ائتلاف سعودی از 26 مارس 2015 جنگ علیه یمن را به بهانه بازگرداندن «عبدربه منصور هادی» به صنعا آغاز کرد. جنگ امروز وارد هشتمین سال شده است. منصورهادی نه تنها موفق نشده به صنعا، پایتخت یمن، بازگردد بلکه دولت نجات ملی در صنعا تشکیل شده و سازمانیافتهترین و منسجمترین بازیگر سیاسی صحنه یمن است.
بُعد دیگر این جنگ، خسارتهای انسانی و غیرانسانی است که به یمنیها وارد شده است. مطابق گزارش نهادهای بینالمللی، بیش از 17 هزار نفر به طور مستقیم در اثر این جنگ کشته و دهها هزار نفر زخمی و بیش از چهار و نیم میلیون نفر آواره شدهاند.
از سوی دیگر، بیش از 85 درصد زیرساختهای یمنی نیز در اثر جنگ ائتلاف سعودی از بین رفته یا خسارت دیده است. علاوه بر این، محاصره همهجانبه یمن نیز خسارتهای انسانی سنگینی داشته، به نحوی که بیش از 100 هزار نفر در اثر بیماری و گرسنگی جان خود را از دست داده و دهها هزار یمنی نیز اکنون درگیر بیماریهای مرگبار هستند و به علت محاصره امکان ارسال دارو به یمن وجود ندارد.
بُعد سوم جنگ، عملکرد قدرتهای جهانی و نهادهای بینالمللی است. نهادهای بینالمللی تاکنون گزارشهای متعددی درباره وقوع فاجعه بشری در یمن منتشر کردند، اما شورای امنیت در بحران یمن گرفتار منافع قدرتها شده و تاکنون نتوانسته است اقدامی در جهت پایان دادن به این جنگ انجام دهد.
در همین حال، قدرتهای غربی که در بحران اوکراین دغدغههای حقوق بشری خود را فریاد زدند، در بحران یمن عملاً به حقوق بشر بیتفاوت بوده و حتی حامی جنایتهای سعودی هستند. در تازهترین اقدام، «بوریس جانسون» نخست وزیر بریتانیا، به ریاض سفر و از جنایتهای عربستان ضد یمن در مقابل فروش سلاح به این کشور حمایت کرده است.
طبق آمارهای غیر رسمی از تجارت سلاح در جهان، دولت لندن طی ماههای گذشته، بالغ بر 18 میلیارد پوند انواع سلاح را به عربستان سعودی فروخته است.
بُعد چهارم جنگ، رویکرد یمنیها است. اکنون صحنه سیاسی یمن سه دسته بازیگر دارد که عبارتند از دولت مستعفی منصور هادی، شورای انتقالی جنوب و دولت نجات ملی مستقر در صنعا. دولت مستعفی منصورهادی عملاً بازیگر سوختهای است که حتی در ائتلاف سعودی نیز اجماعی درباره حمایت از آن وجود ندارد.
شورای انتقالی جنوب که تحت حمایت امارات قرار دارد به رقیب اصلی دولت مستعفی تبدیل شده و البته از سوی برخی دیگر از گروههای یمنی مورد پذیرش قرار نگرفته است. دولت نجات ملی مستقر در صنعا، اما مسیر تقابل با ائتلاف سعودی را به خصوص از طرق تقویت بازدارندگی و ضربه زدن به نقاط حساس عربستان و امارات در پیش گرفته است.
در همین راستا، ارتش و کمیتههای مردمی یمن در آغاز هشتمین سال جنگ، تاسیسات شرکت آرامکو در جده عربستان را هدف قرار دادند و تصاویر حاکی از سوختن کامل تاسیسات آرامکو در جده و وقوع آتشسوزی به شکلی بیسابقه است.
گفته میشود، نیروگاه برق عربستان نیز به دلیل عملیات ارتش و کمیتههای مردمی یمن مختل و خاموش شده است. ارتش و کمیتههای مردمی یمن اعلام کردند حملات به عربستان تا زمانی که محاصره یمن لغو نشود، ادامه خواهد داشت. این حمله نشان از خودباوری نظامی و عزم یمنیها برای شکستن محاصره همهجانبه و همچنین باور آنها به مقاومت در مقابل ائتلاف سعودی به عنوان یگانه راه حل این بحران است.
بنابراین، به نظر میرسد پیام حمله به تأسیسات آرامکو در جده این است که سال هشتم جنگ برای سعودیها به مراتب سختتر از هفت سال گذشته خواهد بود، اگرچه سعودیها نیز در واکنش به این حمله جنایت علیه غیرنظامیان یمنی را افزایش خواهند داد.
نویسنده: سيدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
الحوثی: آمریکا، رژیم صهیونیستی و انگلیس مهندسان تجاوز به یمن هستند