ایران پرس: تنها دو روز تا برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی عراق باقی مانده است.

«محمد الحلبوسی» رئیس مجلس نمایندگان عراق روز 7 اکتبر پایان دوره چهارم پارلمان را اعلام کرد و این نهاد عملاً منحل شد تا پس از برگزاری انتخابات، پارلمان جدید تشکیل شود.

رخداد دیگر برگزاری انتخابات گروه‌های خاص شامل نیروهای مسلح، آوارگان و زندانیان است که از صبح امروز 8 اکتبر آغاز شد.

بنا بر اعلام کمیسیون عالی مستقل انتخابات در عراق، بیش از یک میلیون و 200 هزار نفر از اعضای نیروهای مسلح، آوارگان و زندانیان واجد شرایط شرکت در انتخابات پارلمانی عراق هستند. بقیه مردم عراق روز 10 اکتبر برای انتخاب 329 نفر از نمایندگان پارلمان پای صندوق‌های رأی حاضر خواهند شد. 

چند نکته تازه و مهم در خصوص پنجمین انتخابات پارلمانی عراق وجود دارد. 

اول؛ این نخستین انتخابات زودهنگام پارلمانی در عراق است. پیش از این 4 دور انتخابات برگزار شده بود که هیچ یک زودهنگام نبود. 

دوم؛ هیچ یک از انتخابات گذشته توسط دولت موقت عراق برگزار نشده بود. دولت مصطفی الکاظمی نخستین دولت موقت عراق است که انتخابات برگزار می‌کند و ممکن است عمر این دولت نیز کوتاه‌ترین دوره در مقایسه با دولت‌های گذشته باشد. 

سوم؛ پیش از این انتخابات در 18 استان برگزار می‌شد و مشخص نبود نمایندگان هر شهر چه کسانی هستند، اما اکنون انتخابات در 83 حوزه انتخاباتی برگزار می‌شود. تقسیم استان‌های عراق به حوزه‌های متعدد انتخاباتی برای نخستین بار به این شرح است که 32 حوزه استان‌های شیعه‌نشین، 17 حوزه استان بغداد، 22 حوزه استان‌های مختلط شیعی و سنی و 12 حوزه اقلیم کردستان است. 

چهارم؛ بیشترین کرسی‌های پارلمانی به استان‌های بغداد، نینوا، بصره، ذی قار و سلیمانیه اختصاص دارد. 71 کرسی به بغداد، 34 کرسی به نینوا، 25 کرسی به استان بصره، 19 کرسی به استان ذی قار و 18 کرسی هم به استان سلیمانیه اختصاص دارد که این آمار بر اساس ترکیب جمعیتی است. به عبارتی از 329 کرسی پارلمان 167 کرسی به این 5 استان اختصاص دارد که بیش از نیمی از کرسی‌های پارلمان است. 

پنجم؛ دست کم 83 زن در پارلمان حضور خواهند داشت. به عبارتی دست کم یک زن از هر 83 حوزه انتخاباتی معرفی خواهد شد. نکته مهم این است که زنان در هر حوزه ابتدا با خود رقابت می‌کنند و در صورتی که زن دیگری نیز حائز اکثریت آرا در رقابت با مردها شود، می‌تواند وارد پارلمان شود. «انتصار الجبوری»، از نمایندگان فعلی پارلمان عراق در این خصوص می‌گوید: «امکان پیروزی دو زن در یک حوزه انتخابیه وجود دارد به گونه‌ای که یک زن کرسی تضمین شده خود را براساس قانون جدید انتخابات به دست می‌آورد و کرسی دیگر نیز می‌تواند از طریق رقابت با نامزدهای مرد، به دست بیاید.»

ششم؛ اقلیت‌ها در پارلمان عراق 9 کرسی دارند که از این میان 5 کرسی متعلق به مسیحیان، یک کرسی به کُردهای فیلی و 3 کرسی به صائبین، شبکی‌ها و ایزیدی‌ها تعلق دارد. این کرسی‌ها در حوزه‌های انتخابیه بغداد، نینوا، اربیل، کرکوک، واسط و دهوک است.

هفتم؛ در این انتخابات، فهرست‌های انتخاباتی که در انتخابات گذشته حضور داشتند، دچار انشعاب شده‌اند. برای مثال در میان گروه‌های شیعی، ائتلاف‌های بزرگ الفتح، النصر، سائرون و دوله القانون با انشعاب مواجه شده و احزاب حاضر در این فهرست‌ها به صورت حزبی یا مستقل و انفرادی به میدان انتخابات پا نهاده‌اند. یک دلیل اساسی این انشعاب نیز می‌تواند به قانون جدید انتخابات مرتبط باشد و این احزاب پس از برگزاری انتخابات با هم ائتلاف کرده و کتله اکبر یا فراکسیون بزرگ‌تر را تشکیل دهند.

نویسنده: سيد رضی عمادی

 112

 بیشتر بخوانید:

مجلس عراق منحل شد

اقلیم کردستان عراق آماده برگزاری پنجمین دوره انتخابات پارلمانی