ایران پرس- 21 سپتامبر 2021 هفتمین سالروز انقلاب مردم یمن است.

21 سپتامبر 2014 بود که جنبش انصارالله با اعلام انقلاب 21 سپتامبر یمن، موفق شد کنترل صنعاء، پایتخت را به دست گیرد و دایره نفوذ خود را بر دیگر شهرهای یمن گسترش دهد، به طوری که عبد ربه منصورهادی، رئیس جمهوری وقت این کشور مجبور شد تغییراتی را در برخی وزارتخانه‌ها اعمال کند.

7 سال از این رخداد مهم در یمن می‌گذرد. سوال مهم این است که این انقلاب چه تغییراتی را در مقایسه با گذشته در یمن ایجاد کرد؟

شکست ابتکار شورای همکاری خلیج فارس

اولین تغییر، شکست ابتکار خلیج فارس است. پس از آغاز قیام مردمی یمن در سال 2011، عربستان سعودی در قالب شورای همکاری خلیج فارس تلاش کرد مدیریت بحران در یمن را در اختیار گیرد و مانع سقوط نظام علی عبدالله صالح شود. عربستان پس از ناکامی در حفظ عبدالله صالح، معاون وی، عبد ربه منصورهادی را در یک انتخابات فرمایشی تک نامزدی به قدرت رساند و در ادامه نیز تلاش کرد یمن را به 6 منطقه فدرالی تقسیم کند. انقلاب 21 سپتامبر ضمن اینکه به خروج منصورهادی از قدرت منجر شد، این پیام را به آل سعود منتقل کرد که نمی‌تواند با مداخله، تحولات یمن را مدیریت کند و مانع شکل‌گیری دولت مردمی شود. امروز 78 ماه از جنگ نامتقارن آل سعود علیه یمن می‌گذرد، اما صنعا شاهد حضور دولت نجات ملی است که در طرح ابتکاری شورای همکاری خلیج فارس در سال 2011 جایگاهی نداشت.

ماهیت ضد استکباری انقلاب 21 سپتامبر

دومین تغییری که در اثر انقلاب 21 سپتامبر 2014 یمنی‌ها در این کشور ایجاد شد، این است که کشتار مردم یمن نیز منجر به این نشد که آنها از تاکید بر استقلال خود و تشکیل دولتی بدون مداخله خارجی دست بردارند. در واقع، یکی از تفاوت‌های بنیادی انقلاب سال 2011 به 2014 نیز در همین موضوع است. انقلاب سال 2011 که به کنار گذاشتن عبدالله صالح از قدرت منجر شده، به پایان مداخله خارجی در امور داخلی یمن منجر نشده بود، اما انقلاب سال 2014 اساساً ماهیتی ضد استکباری دارد. 

 «طالب الحسنی» کارشناس و تحلیلگر یمنی در این خصوص می‌گوید: «انقلاب ۲۰۱۱ به طور مطلق به آن سوی مرزها چشم دوخته و به جامعه بین‌المللی، ایالات متحده آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج‌فارس متوسل شده بود، بدون حضور آنها حتی نمی‌توانست حرکت کند. انقلاب ۲۰۱۴ میلادی شکل گرفت تا مداخله خارجی را ریشه‌کن کند، زیرا این مداخله فاجعه واقعی در یمن بود. این یک انقلاب از بالا به پایین بود که حضور آمریکایی‌ها، حضور حکام خلیج فارس و وجود قیمومیت در دو شکل سنتی و جدید را به زیر کشید.»

«امین البرعی»، عضو انجمن علمای یمن نیز در این خصوص گفت: «از جمله اهداف انقلاب 21 سپتامبر خروج از وابستگی کامل به خارج و قرار گرفتن تصمیمات کشور در دست مردم یمن بود تا دیگر هیچ کشوری بر ملت یمن و تصمیمات این کشور قیمومیت نداشته باشد. این مهمترین هدفی بود که تاکنون محقق شده است.»

عبدالملک الحوثی، دبیرکل انصارالله یمن هم در سخنرانی خود به مناسبت هفتمین سالروز انقلاب 21 سپتامبر گفت: «پیش از این انقلاب، سفیر آمریکا در تصمیم گیری‌ها دخالت داشت و سفارت واشنگتن به جایگزینی برای ریاست جمهوری تبدیل شده بود، اما امروز یمن در مقابل استکبار ایستادگی می‌کند.»

تقویت قدرت نظامی و تشکیل ارتش منسجم در یمن

سومین تغییری که در یمن در اثر انقلاب 21 سپتامبر ایجاد شد، تقویت قدرت نظامی و تشکیل ارتشی منسجم در این کشور است. یمن در گذشته ارتشی در اختیار نداشت که بتواند در مقابل تهدیدهای خارجی مقاومت و در صورت ضرورت از مرزهای این کشور دفاع کند. این در حالی است که امروز ارتش یمن در سایه تقویت قابلیت نظامی خود، بیش از 1200 کیلومتر حرکت کرده و تاسیسات دشمن را هدف قرار می‌دهند. ارتش یمن امروز آسیب‌پذیری‌های ارتش سعودی را علنی کرده است. «امین البرعی»، عضو انجام علمای یمن هدف دوم این انقلاب را تشکیل ارتش قدرتمند ملی عنوان کرد و گفت: «ارتش ما که متشکل از ارتش و کمیته‌های مردمی است، برجسته‌ترین صحنه‌های فداکاری در مبارزه با دشمن و مزدوران سعودی را به نمایش گذاشته و سهم بزرگی در ایجاد نیروهای نظامی جدید داشته‌اند، لذا در زمینه نظامی به خودکفایی رسیده‌ایم و این چیزی است که در رژیم سابق محقق نشده بود.» // 114

نویسنده: سید رضی عمادی