ارتش ترکیه روز چهارشنبه به مرکز گردشگری در «زاخو» از توابع استان دهوک در منطقه کردستان عراق حمله توپخانهای انجام داد که در این حمله دستکم 11 زن و کودک کشته شدند.
این نخستین بار نیست که دولت ترکیه چنین اقدامی را علیه عراق و در منطقه کردستان این کشور انجام میدهد. بر اساس برآورد برخی سایتها و کانالهای خبری عراقی مانند صابرین نیوز، دولت ترکیه در طول 7 ماه گذشته 281 حمله به استانهای دهوک، اربیل، سلیمانیه و موصل عراق انجام داده است.
همانگونه که پیش از این نیز مقامات ترکیه بارها مدعی شدند حضور نیروهای کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) بهانه آنکارا برای حمله به مناطق شمالی عراق است.
در خصوص جدیدترین حمله ترکیه به شمال عراق چند نکته تحلیلی وجود دارد:
نکته نخست اینکه؛ حمله ترکیه و کشته شدن زنان و کودکان به اجماع و وحدت میان مردم و مقامات در عراق در محکومیت اقدام آنکارا تبدیل شده است.
شهروندان خشمگین عراقی با حمله به دفتر صدور روادید ترکیه در نجف، آن را تعطیل کردند و پرچم ترکیه را پایین کشیدند. معترضان در بغداد نیز مقابل سفارت ترکیه تجمع کردند و علاوه بر پایین کشیدن پرچم این کشور و آتش زدن آن شعارهای اعتراضی در محکومیت حملات نظامی به شمال عراق و حضور اشغالگرانه در خاک این کشور سر دادند.
همچنین مراکز صدور روادید ترکیه در شهرهای بصره و ناصریه عراق نیز به دست مردم خشمگین تعطیل شد. در همین حال، مقامات عراقی از جمله رئیس جمهور، نخست وزیر و وزیر خارجه هم اقدام ترکیه را محکوم و اعلام کردند به شورای امنیت شکایت میکنند.
شکایت عراق از ترکیه به شورای امنیت
نکته دوم اینکه؛ علاوه بر بُعد انسانی اقدام ترکیه، مقامات عراقی این اقدام را نقض حاکمیت این کشور از سوی دولت آنکارا میدانند که به طور مکرر انجام میشود.
مقامات عراقی معتقد هستند که دولت آنکارا نباید مسایل و چالشهای درونی خود را به جغرافیای عراق کشانده و به این بهانه حاکمیت عراق را نقض کند.
در همین راستا، «فؤاد حسین» وزیر خارجه عراق هشدار داد: "اگر مشکلی میان دولت ترکیه و حزب کارگران وجود دارد نباید این مشکل به داخل خاک عراق کشیده شود."
شورای وزیران عراق هم در بیانیهای اعلام کرد که مخالف شروع تجاوز به سایرین از خاک خود (عراق) است و نیز مخالف آنکه عراق، صحنه تصفیه حسابها باشد و به شدت با حضور هر سازمان تروریستی یا گروه مسلحی در سرزمین خود مخالفت میکند.
نکته سوم اینکه؛ بر خلاف حملههای گذشته که دولت ترکیه آنرا انکار نمیکرد، کشته شدن زنان و کودکان در این حمله سبب شد ترکیه اساساً منکر چنین حملهای به خاک عراق شده است.
«مولود چاووش اغلو» وزیر خارجه ترکیه گفت: "بر اساس اطلاعاتی که از نیروی هوایی ارتش دریافت کردیم، هیچ حملهای به غیرنظامیان در دهوک عراق نداشتهایم."
چاووش اوغلو اضافه کرد: "اتهامات وارده به خود را رد میکنیم و آماده همکاری با مقامات عراقی هستیم. چند سازمان تروریستی از جمله حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) همچنان در خاک عراق فعالیت دارند."
این اظهارات چاووش اوغلو در شرایطی است که فواد حسین، همتای عراقی وی اعلام کرد کارشناسان نظامی عراقی ثابت کردند که این حمله از جانب ترکیه بوده است.
نکته پایانی اینکه؛ نبود دولت قوی در عرق و همچنین تداوم بنبست و واگرایی سیاسی میان گروههای عراقی عامل مهمی برای تکرار حملههای ترکیه علیه این کشور است.
نویسنده: سیدرضی عمادی
117
بیشتر بخوانید:
تصویر تکان دهنده از انتقال جنازه کودک عراقی به داخل هواپیمای نظامی
امیرعبداللهیان بر حمایت قطعی ایران از ثبات و امنیت عراق تأکید کرد