«هانس گراندبرگ» نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن آغاز آتش بس در یمن از روز دوم آوریل را به مدت دو ماه اعلام کرد. 36 روز از اجرایی شدن آتش بس اعلام شده میگذرد. بر اساس اعلام گراندبرگ، دو طرف در خصوص ورود کشتیهای سوخت به بندر الحدیده، غرب یمن، تبادل اسراء و نیز پروازهای تجاری به و از فرودگاه صنعاء به مقاصدی معین در منطقه توافق کردند.
هدف آتشبس نیز به گفته نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن، دادن فرصت به مردم یمن برای رهایی از خشونت، رنج و مهمتر از همه ایجاد امید برای پایان یافتن جنگ در این کشور بود.
با گذشت 36 روز، یکی از بندهای آتشبس یعنی تبادل اسرا از روز جمعه گذشته (6 می) اجرایی شد. با این حال، نکتهای که وجود دارد این است که پس از مبادله اسراء مشخص شد عربستان سعودی اسرای یمنی را شدیداً شکنجه کرده است.
«علی الدیلمی» سرپرست وزارت حقوق بشر دولت نجات ملی یمن شنبه شب اعلام کرد: مسئولان یمن، نگران اسرا هستند و اطلاعات ما نشان میدهد که آنان شکنجه شدهاند.
موضوع دیگر این است که در حالی که مهلت دو ماهه آتشبس رو به پایان است هنوز دو بند مهم آن یعنی بازگشایی فرودگاه صنعا و ورود کشتیهای سوخت به درستی اجرا نشده است.
عربستان سعودی که در چند نوبت برای بازگشایی فرودگاه صنعا قول داده بود، با گذشت 36 روز هنوز این قول را اجرایی نکرده است. «محمد عبدالسلام» سخنگوی دولت نجات ملی یمن چند روز پیش با انتشار بیانیهای به مناسبت سپری شدن یک ماه از اجرای آتشبس در یمن تأکید کرده بود: یک ماه از آتشبس انسانی در یمن گذشته است، اما هنوز اجازه پرواز هواپیماها از فرودگاه صنعا داده نشده است.
در همین حال، موضوع ورود کشتیهای سوخت نیز به طور کامل اجرا نشده و طرف سعودی همچنان از ورود کشتیها به یمن جلوگیری میکند. در همین راستا، شرکت نفت یمن شنبه شب اعلام کرد: ائتلاف متجاوز سعودی یک کشتی حامل گازوئیل را توقیف و با اجبار آن را به سمت منطقه «الحجز» در سواحل «جیزان» هدایت کرد.
شرکت نفت یمن تاکید کرد: این اقدام ائتلاف در حالی انجام گرفته است که این کشتی، بازرسی شده و از سازمان ملل نیز مجوز ورود دریافت کرده بود.
توقیف کشتیهای یمنی در حالی است که به گفته «عصام المتوکل» سخنگوی شرکت ملی نفت یمن بخشهای خدماترسانی و حیاتی یمن نیاز مبرمی به سوخت دارند.
علاوه بر این، ممانعت از پرواز هواپیماها از فرودگاه صنعا نیز سبب تداوم بحران انسانی در یمن شده است. منابع یمنی اعلام کردند: تنها طی یک ماه اول از آتش بس دو ماهه اعلام شده از سوی سازمان ملل، ادامه محاصره و بستن فرودگاه صنعا از سوی ائتلاف سعودی به جان باختن 12 بیمار یمنی نیازمند درمان در خارج از کشور منجر شده است.
با توجه به این شرایط، مقامات یمنی معتقد هستند آتشبس دو ماهه صرفاً نمایشی از سوی عربستان سعودی با کمک سازمان ملل متحد است. «علی الدیلمی» سرپرست وزارت حقوق بشر دولت نجات ملی یمن در این خصوص گفت: ائتلاف سعودی، از سازمان ملل به سود خود استفاده میکند.
«علی القحوم» عضو دفتر سیاسی دولت نجات ملی یمن نیز عنوان کرد: ائتلاف سعودی از ابتدا به آتشبس پایبند نبود، آتشبس بر اساس در نظر گرفتن وضعیت انسانی و موضوع اسرا برقرار شد اما ائتلاف سعودی در تلاش برای سنگاندازی و شکست تمامی تلاشها برای حفظ آتشبس است.
نویسنده:سیدرضی عمادی
117