر سیاسی عراقی نیز معتقد است که عراق به ارتباطات منطقه‌ای با کشورهای همسایه و منطقه نیاز دارد و این در پرونده‌های سیاسی و اقتصادی و امنیتی به نفع آن خواهد بود.

دیدگاه دیگر این است که برگزاری چنین نشست‌هایی دستاورد خاصی برای دولت و ملت عراق نخواهد داشت و صرفاً جایگاه سیاسی شخص مصطفی الکاظمی و حامیان وی در ساختار قدرت عراق را مد نظر دارد. این در حالی است که عراق در شرایط کنونی بیش از همه به جذب سرمایه‌گذاری و کمک اقتصادی نیاز دارد. 

در این خصوص، «مکی النزال»، تحلیلگر عراقی با بیان اینکه، چنین نشست‌هایی سمبلیک است، عنوان کرد تجارب نشست‌های قبلی نشان می‌دهد که این قبیل نشست‌ها برای عراق فایده خاصی ندارد زیرا شرکت‌کنندگان در این نشست به محض خروج از سالن همه چیز را فراموش می‌کنند. این تحلیلگر عراقی گفت: برخی به دنبال بهبود وجهه الکاظمی به منظور حضور حداکثری در قدرت است.

این دیدگاه از این زاویه حائز اهمیت است که قرار است انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق اکتبر آینده برگزار شود و مصطفی الکاظمی نیز برای تداوم حضور در پست نخست وزیری از شانس بالایی برخوردار است.

نویسنده: سید رضی عمادی 

112 

 بیشتر بخوانید:

 عراق در تدارک دعوت از رئیسی برای حضور در بغداد