ایران پرس: در روزهای اخیر بارها از کارشکنی رژیم اسرائیل در فرآیند مذاکرات وین میان ایران و 1+4 سخن به میان آمد.

«علی باقری کنی» مذاکره‌کننده ارشد و معاون سیاسی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران صریحاً اعلام کرد: "صهیونیست‌ها تلاش دارند که فضای خارج از اتاق مذاکره را تخریب کنند و بر فضای داخل مذاکرات تأثیر بگذارند."

سوال این است که چرا صهیونیست‌ها تلاش دارند فضای مذاکرات وین را تخریب کنند و مانع نتیجه‌بخش بودن این مذاکرات شوند؟

اولین دلیل این است که اسرائیل در سال‌های اخیر تلاش بسیاری انجام داد تا توافق هسته‌ای با شکست مواجه شود. اسرائیل در خروج دولت پیشین آمریکا از برجام نقش پررنگی داشته است. بنابراین، امروز احیای برجام یک شکست برای سیاست خارجی رژیم اسرائیل محسوب می‌شود. 

دلیل دیگر به نوع رابطه اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران باز می‌گردد. جمهوری اسلامی ایران هرگز رژیم اسرائیل را به رسمیت نشناخته و آنرا بازیگر نامشروع و رژیم جعلی در منطقه می‌داند.

باقری کنی نیز در اظهارات خود درباره مداخله اسرائیل در مذاکرات وین از «هویت نامشروع» استفاده کرد و گفت: "هویت‌های نامشروعی که در خارج از اتاق مذاکرات حضور دارند، تلاش می‌کنند که فضای بیرون اتاق مذاکرات را غبارآلود و تخریب کنند."

بنابراین، رژیم صهیونیستی، جمهوری اسلامی ایران را مهم‌ترین دشمن خود می‌داند و در عین حال، خود را برای مقابله با جمهوری اسلامی ناتوان می‌بیند. لذا بر این باور است که هرچه فشارهای جهانی علیه ایران بیشتر و شدیدتر باشد، منافع این رژیم نیز بیشتر تأمین می‌شود. 

دلیل مهم دیگر نگرانی رژیم اسرائیل از الگو شدن ایران برای ملت‌های منطقه است. مقامات صهیونیستی که در داخل اراضی اشغالی با بحران‌های متعدد مواجه هستند، معتقدند کم شدن فشارهای خارجی علیه جمهوری اسلامی ایران به خصوص فراهم شدن امکان فروش نفت و انتقال ارز می‌تواند به توسعه اقتصادی ایران منجر شود.

از سویی، جمهوری اسلامی ایران در 43 سال گذشته همواره بر استقلال در سیاست خارجی، مخالفت با مداخله قدرت‌های خارجی در امور منطقه و تقویت گروه‌های مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی تأکید کرده است.

در صورتی که ایران بتواند به توسعه اقتصادی نیز دست پیدا کند، می‌تواند به الگویی برای ملت‌های منطقه تبدیل شود مبنی بر اینکه می‌توان بدون وابستگی و با هویت اسلامی به توسعه و پیشرفت رسید.

این موضوعی است که در تضاد با منافع رژیم صهیونیستی قرار دارد. در همین راستا، اسرائیل هیوم نوشت: "دولت بنت، مخالف سرسخت هر نوع لغو تحریم‌های آمریکا علیه ایران است و آن را اقدامی بد می‌داند."

عامل مهم دیگر این است که رژیم صهیونیستی باور دارد کاستن از فشارهای جهانی علیه ایران می‌تواند بر موقعیت منطقه‌ای ایران نیز اثر بگذارد. به عبارت دیگر، اسرائیل معتقد است در حالی که ایران با فشارهای همه جانبه نیز موفق شد موقعیت منطقه‌ای خود و متحدانش را ارتقا بخشد، کاهش فشارهای جهانی علیه ایران به مراتب به تقویت موقعیت تهران در منطقه غرب آسیا منجر خواهد شد زیرا دغدغه‌های داخلی ایران کاهش پیدا می‌کند.

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست نوشت: "ترس واقعی اسراییل از توافق آمریکا با ایران به این دلیل است که ممکن است به خروج آمریکا از خاورمیانه و تقویت موقعیت منطقه‌ای ایران منجر شود." به عبارت دیگر، اسرائیل راه جلوگیری از بر هم خوردن موازنه قدرت در منطقه به نفع ایران را در حضور آمریکا در منطقه و تداوم فشارهای جهانی علیه ایران می‌بیند. 

با توجه به این دلایل، باید گفت اگرچه اسرائیل بازیگری پای میز مذاکرات وین نیست، اما مهم‌ترین بازیگر پنهانی با ماهیت تخریبی در این مذاکرات است که آشکارا از شکست مذاکرات حمایت می‌کند. 

نویسنده: سيدرضی عمادی

117