ایران پرس: «سیدحسن نصرالله» دبیر کل حزب الله لبنان در سخنان با محوریت غارت منابع انرژی لبنان توسط رژیم صهیونیستی، ابعاد آنرا تشریح کرد.

موضوع تعیین مرزهای دریایی از جمله موضوعات مورد اختلاف میان رژیم صهیونیستی و لبنان است. بیروت و تل‌آویو از اکتبر سال 2020 و با میانجی‌گری ایالات متحده آمریکا مذاکرات برای تعیین دقیق مرزهای آبی را با هدف از میان برداشتن موانع استخراج گاز آغاز کردند، اما این گفت‌وگوها در ماه مه سال 2021 و پس از بالا گرفتن اختلاف میان دو طرف بر سر مالکیت ملی و اعمال حاکمیت بر آب‌های مورد مناقشه متوقف شد.

 بیش از یک سال پس از توقف گفت‌وگوها، اسرائیل اخیراً یک کشتی یونانی را به آب‌های میدان گازی «کریش» فرستاد. لبنان می‌گوید این حوزه در آب‌های مورد مناقشه میان دو طرف قرار دارد و اسرائیل تا پیش از دستیابی به توافق، حق استخراج از آن را ندارد.

در همین راستا، سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله لبنان روز گذشته 9 ژوئن در سخنانی به تشریح این موضوع پرداخته است. 

نکته نخست در سخنان سید حسن نصرالله این بود که میدان کاریش از جمله مناطق مورد مناقشه میان لبنان و رژیم صهیونیستی است و ورود کشتی یونانی به این منطقه، با هدف استخراج گاز از منطقه انجام شد و این غارت منابعی است که درباره مالکیت آن هیچ توافقی حاصل نشده است.

نصرالله در این خصوص گفت: "مأموریت این کشتی، حفاری نیست، بلکه این کشتی برای استخراج و تولید وارد کاریش شده است یعنی منطقه مورد مناقشه بین لبنان و رژیم غاصب."

نکته دوم این است که آمریکا و اسرائیل ابتدا سعی دارند مساحت گسترده‌ای را از جغرافیای لبنان جدا کنند. این البته ماهیت اشغال‌گرایانه رژیم صهیونیستی است که در قبال کشورهای مختلف از جمله فلسطین، سوریه و لبنان اعمال شده است.

این بار بر خلاف دیگر مناطق، این رژیم با حمایت آمریکا سعی دارد منطقه‌ای را جدا کند که منابع و ثروت‌های بسیاری دارد و می‌تواند بخش زیادی از مشکلات اقتصادی این رژیم را حل کند. 

نکته سوم این است که جدا کردن این بخش از جغرافیای مورد مناقشه از لبنان، به معنای جلوگیری از استخراج منابع توسط این کشور نیز است. این در حالی است که لبنان با بحران اقتصادی بی‌سابقه‌ای مواجه است و دستیابی به منابع انرژی می‌تواند بخش بزرگی از این بحران اقتصادی را حل کند کما اینکه سید حسن نصرالله نیز در سخنان خود گفت: "ما در برابر یک ثروت هنگفت قرار داریم که آن را گنج موجود در کنار خود نامیدیم. ارزش این ثروت این است که تنها امید برای حل بحرانها و نجات لبنان است."

با توجه به همین اهمیت، دبیرکل حزب‌الله لبنان اهمیت مسئله ممانعت از استخراج منابع انرژی منطقه مورد مناقشه توسط رژیم صهیونیستی را هم اندازه آزادسازی نوار مرزی اشغال شده در سال 2000 عنوان کرد. 

نکته چهارم در سخنان سید حسن نصرالله، افشای بعد دیگری از چهره آمریکا در قبال لبنان بود. در سال‌های اخیر که لبنان با بحران اقتصادی مواجه شد، واشنگتن بارها ادعا کرد حاضر است به لبنان برای غلبه بر بحران اقتصادی کمک کند.

با این حال، غارت منابع انرژی لبنان توسط اسرائیل و با حمایت آمریکا نشان می‌دهد واشنگتن ایجاد گرسنگی و قحطی در لبنان را پیگیری می‌کند. دبیرکل حزب‌الله در این خصوص گفت: "هر روز تأخیر، به منزله نابودی منبع و اموال ملت لبنان است. اسرائیل و آمریکا کشور ما را به سمت گرسنگی و قحطی سوق می‌دهند."

نکته پایانی اینکه؛ اگرچه اشغال‌گری خصیصه ذاتی اسرائیل است که با حمایت آمریکا انجام می‌شود، اما درباره مناطق مورد مناقشه با لبنان، تداوم بحران اقتصادی لبنان و اعمال فشار بر حزب‌الله و مقصر جلوه دادن آن در این بحران نیز بخش مهمی از سیاست و هدف مطلوب آمریکا و رژیم صهیونیستی است.

نویسنده: سيدرضی عمادی

117