ایران پرس: بسام مولوی، وزیر کشور لبنان اعلام کرد، مقدمات و آمادگی‌ های لازم برای برگزاری انتخابات پارلمانی این کشور در موعد مقرر خود فراهم شده است.

بیست و چهارمین انتخابات پارلمانی لبنان در سه تاریخ برگزار خواهد شد. لبنانی‌ های مقیم در کشورهای عربی روز 6 مه و لبنانی‌ های مقیم کشورهای غربی نیز روز 8 مه رای‌ های خود را به صندوق خواهند انداخت. مردم لبنان در داخل این کشور نیز روز 15 ماه مه پای صندوق‌ های رای خواهند رفت. 

پارلمان لبنان 128 کرسی دارد. براساس قانون اساسی لبنان نیمی از آن به مسیحیان و نیمی دیگر به مسلمانان اختصاص می‌ یابد. در پارلمان لبنان 64 کرسی متعلق به مسیحیان است که از این تعداد 34 کرسی برای مسیحیان مارونی، 14 کرسی برای مسیحیان ارتدکس، 8 کرسی برای مسیحیان کاتولیک، 5 کرسی برای مسیحیان ارمنی ارتدکس، یک کرسی برای مسیحیان ارمنی کاتولیک، یک کرسی برای مسیحیان انجیلی و یک کرسی برای اقلیت‌ های مسیحی است. در میان مسلمانان نیز اهل سنت و شیعیان هر کدام 27 کرسی دارند و 10 کرسی دیگر نیز به دروزی‌ ها و علوی‌ ها اختصاص دارد که 8 کرسی از آنِ دروزی و 2 کرسی نیز از آنِ علوی‌ها است. 

با پایان یافتن ثبت نام نامزدهای انتخاباتی، 103 لیست و 718 نامزد در انتخابات 2022 رقابت خواهند کرد. به لحاظ آماری، شمار لیست‌ها و نامزدهای انتخابات در مقایسه با سال 2018 افزایش یافته است. بسام المولوی، وزیر کشور لبنان پیش از این گفته بود در انتخابات پارلمانی سال 2018، 77 لیست ثبت‌نام کرده بودند؛ اما در انتخابات امسال 103 لیست داریم. نکته دیگر اینکه در انتخابات 15 مه لبنان نام 118 نامزد زن در لیست‌های انتخاباتی وجود دارد. رأی دهندگان از بین فهرست‌های رقیب، یک فهرست را بر می‌ گزینند و هر رأی‌دهنده می‌ تواند به نامزدی از حوزه انتخاباتی کوچک‌ تر در ضمن فهرستی که بر می‌ گزیند، رأی دهد. مطابق قانون نسبیت، هر گروه و حزبی در حوزه انتخابی خود به اندازه درصد آراء خود، در پارلمان نماینده خواهد داشت.

در انتخابات دور جدید پارلمانی لبنان دو موضوع اهمیت دارد.

موضوع نخست، انصراف سعد الحریری، رئیس جریان المستقبل و نخست وزیر پیشین لبنان از شرکت در انتخابات است. سعد الحریری پیش از این اعلام کرده بود که فعالیت سیاسی خود را به حالت تعلیق در می‌آورد و در انتخابات پارلمانی شرکت نخواهد کرد. پس از این موضع‌ گیری الحریری، سه تن از چهره‌ های سیاسی سرشناس اهل سنت یعنی تمّام سلام، نجیب میقاتی و فواد سنیوره نیز اعلام کردند، در انتخابات کاندیدا نمی‌ شوند، اما راه حمایت از لیست‌های انتخاباتی را برای خود باز گذاشته‌ اند. بنابراین، با انصراف الحریری رقابت در جبهه اهل سنت پیچیده شده و پیش‌بینی این که 27 کرسی پارلمانی متعلق به اهل سنت را کدامیک از کاندیداهای این طایفه به دست می‌ آورند، بسیار سخت است.

موضوع دوم این است که انتخابات پارلمانی لبنان در شرایطی برگزار خواهد شد که مردم به دلیل بحران بی‌ سابقه اقتصادی و مشکلات سیاسی که بر این کشور حاکم است، امیدی برای بهبود شرایط ندارند. در واقع، مردم بر این باور هستند که از طریق انتخابات هیچ تغییری در وضع زندگی آنها ایجاد نخواهد شد، انتخاباتی که از همان ابتدا نیز با اختلاف‌های ناشی از رفتار سیاسی سعد الحریری و جریان المستقبل برگزار خواهد شد. بنابراین، انتظار می‌ رود میزان مشارکت مردمی در انتخابات در سطح پایینی باشد.

نویسنده: سيد رضی عمادی

115